OBAVIJEST O REGULACIJI PROMETA NA DAN “ZAGREB MARATON “

untitled

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

MODERNA GALERIJA IZLAŽE DJELA SLAVKA ŠOHAJA IZ DONACIJA

Šohaj - pozivnicaU utorak, 3. listopada 2017., u 19 sati u Modernoj galeriji bit će otvorena izložba slikara Slavka Šohaja.

Šohaj (donacije/zbirke)

Na izložbi Šohaj (donacije/zbirke) koju Moderna galerija priređuje na reprezentativnom prvom katu Vranyczanyjeve palače od 3. listopada do 5. studenoga 2017. u znak zahvalnosti na vrijednim donacijama, zagrebačka kulturna javnost imat će priliku upoznati se s velikim dijelom slikarskog opusa Slavka Šohaja, srebrnog gospodina kako ga opisuje ugledni povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Igor Zidić, koji je za ovu prigodu odabrao stotinjak umjetnikovih ostvarenja nastalih u razdoblju od ranih 30-ih do kasnih 90-ih godina 20. stoljeća.

MG-6932 (Small) (Small)Riječ je o uljenim slikama, studijama, crtežima i grafikama, najvećim dijelom iz donacije umjetnikove udovice Hede Šohaj 2016., kao i iz ranijih umjetnikovih donacija Modernoj galeriji 1999. i 2000., ponešto iz starijeg fundusa MG te nekoliko djela iz drugih muzejsko-galerijskih institucija, kolekcija i pojedinih vlasnika. Izložbu kojom se želi upotpuniti predodžba o slikaru i njegovoj ulozi u hrvatskoj modernoj umjetnosti prati bogato ilustriran katalog s predgovorom Igora Zidića.

MG-6721 (Small) (Small)

MG-1810 (Small) (Small)

 

 

 

 

 

 

 

MG-2296 (Small) (Small)

Slavko Šohaj

Slikar i predmeti, 1957.

ulje/platno, 85,3 x 99,5 cm

sign. d. gornji k.: ŠOHA

Moderna galerija, Zagreb

inv. br. MG-2296

Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb 2017.

Slavko Šohaj

Mrtva priroda, 1942.

ulje/platno, 54,8 x 71 cm

sign. d. dolje: Šohaj

Moderna galerija, Zagreb

Inv. br. MG-1810

Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb 2017.

Slavko Šohaj

Aktovi u prirodi, 1961-1994.

ulje/platno, 130 x 140 cm

sign. l. gornji k.: 1961-1994.

Moderna galerija, Zagreb

inv. br. MG-6932*

Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb 2017.

Portret supruge, 1953.

ulje/platno, 75 x 50 cm

sign. l. donji k.: Šohaj

Moderna galerija, Zagreb

inv. br. MG-6721*

Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb 2017.

 

 

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

Danijel Koletić – gost na prestižnom prijemu u House of Lords

Danijel Koletić i Charles Skinner

Ovlašteni intstitut odnosa s javnošću CIPR (Chartered Institute of Public Relations), 14. rujna održava godišnji ručak s pozvanim članovima. Najveća organizacija praktičara odnosa s javnošću izvan Sjeverne Amerike, koja čini vodeće predstavničko tijelo za PR profesiju i industriju u Europi, pozvala je direktora Apriori Worlda, Danijela Koletića na ovaj svečani domjenak. Na poziv uglednog britanskog stručnjaka za upravljanje reputacijom g. Charlesa Skinnera koji je svoju karijeru gradio na različitim pozicijama od Ministarsrtva vanjskih poslova UK,  Commonwelth-a i Buckhingam palače, g. Koletić će biti jedini predstavnik iz ovog dijela Europe.

Na događaju će prisustvovati zanimljiv govornik, Lord Dobbs. Poznati autor knjige „House of Cards“, čiji je odnos s  Margaret Tacher kasnije stvorio popularnu Netflix-ovu seriju. Svoj govor će održati na lokaciji Black Rod's Garden u podne, koji se nalazi u gornjoj kući Parlamenta House of Lords.

Cilj događanja je unaprjeđenje profesije, stvaranje novih kontakata, osposobljavanje, stjecanje kvalifikacija, nagrada i stalnog stručnog usavršavanja.

 

Objavljeno u UDRUGE i KOMUNIKACIJA | Ostavi komentar

Vrhunska interpretacija barokne glazbe u klaustru Male braće

Laura Vadjon

Dubrovnik, 28. srpnja 2017.Hrvatski barokni ansambl izveo je sinoć, 27. srpnja u okviru glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, program naziva Viaggio musicale u klaustru samostana Male braće.

Program Viaggio musicale festivalsku je publiku poveo na putovanje kroz različite forme talijanskog baroka od njegovih početaka, još ukorijenjenih u renesansu, do razvijenih oblika koji su stvorili pretpostavke za razvoj novog stila, pretklasike. U nizu nešto manje poznatih izvedenih skladatelja ističu se najvažniji kompozitori talijanskog baroka Corelli i Vivaldi. Hrvatski barokni ansambl pružio je uobičajeno vrhunsku, stilski čistu i virtuoznu interpretaciju koju su istančani ljubitelji glazbe popratili dugotrajnim aplauzom i ovacijama.

HRBA

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na

originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Umjetnička voditeljica ansambla, koji je u smanjenom sastavu nastupio na ovom koncertu, je renomirana violinistica Laura Vadjon koja svira baroknu violinu, kao i Tanja Tortić, dok barokno violončelo svira Lea Sušanj Lujo, teorbu Izidor Erazem Grafenauer i Krešimir Has čembalo.Izidor Erazem Grafenauer

 

Hrvatski barokni ansambl, osim na sinoćnjem samostalnom koncertu u klaustru Male braće, nastupit će i večeras u premijeri opere Orlando Georga Friedricha Händela pod glazbenim vodstvom dirigenta Davida Batesa te u režiji Jánosa Szikore na otoku Lokrumu, koja je na repertoaru do 30. srpnja.

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

Ansambl Umberto Giordano večer u Dvoru posvetio Beethovenu

Giordano_007Dubrovnik, 24. srpnja 2017. U sklopu glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara u Kneževu dvoru talijanski je Ansambl Umberto Giordano zajedno s glumcem Giampierom Mancinijem izveo glazbeno-scenski program Ludwigove pjesme i poveo festivalsku publiku u glazbeno-osjetilni svijet velikog skladatelja Ludwiga van Beethovena, sinoć, 23. srpnja.

Giordano_005Program je donio portret Ludwiga van Beethovena kroz čitanje zamišljenog pisma njegova nećaka Karla engleskom izdavaču Georgeu Thompsonu u kojem piše o ujakovoj smrti. Tekst uz skladateljevu glazbu pripremio je Francesco Sanvitale. Glumac Giampiero Mancini, u ulozi Beethovenova nećaka, ispričao je priču o skladateljevom životu. Program je bio usmjeren na Beethovenove manje poznate kompozicije, poput njegovih narodnih pjesama, no publici je predstavio i transkripcije njegovih najslavnijih djela, poput simfonija i pojedinih originalnih skladbi za glasovir, violinu i violončelo, kako bi se dala potpuna slika bonnskog genija. Mistična večer bila je pravi odraz života skladatelja koji je svojim stvaralaštvom oplemenio povijest glazbe.Ansambl Umberto Giordano iz Foggije (Italija) komorni je sastav kojeg sačinjavaju glazbenici poznati po svojim zavidnim karijerama i suradnji s drugim uglednim glazbenicima.Giordano_001 Ansambl čine violinist Dino De Palma, violončelist Luciano Tarantino, pijanist Marco Moresco te sopran Ripalta Bufo i tenor Aldo Caputo. Izvrsno su prihvaćen od publike i kritike zahvaljujući svojim originalnim i rafiniranim programima, koji su često premijere i originalni projekti, a ansambl izvodi i repertoar koji obuhvaća djela od klasične glazbe do lirske opere, od komornih inačica opera do izvedbi u kojima se uvijek na nov i različit način isprepliću glazba, naracija, ples i druge umjetničke forme.

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

LJETNE „TRI ZIME“ Festivalska publika potvrdila „hit“ status predstave

Tri zime (1)

Dubrovnik, 23. srpnja 2017. Predstava zagrebačkog HNK Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana oduševila je sinoć, 22. srpnja brojnu festivalsku publiku u parku Gradac, opravdavši brojne nagrade i priznanja, kako kritike, tako i publike.

Drama je s velikim uspjehom praizvedena u Londonu, u New Yorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn, a izvedbom u HNK-u doživjela je nepodijeljeno oduševljenje, postavši pravim hitom, a do sada je izvedena gotovo pedeset puta s gostovanjima u Mariboru, Ljubljani, Puli, Slavonskom Brodu, u Tel Avivu, na festivalu MESS u Sarajevu gdje je osvojila nagradu žirija za najbolju predstavu te otvorila 27. Marulićeve dane u Splitu, na kojima je osvojila Nagradu za suvremeni dramski tekst, Nagradu publike za najbolju predstavu festivala te dvije Nagrade za glumačko ostvarenje. Gostovala je i u Podgorici, na 62. Sterijinom pozorju u Novom Sadu te u Jugoslovenskom narodnom pozorištu u Beogradu, a u sklopu dramskog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara na repertoaru je još večeras, s početkom u 21:30.

Tri zime (2)Sinoćnja publika predstavu je budno pratila, upijajući radnju i svaki pokret glumaca, a posebno prateći svaku duhovitu doskočicu, kojih u ovoj predstavi nije manjkalo. Uz smijeh, predstava je popraćena ovacijama. Iako tematski specifična, smještena u različita razdoblja hrvatske povijesti i to ne kronološki, pa je domaćoj publici zasigurno bliža i razumljivija, predstava je naišla i na oduševljenje inozemne publike, koja ju je mogla pratiti uz titlove putem vip script aplikacije.                                                                           Riječ je o drami koja prati sudbine snažnih žena iz četiriju naraštaja povezanih jednom kućom, a Tena Štivičić je kao ishodište uzela priču iz vlastite obitelji, nadahnuta teškim životom svoje prabake koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije rodila izvanbračno dijete. Predstava se odvija, kako naslov kaže, kroz tri zime – 1945., 1990. i 2011. godine. Ljudi kroje sudbinu kuće u kojoj se talože godine i sjećanja. Osim izvrsnog teksta Tene Štivičić, sastav ansambla zagrebačkog HNK, garancija je sjajne predstave.Tri zime (4)      Tri zime (3)      

Tu igraju Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Damir Markovina, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk, Slavko Juraga i Ivan Glowatzky. Scenograf predstave je Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar, dramaturginja Mirna Rustemović, oblikovanje svjetla potpisuje SONDA4, a oblikovanje videa i fotografija Toni Soprano.

 

     

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

Aleksandar Milošev i Lovro Pogorelić koncertirali u Dvoru

Aleksandar MiloševDubrovnik, 21. srpnja 2017. Violist Aleksandar Milošev i pijanist Lovro Pogorelić nastupili su sinoć, 20. srpnja, u sklopu glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, a u njihovom koncertiranju istinski su uživali ljubitelji glazbe u atriju Kneževa dvora.

Vrsni duo Milošev i Pogorelić izveo je Sonatu za violu i klavir Dmitrija Šostakoviča i Sonatu za violinu i klavir u A-duru Césara Francka u transkripciji za violu, a raspoloženu festivalsku publiku nagradio je s čak dva glazbena dodatka, Schumannovom sonatom Märchenbilder koju je publika dočekala s oduševljenjem, a zatim i nešto laganijom Sonatom za violu i klavir u f-molu Johannesa Brahmsa, kojom su zaključili ovu, vrhunskoj glazbi posvećenu, festivalsku večer. 

 

Lovro PogorelićDobro poznat festivalskoj publici, Aleksandar Milošev glazbenik je širokih stilskih interesa. Kao zahtjevan komorni glazbenik, Milošev je član gudačkog Kvarteta Tartini te Zagrebačkih solista, ali i vođa dionica viola Slovenske filharmonije, a istu poziciju je obnašao i u Münchenskoj te Londonskoj filharmoniji. Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira širom svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Kritičari ga nazivaju majstorom za klavirom, izdvajajući tehniku koja mu dopušta da ispuni prostor zvučnim bojama te sposobnost da se koncentrira i fokusira na način koji opčinjava slušatelja. Izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je odlikovan Prešernovom nagradom, najvišom slovenskom nagradom za umjetnička postignuća.

 

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

Jedinstveni koncertni doživljaj Stefan Milenković i pijanist Rohan De Silvau prepunom Dvoru

Stefan Milenkovic_Rohan de SilvaDubrovnik, 18. srpnja 2017. Svjetski priznati violinist Stefan Milenković i pijanist Rohan De Silva nastupili su sinoć, 17. srpnja u prepunom atriju Kneževa dvora s programom naziva Sloboda klasike izmamivši ovacije festivalske publike.

Omiljen gost Igara Stefan Milenković karijeru je započeo veoma rano, nastupivši prvi put uz orkestar kao šestogodišnjak, dok je na Igrama prvi put nastupio 1986. godine, sa samo 9 godina. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja, a među njima i nagrade Orlando za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 1990. godine.Stefan Milenkovic Milenković je jedinstven umjetnik izuzetno produktivne i dugotrajne scenske prisutnosti, profesionalizma i kreativnosti, čija glazbena filozofija, kao i životni stil odražavaju istinsku definiciju eklektičnosti. Kroz istraživanje općeljudskog i glazbenog nasljeđa i iskustva maestro Milenković nastoji se izravno povezati s publikom i ponuditi joj zabavne, poticajne, energične i uzbudljive izvedbe, a upravo takav koncert priredio je sinoć za brojnu festivalsku publiku. Milenković je ostvario izvrsnu interakciju s publikom, kojoj je, između svih skladbi, pričao o djelima i kompozitorima koje izvodi, uključujući i legende koje ih prate. Poseban je trenutak večeri bio kada je cijela publika u Dvoru, predvođena Milenkovićem, otpjevala Rohanu de Silvi pjesmu za sretan rođendan.Rohan de Silva De Silva je inače poznat po suradnji s violinističkim virtuozom Itzhakom Perlmanom, s kojim redovito održava solističke koncerte diljem svijeta, ali i po suradnji sa svim renomiranim violinistima današnjice.

Milenkovic_de SilvaDvojica virtuoza izveli su zanimljiv program koji je otvorila Tartinijeva Sonata za violinu i klavir u  g-molu poznatija kao Đavolji triler, nakon čega su uslijedili Beethovenova Sonata br. 7 u c-molu, Sarasateova Introdukcija i Tarantella, zatim Légende Wieniawskog te Valse-Scherzo Čajkovskog. Impresionirana festivalska publika svaku je skladbu popratila gromoglasnim aplauzom i ovacijama, a oduševljenje je kulminiralo na kraju koncerta. Milenković i De Silva poklonili su publici čak dva glazbena dodatka i to Melodiju Petra I. Čajkovskog i Cantabile talijanskog violinista i skladatelja Niccole Paganinija.  

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

FESTIVALSKA DIREKCIJA SLUŽBENO NAJAVILA POČETAK 64. PULE

Filmska ekipa filma Lavine

170 filmova, 88 premijera, 20 lokacija, 15 filmskih programa - brojke su to koje odlikuju ovogodišnje bogato izdanje 64. Pulskog filmskog festivala čije se svečano otvorenje s nestrpljenjem očekuje.  

Ravnateljica Gordana Restović i umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković najavili su novosti 64. izdanja Festivala. Restović je istaknula novu mobilnu aplikaciju Pula Film Festival putem koje gledatelji mogu u svakom trenutku biti informirani o brojnim festivalskim događanjima, kupiti ulaznice, glasati za najbolji film i time sudjelovati u nagradnoj igri. „S obzirom na to da je publika najveća filmska zvijezda Festivala, večeras će ih i u Areni dočekati iznenađenje. Moći će proći kroz kutiju te će se njihova zrnata slika pojaviti na filmskom platnu“, najavila je Restović.

Festivalska direkcijaSvečano otvaranje započinje na Crvenom tepihu, ispred pulske Arene, u 20 i 30 sati kojim će prošetati gosti festivala, filmske ekipe, visoki uzvanici i direkcija Festivala. Program na Crvenom tepihu vodit će Jelena Vitasović i Davor Garić. Zatim će uslijediti program svečanog otvaranja u Areni u 21 i 30 sati čiji će voditelji biti Iva Šulentić i Ivan Vukušić, a službeno će ga otvoriti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Čast da filmski otvori 64. Pulski filmski festival pripala je filmu Lavina redatelja Stanislava Tomića.

Filmska ekipa ZG80

64. Pula predstavit će dosad najveći Hrvatski program sa šesnaest dugometražnih igranih filmova, od čega se polovica prikazuje premijerno. Zanimljivo je da je polovica filmova nastala u nezavisnoj produkciji, a polovica putem javnih poziva Hrvatskog audiovizualnog centra, HAVC-a, što svjedoči o životnosti i žilavosti nezavisne scene, koju HAVC na sreću ipak pomaže naknadnim postprodukcijskim potporama.

Zlatko Vidačković u potrazi za filmovima obišao je filmske festivale u Berlinu, Rimu, Jeruzalemu, Sarajevu što je rezultiralo dosad najopsežnijem međunarodnom programu Pule, koji čini 27 dugometražnih (u režiji Kaurismakija, Leeja, Tornatorea, Wajde i drugih značajnih redatelja) i 19 kratkometražnih filmova. „Velika je programska novost da se u natjecateljskom programu Kratka Pula, po uzoru na Cannes nalaze i dramske serije s obzirom na to da su svojom kvalitetom dosegnule film“, rekao je Vidačković. Tu su i dokumentarni serijali i foršpani dugometražnih igranih filmova,…

I ove godine Festival vrvi bogatim popratnim programima koji čine izložbe, koncerti, radionice, Pula food festival koncept, kao i specijalizirani program za filmske

 
NAJBOGATIJA PULA DO SADA!
 

Sinoć je svečano otvoren 64. Pulski filmski festival, koji će održavati od 15. do 22. srpnja 2017. godine. Kroz 15 različitih filmskih programa prikazat će se ukupno 170 filmskih naslova, 230 projekcija i 88 premijera što ovogodišnje festivalsko izdanje čini najbogatijim do sada. Uz filmske programe odvijat će se i već tradicionalni popratni programi i događanja koja čine izložbe, koncerti i specijalizirani program za filmske profesionalce Pula PROfessional u sklopu kojeg će se održati predavanja, okrugli stolovi i promocije novih naslova iz audiovizualne industrije.

Programske novosti najviše se tiču programa Kratka Pula koji je obogaćen trima novima natjecateljskim kategorijama: dramske serije, dokumentarni serijali i foršpani dugometražnih igranih filmova, kao i trima nenatjecateljskim kategorijama: kratki i srednjometražni dokumentarni filmovi, animirani filmovi i eksperimentalni filmovi. Time je program Kratka Pula proširen na hrvatske filmove svih rodova i vrsta, čime Pulski festival predstavlja najbolje od cjelokupne hrvatske audiovizualne produkcije.
Ostale novine koje očekuju posjetitelje Festivala su nova festivalska lokacija plaža Ambrela na kojoj će se prikazivati program ”Kino uz more” namijenjen mladim filmoljupcima, mobilna aplikacija Pula Film Festival te Pula food festival area.
Na ovogodišnjoj Puli očekuje se više od 60 000 posjetitelja, preko 300 festivalskih gostiju, 26 filmskih ekipa, a sva festivalska događanja održavat će se na 20 različitih lokacija.

PROGRAMSKI JEDNO OD NAJBOGATIJIH FESTIVALSKIH IZDANJA U POVIJESTI HRVATSKE KINEMATOGRAFIJE
U Hrvatskom programu bit će prikazano 15 hrvatskih filmova i 10 koprodukcija, od čega je 13 hrvatskih filmova i 5 koprodukcija u konkurenciji za Zlatne Arene.  
U Areni će tako svoje hrvatske premijere imati filmovi "Agape" Branka Schmidta, "Mrtve ribe" Kristijana Milića, "Kratki izlet" Igora Bezinovića, "Fuck off I love you" Anđela Jurkasa i ”Lavina" Stanislava Tomića, dok će pulske premijere imati filmovi "Zbog tebe" Anđela Jurkasa, "Goran" Nevija Marasovića i "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić.
U konkurenciji 64. Pule bit će prikazani i filmovi "ZG 80" Igora Šeregija, "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, "Uzbuna na Zelenom Vrhu" Čejen Černić i "Anka" Dejana Aćimovića. Izvan konkurencije bit će prikazani omnibus grupe autora "Transmania" i "Jedno ubojstvo za van" Luke Duvančića. Posebnu ponoćnu kinoprojekciju imat će horor Dalibora Matanića "Egzorcizam".
U programu manjinskih koprodukcija u konkurenciji su "Sieranevada" Cristija Puiuja (nastala u koprodukciji Rumunjske, BiH, Makedonije, Francuske i Hrvatske), bugarsko-hrvatska "Roumena" Zornitse Sophije, poljsko-bosansko-hrvatska "Catalina" Denijala Hasanovića, srpsko-hrvatski "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića, nizozemsko-belgijsko-hrvatski "Dan kada je moj otac postao grm" Nicole van Kilsdonk te "Kuća drugih" Rusudana Glurjidzea (nastala u koprodukciji Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske). Izvan konkurencije bit će prikazani slovensko-hrvatski "Pođi sa mnom" Igora Šterka, belgijsko-hrvatski "Uzvodno rijekom" Marion Hänsel, talijansko-hrvatski "Babilonske sestre" Gigija Roccatija, bosansko-hrvatska "Hiljadarka"Nenada Đurića i bosansko-slovensko-hrvatska "Naša svakodnevna priča" Ines Tanović.
O nagradama u Hrvatskom programu odlučivat će žiri na čelu s prošlogodišnjim laureatom, redateljem Zrinkom Ogrestom, članovi žirija su scenograf Mladen Ožbolt, kostimografkinja Ivana Zozoli, glumac Vedran Živolić i filmski kritičar Josip Grozdanić.

U sklopu proširenog programa Kratke Pule  prikazat će se ukupno 35 filmskih naslova.

MEĐUNARODNI PROGRAM: EUROPOLIS-MERIDIJANI, EUROKRATKI, KAŠTEL, ZEMLJA PRIJATELJ ČEŠKA, POPULARNA PULA
U dosad najopsežnijem međunarodnom programu Pule u jednom tjednu predstavljamo 27 dugometražnih (u režiji Kaurismakija, Leeja, Tornatorea, Wajde i drugih značajnih redatelja) i 19 kratkometražnih filmova te pilot TV serije Feud: Bette & Joan. Natjecateljski program europskog i svjetskog filma Europolis – Meridijani ponudit će izbor od 12 visokokvalitetnih ostvarenja sa svjetskih filmskih festivala. Međunarodni žiri čine Jelka Stergel, Jasna Ornela Bery i Igor Saračević. Zemlja prijatelj je Češka te će se prikazati 7 čeških filmova. Popularnu Pulu kao nenatjecateljski program najvećih svjetskih filmskih hitova ove godine čini 3 atraktivna naslova koji će se prikazati u Areni. Publika će imati priliku pogledati i hrvatsku premijeru stranog filmskog hita Valerian i grad tisuću planeta.

RETROSPEKTIVA U POVODU 60 GODINA FILMSKOG RADA ANTUNA VRDOLJAKA  I VREMEPLOVOM DO 1937.
PULA PROfessional PROGRAM ZA FILMSKE PROFESIONALCE
FILMSKE RADIONICE  RED I BALTAZAR ZA DJECU I MLADE
IZLOŽBE KOJE PROPITUJU FILM

Veselimo se Vašem dolasku na 64. Pulski filmski festival!


MOST ABUNDANT EDITION OF THE PULA FILM FESTIVAL!

The opening ceremony of the 64th Pula Film Festival was held yesterday. The Festival will be held from 15 to 22 July 2017, with a total of 170 films, 230 screenings, and 88 premieres across 15 different film programmes, making this year’s edition of the Festival the most abundant to date. Alongside film programmes, the already traditional side programme and events will be held, including exhibitions, concerts and Pula PROfessional, a specialised programme for film professionals, bringing lectures, round tables, and promotions of new titles from the audiovisual industry.

Novelties in the programme are mostly related to the Short Pula Programme, which has been expanded to include three new competition categories: drama series, documentary series and trailers for feature films, as well as three categories out of competition: short and mid-length documentary films, animated films, and experimental films. This means that the Short Pula Programme has been expanded to include Croatian films of all types, making Pula Film Festival the place of the best of Croatian audiovisual production as a whole.
Other novelties for visitors to the Festival are the new Festival venue – Ambrela Beach, where the Cinema by the Sea Programme, a programme dedicated to young cinephiles will be screened, the Pula Film Festival app, and Pula Food Festival area.

This year’s Pula Film Festival is expected to have more than 60,000 visitors, more than 300 Festival guests, 26 film crews, and will offer a range of events at 20 different venues.

PROGRAMME-WISE, ONE OF THE MOST ABUNDANT FESTIVAL EDITIONS IN THE HISTORY OF CROATIAN CINEMATOGRAPHY

The Croatian Programme of the 64th Pula Film Festival will show 15 Croatian films and 10 co-productions, of which 13 Croatian films and 5 co-productions are competing for the Golden Arenas.
The following films will have their premieres in the Arena: Agape by Branko Schmidt, Dead Fish by Kristijan Milić, A Brief Excursion by Igor Bezinović, Fuck off I Love You by Anđelo Jurkas, and The Avalanche by Stanislav Tomić, while the films Because of You by Anđelo Jurkas, Goran by Nevio Marasović, and Quit Staring at My Plate by Hana Jušić will have their premieres at the Festival.

In the competition programme of the 64th Pula Film Festival, the following films will be screened: ZG 80 by Igor Šeregi, The Constitution by Rajko Grlić, The Mystery of Green Hill by Čejen Černić, and Anka by Dejan Aćimović. The following films will screened out of competition: the omnibus Transmania by a group of authors, and A Murder to Go by Luka Duvančić. The horror Exorcism by Dalibor Matanić will have a special midnight screening.
In the Minority Co-Production Programme, the following films are in competition: Sieranevada by Christi Piu (Bulgaria, Bosnia and Herzegovina, Macedonia, France, Croatia), Roumena by Zornitsa Sophia (Bulgaria, Croatia), Catalina by Danijal Hasanović (Bosnia, Croatia), Train Driver’s Diary by Miloš Radović (Serbia, Croatia), The Day My Father Became a Bush by Nicole van Kilsdonk (The Netherlands, Belgium, Croatia), and House of Others by Rusudan Glurjidze (Georgia, Russia, Spain, Croatia). The following films will be screened out of competition: Come Along by Igor Šterk (Slovenia, Croatia), River Upstream by Marion Hänsel (Belgium, Croatia), Babylon Sisters by Gigi Roccati (Italy, Croatia), Thousand by Nenad Đurić (Bosnia, Croatia), and Our Everyday Life by Ines Tanović (Slovenia, Croatia).

The awards in the Croatian Programme will be presented by the Jury, headed by last year’s laureate, director Zrinko Ogresta, along with four other jury members: production designer Mladen Ožbilt, costume designer Ivana Zozoli, actor Vedran Živolić, and film critic Josip Grozdanić.

As part of the expanded Short Pula Programme, a total of 35 films will be screened.
 
INTERNATIONAL PROGRAMME: EUROPOLIS-MERIDIANS, EUROSHORTS, KAŠTEL, FRIEND COUNTRY THE CZECH REPUBLIC, POPULAR PULA
In the most comprehensive International Programme of Pula yet, 27 feature films will be presented in one week (directed by Kaurismäki, Lee, Tornatore, Wajda, and other notable directors), as well as 19 short films and a pilot TV series Feud – Bette & Joan. The competition programme of European and world film, Europolis – Meridians, will offer a selection of 12 high-quality accomplishments from world film festivals. Members of the Jury for the International Programme are Jelka Stregel, Jasna Ornela Bery, and Igor Saračević. The Friend Country is the Czech Republic, and 7 Czech films will be screened. There will be three attractive films screened in the Arena as part of Popular Pula, out of competition programme of greatest world hit films. The audience will have the opportunity to see the Croatian premiere of foreign film hit Valerian and the City of a Thousand Planets.
 

Pulski filmski festival najposjećeniji je filmski festival u Hrvatskoj, najdugovječniji festival nacionalnog filma u svijetu te „Jedan od tri najbolja i najspektakularnija festivala na otvorenom u Europi.“ (The Guardian, 2005.).

Pula Film Festival is the most visited film festival in Croatia, the longest lasting national film festival in the world and “One of the three best and most spectacular open-air festivals in Europe.” (The Guardian, 2005.)

 
 
 
 
Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

Baletna čarolija pred prepunim gledalištem u parku Gradac

Labudje jezero (5)

Dubrovnik, 12. srpnja 2017. – Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu izveo je Labuđe jezero Petra I. Čajkovskog u koreografiji slavnoga ruskoga plesača i koreografa Vladimira Malakhova pred rasprodanim gledalištem, sinoć 14. srpnja u parku Gradac.Labudje jezero (4)

Labuđe jezero, kao najpopularnije djelo svjetskih baletnih repertoara u posljednjih sto trideset godina sinonim je za baletno kazalište, a privrženost publike ovom djelu bila je očita i sinoć. Prepuno gledalište nije štedjelo na pljesku i to je ovom sjajnom baletnom ansamblu zasigurno dalo dodatan polet za još dvije izvedbe na Igrama. Odettu i Odiliju sinoć u parku Gradac plesala je Miruna Miciu, princa Siegfrieda Andrea Schifano, a zlog čarobnjaka Rotbarta Guilherme Gameiro Alves.    Festivalska publika iz sezone u sezonu pokazuje naklonost baletnoj umjetnosti, a ovaj povratak Baleta HNK Zagreb nakon deset godina pauze bio je željno iščekivan. Još dvije izvedbe ovog hvaljenog uprizorenja Labuđeg jezera u prekrasnom ambijentu parka Gradac na programu Igara su večeras, 15. srpnja te sutra, 16. srpnja s početkom u 21.30 sati. Ulaznice za večerašnju izvedbu su rasprodane, a za sutrašnju su dostupne u internetskoj prodaji te na blagajnama Igara u Festivalskoj palači i u Luži.Labudje jezero (6)Labudje jezero (7)

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar