NAJAVA 26.VINISTRE POREČ

neimenovanoNa rekordnom Svijetu malvazija najavljena 26. Vinistra i dolazak sommelierske zvijezde Paule Bosch

Čak 272 malvazije iz pet zemalja, prvi puta velike zlatne medalje za teran, kvalitativan iskorak i podizanje bodovnog praga obilježili su 11. ocjenjivanje vina i alkoholnih pića. Tko je najbolji doznat će se uoči 26. Vinistre, koja se tradicionalno održava u porečkoj dvorani Žatika od 10. do 12. svibnja

Svijet Malvazija, neslužbeno 11. svjetsko prvenstvo ove sorte ponovo je oborilo rekord! Ove su godine na ocjenjivanje u Poreč pristigle 272 malvazije iz pet zemalja – 206 uzoraka je iz Hrvatske, 44 iz Italije, 12 iz Slovenije i po pet iz Španjolske i Grčke. Svijet Malvazija središnji je događaj na trodnevnom ocjenjivanju vina i alkoholnih pića, koje se tradicionalno održava nekoliko tjedana prije Vinistre, najpoznatije izložbe vina u regiji.neimenovano1

Ove godine od 16. do 18. travnja u hotelu Parentium više od četrdeset enologa, sommeliera i vinskih stručnjaka osim malvazije ocjenjuju još 242 uzorka vina ostalih sorti i 30 jakih alkoholnih pića, ukupno 544 uzorka, a proglašenje najboljih održava se 8. svibnja, dva dana uoči Vinistre.

„Veliki kvalitativni iskorak po uzoru na eminentna svjetska ocjenjivanja obilježava ovogodišnji Svijet Malvazija i ocjenjivanje vina. Podigli smo bodovni prag i smanjili broj članova komisije, koji sjede u krugu i tako mogu komentirati uzorke“ istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre koji je najavio novosti na najpoznatijoj istarskoj izložbi vina.

„Više od 80 vinara, ukupno 144 izlagača, tridesetak radionica i velika vinska zvijezda Paula Bosch, prva sommelierka u Njemačkoj, autorica knjiga, tekstova i blogova koja je radila u prestižnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama obilježit će 26. Vinistru.  Od ove godine svaki će posjetitelj uz kupnju ulaznice, koja stoji 130 kuna,  dobiti bon od 30 kuna koji će moći iskoristiti u Vinoteci za kupnju vina izlagača“, kazao je Benvenuti.

Caroline Gilby, koja je već šest godina predsjednica ocjenjivačke komisije Svijeta Malvazija i ocjenjivanja vina istaknula je kako je iznimno zadovoljna pristiglim uzorcima, a posebno je raduje što su ove godine prvu puta dodijeljene velike zlatne medalje za nekoliko terana. Najavljena 26. Vinistra (7)

Emil Perdec, direktor hrane i pića Plave Lagune, Zlatnog sponzora Vinistre, istaknuo je kako ova hotelska kuća godinama prati najpoznatiju istarsku manifestaciju, koja ima veliki značaj u promociji autohtonosti i izvornosti i turističkoj ponudi Istre.

„S Vinistrom počinje prava turistička sezona, kada su sve sobe u 36 porečkih hotela pune. Istarski vinari iz godine u godinu su bolji, njihova vina su vrhunske kvalitete i postali su najbolji ambasadori Poreča, Istre i Hrvatske“, kazao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

Fotografije Danilo Dragosavac

Objavljeno u Nekategorizirano | Ostavi komentar

PROMOCIJA SRIJEMA I SLAVONIJE

SRIJEM I SLAVONIJA U MIMARI 009Budućnost je stigla u Srijem i Slavoniju

Hologrami i proširena stvarnost, dvorci Eltz i Odescalchi, priča o Orionu u Vinkovcima, vožnja Dunavom i hrastove šume, promatranje ptica u Nijemcima, posjet Starom podrumu i obiteljskim vinarijama na Iločkoj vinskoj cesti i najfinija hrana na svijetu – najistočnija hrvatska županija novi je proljetni hot spot

Nobelovac Lavoslav Ružička od sada dočekuje goste u rodnoj kući u Vukovaru, ban Josip Šokčević u Gradskom muzeju u Vinkovcima, a kralj Nikola Iločki u Kuriji Brnjaković. I to je moguće zahvaljujući hologramima koji prvi puta u Hrvatskoj oživljavaju povijesne osobe. Ovo nije jedina novost u Srijemu i Slavoniji. Novi vizualni identitet u zlatnoj boji koja je oduvijek simbolizirala istok Hrvatske, modernim pristupom povezuje sve turističke zajednice na području Vukovarsko-srijemske županije.SRIJEM I SLAVONIJA U MIMARI 001

„Zlatna boja sunca, klasja, kukuruza, suncokreta, grožđa uhvaćenog u čaši, lišća, nošnji i dukata, uz inspiraciju djelima Vinkovčanina Alberta Kinerta, jednog od najvećih hrvatskih ilustratora i grafičara rezultirali su novim vizualnim identitetom. Vukovarsko-srijemska županija postaje turistički brend pod nazivom Srijem i Slavonija i sloganom „Protkani zlatom“, istaknula je Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije na prezentaciji turističke ponude u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Hologrami, proširena stvarnost i novi vizualni identitet dio su aktivnosti turističkog projekta Virtualni i kulturni turizam ViCTour, sufinanciranog sredstvima Interreg IPA programa  Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. Od 920 tisuća eura ukupne vrijednosti, Vukovarsko-srijemska županija, kao nositelj projekta, sudjeluje s 280 tisuća eura.SRIJEM I SLAVONIJA U MIMARI 005 SRIJEM I SLAVONIJA U MIMARI 004

Na proljetnom druženju u Zagrebu, predstavljena je raskoš srijemskog stola, a ukusne delicije u Zagreb su stigle iz iločkog hotela Dunav, koji je prvi u Slavoniji dobio Michelinovu preporuku. Ovoga puta spojili su tradicionalno i moderno i lokalne namirnice pripremili na malo drugačiji način u finger food varijanti.

„Uz nezaobilaznu kuhanu šunku i pečene kobasice, kulen, kulenovu seku i slaninu te polutvrde sireve, poslužili smo šarene roladice s paštetom od riječne ribe, špinatom i krem sirom, a pripremili smo i pogačice sa sirom i čvarcima, masnu pogaču, kanapee s kosanom masti… SRIJEM I SLAVONIJA U MIMARI 006Za desert smo servirali šarene kolačiće i tradicionalne šnenokle kako su ih pripremale naše bake, poslužene na moderan način“, kazala je Željka Kovčalija, vlasnica hotela Dunav u Iloku.

Iz Iloka su stigle i mirisne jagode i vrhunska vina – Buhačev Rose i Merlot, Graševina i Chardonnay Principovac Iločkih podruma, Traminac PZ Trs i Zeleni silvanac Ivana Čobankovića.

Moderna ponuda u kombinaciji s bogatom tradicijom, kulturnom baštinom i atraktivnom prirodom te poznata gostoljubivost, vrhunska vina i hrana i čak osam tisuća godina

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS | Ostavi komentar

Predstavljanje vizualnog identiteta i startnog paketa 28. Zagrebačkog maratona

press konferencijamedaljaZagrebački maraton održao je prezentaciju stratnog paketa (majice i medalje) te vizualnog identiteta 28. Zagrebačkog maratona koja će se održati na Trgu bana Joisipa Jelačića u utorak, 16. travnja 2019. u 12 sati kod spomenika Banu.

Uz autora medalje Sinišu Marekovića na promociji su sudjelovati i naše promotorice, najbolje hrvatske maratonke: Marija Vrajić – Trošić, Matea Matošević – Hačić i Nikolina Stepan. Od ostalih govornika na predstavljanju su sudjelovali: Marko Jakopović, direktor maratona i predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza, Milan Pavelić, pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade, Zdenko Antunović, glavni tajnik Sportskog saveza Grada Zagreba, Boro Stipić, voditelj ureda maratona, Marko Šebalj, dopredsjednik Zagrebačkog atletskog saveza i Izvršnog odbora maratona te monika Gvardijan ispred udruge Inspiro.majica

Uz postojeću, sada već tradicionalnu unikatnu finišersku medalju autora Siniše Marekovića koja će ove godine nositi znak Medvedgrada svi naši sudionici dobiti će kvalitetnu trkaču majicu dugih rukava. Ove godine najveća novost je trkača Joma majica dugih rukava prepoznatljive plave boje sa logom utrke. Time Zagrebački maraton postaje jedna od rijetkih utrka u Hrvatskoj koja će svoje sudionike opremiti za treninge i u hladnijim mjesecima. Svi sudionici humanitarne akcije imati će na poleđini majice otisnuti slogan „Pusti baterije, napuni pluća“.ZG maraton 2019 - Joma dugi rukav - PRSA2

Naši sudionici pokazali su veliko srce te je do sada 30 % od 1600 prijavljenih trkača uplatilo za humanitarnu akciju „Pusti baterije, napuni pluća“ i pokazali solidarnost sa osobama koje nakon transplatacije pluća tek trebaju započeti normalan i aktivan život.

Autor ovogodišnjeg vizualnog identiteta svih materijala za 28. Zagrebački maraton je D72 studio i dizajner Igor Kuduz koji je sada već drugu godinu zaredom objedinio medalju i prepoznatljive simbole našeg Grada u vizualni identitet utrke.

Unosimo i brojne novosti u program maratonskog vikenda na: koncerti, druženje i štrukla party za sve sugrađanje na Trgu bana J. Jelačića u subotu 12. listopada 2019. sa ciljem povećanja sadržaja za sve trkača iz zemlje i inozemstva te pozicioniranja našeg glavnog grada i najvećeg maratona na kartu trkačih turističkih destinacija. medalja 2

Našim sudionicima smo osigurali brojne novitete:

  • Utrka građana na 5 km se mijenja u Garmin 10 km utrku sa startom 13. listopada 2019. u 9 sati. Utrke 10 km su sve popularnije među trkačom populacijom jer predstavljaju veći izazov i za početnike te uz ravnu trasu Zagrebačkog maratona nudi mogućnost ostvarenja osobnih rekorda.
  • Velika novost je i maratonska štafeta sa 4 dionice (14 km, 7 km, 14 km, 7 km) i to u kategorijama muška, ženska i mješovita (2 M I 2 Ž) štafeta. 
  • Humanitarna akcija “Pusti baterije, napuni pluća” gdje članove Udruge INSPIRO želimo aktivno i konkretno podržati kroz utrke Zagrebačkog maratona i pozvati sve naše nove i stare trkače da se priključe ovoj velikoj humanitarnoj akciji. Želja nam je aktivirati sve sudionike utrka Zagrebačkog maratona da nam pomognu i kroz plemenitu gestu omoguće stručan i kvalitetan rad na pripremama i rehabilitaciji osoba sa transplatiranim plućima. Kod prijave utrke po želji svi sudionici imaju mogućnost označiti polje da želit sudjelovati u humanitarnoj akciji te na taj način uz plaćanje startnine platiti dodanih 20 kn koje će se namjenski koristiti za rehabilitaciju i stručni rad sa osobama nakon transplatacije pluća koja će ih osposobiti za normalno kretanje i aktivan život.
  • Prvi zajednički trening je iza nas sa lijepim odazivom naših trkača i dobro osmišljenim treningom od strane naših promotorica Marije Vrajić – Trošić i Matee Matošević – Hačić. Idući zajednički trening pod znakom našeg partnera, Garmin Hrvatska održati će se na Jarunu (kod ulaza Hrgovići) 7. svibnja 2019. u 18:30. Zajednički treninzi će se održavati svakog početka mjeseca do listopada gdje ćemo zajedno sa našim partnerima organizirati za sve sudionike besplatne treninge na raznim lokacijama u Zagrebu kako bi aktivirali trkače i osigurali brojna zabavna druženja i zajedničke pripreme.

Veselimo se ovogodišnjem Zagrebačkom maratonu kojeg će obilježiti brojni noviteti te aktivno sudjelovanje i pripreme u narednim mjesecima uoči maratonskog vikenda.

Kontakt osoba: Goradna Bralić, marketing i odnosi s javnošću Zagrebačkog maratona, 0912525898, marketing@zagreb-marathon.com, zagrebackimarathon@gmail.com

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA U MOSTARU

DSC_4981Kvalitetni prehrambeni proizvodi veliki potencijal za hrvatski izvoz

Na međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se održava od 9. do 13. travnja ovogodišnja zemlja partner je Kina. Budući da je Bosna i Hercegovina Hrvatskoj jedan od najvažnijih trgovačkih partnera, a interes domaćih kompanija za kinesko tržište sve više raste, sajam je odlična prilika našim tvrtkama da se predstave potencijalnim izvoznim partnerima.Sajam gospodarstva

Ove godine se na zajedničkom štandu HGK predstavlja šest hrvatskih firmi: Kraš, Molson Coors, Dalmacijavino, Kapronca, Udruga Plavac mali s Pelješac i Ivatom, a izlagala je i Hrvatska turistička zajednica te brend Vina Croatia Vina Mosaica koji HGK sustavno promovira na stranim tržištima. DSC_5404 – kopija

„Proizvodi hrvatske prehrambene industrije zbog svoje vrhunske kvalitete bilježe stalni dvoznamenkasti rast izvoza upravo na najkonkurentnija tržišta EU. Zato vjerujemo da će ih snažnije prepoznati i kinesko tržište. Iako nam je izvoz u Kinu rastao u 2018. po stopi od 25 posto i dosegao brojku od oko 142 milijuna eura, sigurno je da ne možemo biti zadovoljni i da su hrvatski izvozni potencijali puno veći. Posebice u području visokofinaliziranih i kvalitetnih prehrambenih proizvoda – za što bi preduvjet bilo efikasnije rješavanje pitanja certifikata i dozvola za izvoz pojedinih proizvoda“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, naglasivši kako ne smijemo zanemariti ni potencijale susjednih tržišta na kojima su naše tvrtke već etablirani brendovi, prepoznati po kvaliteti.Otvoren 'Međunarodni sajam gospodarstva'

I dok s Kinezima imamo deficit u robnoj razmjeni, u trgovinskim odnosima s BiH imamo suficit u iznosu od 629 milijuna eura. Od poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda najviše izvozimo pivo, čokoladu, vodu i pekarske proizvode.PolitikaZdravicaSajam2

Kraš izvozi oko 50 posto svoje proizvodnje, a solidan dio tog izvoza odlazi upravo u BiH gdje potrošači vjeruju njihovoj tradiciji i kvaliteti, što pokazuju i brojke. Naime, prošle godine smo u BiH izvezli čokolada i proizvoda od kakaa za gotovo 28 milijuna eura, a velik dio tog kolača otpada upravo na Kraš. „Kraš je svoj položaj izgradio na proizvodnji visokokvalitetnih slastica i njegovanju originalnih brandova. Zato danas nismo samo vodeći u svojim proizvodnim kategorijama, već se nalazimo i među najjačim markama u kategoriji robe široke potrošnje“, istaknuo je Saša Polić, koordinator marketinške komunikacije u Krašu.

„Zasad izvozimo manje količine naše proizvodnje u zemlje EU, a želja nam je da se snažnije orijentiramo na strana tržišta. Zato smo tu u Mostaru, očekujemo da ćemo ostvariti neke kontakte i pronaći nove poslovne partnere koji će prepoznati kvalitetu naših voćnih likera“, kazala je Natalia Županić iz tvrtke Kapronca.DSC_5346_2 – kopija

Dalmacijavino je nedavno promijenila kompletan vizualni identitet kompanije, a u Mostaru predstavljaju svoj cjelokupni asortiman. „Upravo je naš vrlo široki asortiman i njegova kvaliteta ono je što nas čini konkurentnima na tržištu BiH. Naravno, tu je i sedam desetljeća duga tradicija u proizvodnji vrhunskih alkoholnih pića. Snagu našeg brenda potvrđuje i to što, osim što izvozimo u regiju, od ove godine naše proizvode plasiramo i na tržište SAD-a“, rekla je Andrea Jozić iz ureda marketinga za brend Pipi i Dalmacijavino.

Mostarski sajam je, po broju izlagača i posjetitelja, najuspješnija sajamska izložba u Bosni i Hercegovini. Ove godine će oko 900 izlagača iz 30-ak država svijeta predstaviti svoje proizvode posjetiteljima, kojih se očekuje preko 40.000.

 

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS | Ostavi komentar

Najavljeni nikad atraktivniji Dani hrvatskog pršuta

Dani hrvatskog prsuta 2019Hrvatska će uskoro imati novog šampiona među certificiranim pršutima iz Dalmacije, Drniša, Istre i Krka, koji će biti proglašen na petim Danima hrvatskog pršuta, 26. i 27. travnja u Zagrebu

Iako je u proteklih nekoliko godina proizvodnja pršuta u našoj zemlji narasla čak 40 posto, potražnja je još uvijek dvostruko veća od ponude. U Hrvatskoj se godišnje pojede oko 700 tisuća pršuta, a proizvede oko 350 tisuća. Da je potencijal domaće pršutarske proizvodnje velik potvrđuju u Klasteru „Hrvatskog pršuta“ koji okuplja proizvođače četiri certificirana i zaštićena pršuta – krčkog, istarskog, drniškog i dalmatinskog.Ante Madir, Dragan Kovačević, Ana Babić, Igor Miljak, Drago Pletikosa

„Samo smanjenjem uvoza zamjenskih proizvoda i kontinuiranim rastom izvoza kroz nekoliko godina možemo udvostručiti proizvodnju“, kazao je Ante Madir, izvršni direktor Klastera „Hrvatskog pršuta“ te dodao kako će to biti jedna od tema na petim Danima hrvatskog pršuta, koji će se 26. i 27. održati u Zagrebu.   DHP 2019 (9)

Na najvećoj manifestaciji pršuta sudjelovat će dvadesetak proizvođača, članova Klastera „Hrvatskog pršuta“, koji su već poslali uzorke na tradicionalno ocjenjivanje. Tko će biti ovogodišnji šampion, doznat će se prvog dana manifestacije, 26. travnja u zagrebačkom hotelu International. Uz to organizirat će se i dodatni sadržaji, poput radionica i okruglih stolova.DHP 2019 (5)

Do novog proglašenja još je uvijek aktualni šampion istarski pršut, iako ga uz krčki u ukupnoj proizvodnji ima najmanje. S udjelom većim od 90 posto najviše je dalmatinskog, a Igor Miljak predsjednik Uprave PPK Karlovac kaže kako je za njegovu kvalitetu iznimno važan odabir sirovine, dok je specifikacijom strogo propisana svaka pojedina faza proizvodnje.DHP 2019 (3) DHP 2019 (2)

Drniški je prvi zaštićeni pršut iz Dalmacije, a Drago Pletikosa, predsjednik Udruge drniškog pršuta ističe kako su razlike u odnosu na dalmatinski minimalne.

Ana Babić iz pršutane Voštane kaže kako je bura presudna u sušenju sva četiri hrvatska pršuta, a dalmatinski je postao ultimativni brend tražen i izvan naših granica.

“Zbog svojih vrhunskih senzorskih svojstava i specifične tradicionalne tehnologije proizvodnje, bez dodatne kemije, hrvatski pršuti imaju veliki izvozni potencijal i veliki potencijal za plasman u turizmu kroz vrhunsku gastronomsku ponudu. Promociji pršuta kao eno-gastro turističke ponude doprinose i ovakve manifestacije. Najnoviji statistički podaci za 2018. pokazuju značajan porast izvoza proizvoda od plećke i buta za 59 posto, ali nažalost još uvijek sa 6,5 milijuna eura izvoza ne pokrivamo niti trećinu uvoza. Potrebne su nam nove investicije i ulaganje u nove proizvodne kapacitete pršuta kako bi udvostručili proizvodnju i sa 700 tisuća komada godišnje podmirili barem potrebe domaćeg tržišta“, zaključio je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Dani hrvatskog pršuta završavanju 27. travnja, atraktivnom prezentacijom na glavnom zagrebačkom trgu i prodajom pršuta po prigodnim cijenama.

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS | Ostavi komentar

Hrvatski vinari na najvećem svjetskom sajmu vina Vinitaly 2019. u Veroni

Vinitaly 2019 2

Na najvećem svjetskom sajmu vina Vinitaly 2019. u Veroni, koji se održava od 7. do 10. travnja, u organizaciji HGK na zajedničkom štandu predstavlja se 6 hrvatskih vinarija pod brendom Vina Croatia vina mosaica.

Zajednički nastupi vinarija na vanjskim tržištima pravi su put do izgradnje prepoznatljivosti te u konačnici dizanja cijena i jačanja izvoza, a s tim se slaže i poznati krčki vinar Anton Katunar.

''Prema našem iskustvu marketing vina na međunarodnom tržištu treba prije svega krenuti na nacionalnoj razini. I tu je zadaća HGK, jer danas kada kažete australsko vino 90% ljudi ne poznaje niti jednu vinariju ali itekako dobro znaju za australska vina. Isto je i s vinima iz Čilea i JAR-a, a čak nije puno bolja situacija niti sa europskim državama'' kaže Katunar, koji izvozi 10 posto svoje proizvodnje, i to najviše u SAD, a nada se da će mu nastup na ovogodišnjem sajmu u Veroni proširiti izvozno tržišta. ''Nastup na ovom sajmu smo odabrali jer je to jedan od najvećih sajmova na svijetu, s dugom tradicijom i reputacijom. Svoj su nam dolazak najavili i neki naši potencijalni novi kupci iz USA, a s druge strane, želimo dati svoj doprinos promidžbi hrvatskih vina na svjetskom tržištu'' kazao je Katunar, vlasnik vinarije Estate Winery.Vinitaly 2019 2

Na sajam Vinitaly OPG Dvanajščak odlazi prvi put. ''Izvozimo oko desetinu vlastite proizvodnje i to redom u Francusku, Nizozemsku, Japan i Belgiju. Ovo nam je prvi nastup na sajmu Vinitaly, ali upravo zbog njegove veličine i prepoznatljivosti u svijetu, čini nam se kao dobra odskočna daska. Nadamo se upoznavanju novih trgovinskih partnera'' rekao je Viktor Dvanajščak, dodavši kako im je HGK velika pomoć, kako u organizatorskom, tako i u marketinškom smislu, jer proizvođačima omogućuju nastup na svim relevantnim svjetskim vinskim sajmovima i događanjima.

Na ovogodišnjem 53. sajmu Vinitaly svoje će proizvode izložiti 4 500 izlagača iz 35 zemalja na površini od preko 100.000 metara kvadratnih. Svoja su vina, osim Estate winerya i OPG-a Rajka Dvanajščak, izložili i Feravino, Z.O. Vina Cattunar, Erdutski vinogradi i Vinarija Raak.

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS | Ostavi komentar

RASPORED TRENINGA ZAGREBAČKOG MARATONA

Trening 2018_4Zajednički treninzi Zagrebačkog maratona

Zagrebački maraton je prošle godine pokrenuo akciju zajedničkih treninga i druženja s kojom nastavljamo i ove godine kako bi svoje sudionike što bolje pripremili za 28. zagrebački maraton u mjesecima koji predhode. U treninge su se uključili i naši partneri, Garmin i Alkaloid te su za sve sudionike pripremili i simbolične poklone kako bi se motiviralo što veći broj trkača na sudjelovanje.

Voditeljice traninga su naše najbolje dugoprugašice: Marija Vrajić – Trošić, Matea Matošević – Hačić, Bojana Bjeljac, Nikolina Stepan.

Treninzi će se formirati, ovisno od broja sudionika, u četiri skupine po tempu i dužini. Kako se radi o najboljim hrvatskim dugoprugašicama zasigurno će interes biti veliki i treninzi kvalitetno osmišljeni. 

Termini:

  1. Trening zagrebačkog maratona, utorak 09.04. 2019. Bundek ( kod pontona)  u 18:30  sati.
  2. Garmin trening, utorak 07.05. 2019.  Jarun (ulaz Hrgovići) u  18:30 sati
  3. Trening zagrebačkog maratona, utorak 04.06. 2019. Maksimir (ulaz kod pozornice) 19:00 sati
  4. Alkaloid trening, utorak 02.07. 2019. Maksimir (ulaz kod pozornice ) 19:00 sati
  5. Garmin trening, utorak 03.09. 2019. Jarun (ulaz Hrgovići) u 19:00 sati

Trening 2018_5Na svakom treningu svi sudionici će sudjelovati na tomboli i na kraju treninga će se izvlačiti dobitnici dvije besplatne startnine za utrku po izboru na 28.Zagrebačkom maratonu. Uz tombolu za sve sudionike ćemo osigurati okrepu na kraju treninga.Trening 2018_1

Na treninge su dobrodošli svi, osmišljeni su  za sve dobne i spolne skupine i naravno besplatni. Primarno su namjenjeni zagrebačkim trkačima koji ne pripadaju nikakvom klubu ili školi trčanja, a voljeli bi odraditi poneki zajednički trening i isprobati vlastitu formu prije same prijave na jednu od utrka Zagrebačkog maratona. Dakako, pozvane su i škole trčanja te klubovi da se priključe i odrade trening zajedno s nama.

Za sve informacije pratite nas na webu: www.zagreb-marathon.com FB: @zagreb.marathon i Instagram: zagreb.marathon

Objavljeno u Nekategorizirano | Ostavi komentar

U MUZEJU MIMARA ODRŽAN 7. PINK DAY/

_DSC5361Mimara je i po sedmi puta pretvorena u najružičastiju destinaciju u Zagrebu

U subotu, 30.03., u organizaciji Udruge Women on Wine/WOW, a pod direktorskom palicom Sanje Muzaferije i u suradnji s agencijom IMC – iznimno uspješno se održao 7. po redu PINK DAY – međunarodni festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca.

PINKDAY2019MIMARA 041

PINK DAY se tradicionalno održava u prekrasnom prostoru Muzeja Mimare, koji je i ovoga puta obojan u ružičasto – reflektorima, cvijećem, uređenim stolovima, raspoloženjem i, naravno, vinom. Na Festivalu su se predstavili brojni izlagači – proizvođači ružičastih vina, njih preko 70, ali i vinski stručnjaci, kao i desetak proizvođača ekstra djevičanskih maslinovih ulja u okviru Green in Pink festivala. Omiljenu vinsku manifestaciju posjetilo je oko tisuću vinoljubaca, a obilježile su je druženja s vinarima i maslinarima te zanimljive vinske radionice koje su vodili izuzetni vinski znalci.

 

_DSC5289Svečanom otvorenju prisustvovala je i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, gospođa Ivana Grepo Galošić iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša koja je ružičastu vrpcu prerezale uz predsjednicu i osnivačicu WOW-a te direktoricu PINK DAY-a, Sanju Muzaferiju koja je poručila:

- Naš Festival nije samo ružičasta vinska smotra nego i festival dobre volje, optimizma, ženstvenosti, proljeća i cvijeća. Naravno, tu je i naš Green in Pink, mali ali važan festival ekstra djevičanskih maslinovih ulja koja svakako zaslužuju. PINKDAY2019MIMARA 023Ove godine, specijalni fokus smo stavili na Hrvatsku, njene regije i ružičasta vina sa svih strana Lijepe naše. Tu su radionica RUŽIČASTI JUG powered by PBZ Card koju vodi Jelena Šimić Valentić; radionica ROSEI SLAVONIJE & PODUNAVLJA powered by s.Oliver koju vodi Dario Grabarić i ROSEI ISTRE & KVARNERA powered by SMEG koju vodi Mario Meštrović – istaknula je Sanja Muzaferija.

Na PINK DAY-u su se ove godine po prvi puta mogli naći i detoks proizvodi iz portfelja Klara Kažinić-Kreho. To su Premium Storea koje je specijalno za Pink Day osmislila Dr. Lejla proizvodi iz ružičaste linije – Pink Lemonade i Pink Lady Smoothie – inspirirani upravo ovim festivalom.

Kako je PINK DAY ponajprije doživljen kao „ženski festival“, važnu ulogu je igrao i ružičasti lounge bar, tj. prostor za odmor koji je ove godine ostvaren u suradnji s Lidlom i Meblom/Kareom u kojem su se mogli odmoriti i fotografirati. Također,  mnogi su zavrtili kolo sreće by S.Oliver i osvojili zanimljive i zgodne modne detalje, a neki zaljubljenici u ovaj festival kupovali su PINK DAY i WOW majice. Na postamentu pod staklenim zvonom bile su izložene i ružičaste Jimmy Choo cipele vrijedne 1000 dolara – nagrada za najkreativnije uređen izlagački stol.

PINKDAY2019MIMARA 074Nagrada je dodijeljena u čast prerano preminuloj WOW članici Stanki Miljković, a odnijela ju je vinarija Bottega koja se uistinu potrudila urediti svoj izlagački stol.

Podršku ovom najposjećenijem jednodnevnom festivalu pružili su i brojni sponzori, kao što su PBZ Card, SMEG, Lidl, S.Oliver, Klara Premium Store, Jimmy Choo, Meblo Kare, Croatia Osiguranje, Print shop, Catering Majetić, Muzej Mimara, Solana Ramova, Gligora sirevi.

Medijski pokrovitelji PINK DAY-a su Jutarnji list, Press Clipping, Menu.hr, Journal.hr, Wish.hr i Radio Laganini.fm, a ove godine festival partner je bio WineRi.

 

Pink Day možete pratiti i na sljedećim društvenim mrežama:

Facebook: https://www.facebook.com/PINK-DAY-166888780125529/

Instagram: https://www.instagram.com/pinkdayzg

Fotografije Rene Karaman i Darko Kuzle

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

NAJAVLJEN 15.SAMOBORSKI PROLJETNI SAJAM I 32. SAMOBORSKU SALAMIJADU

Print

Vrijeme je za uživanje svim osjetilima: najavljujemo Samoborski proljetni sajam i Samoborsku salamijadu

Samobor se dolaskom proljeća pretvara u zanimljivu gastro destinaciju, a pregršt atrakcija nude 15. Samoborski proljetni sajam i 32. Samoborska salamijada.

Ovogodišnji Samoborski proljetni sajam održat će se u dane vikenda, 13. i 14. travnja na Trgu kralja Tomislava i okolnim lokacijama s programom od 9 do 19 sati, a Samoborska salamijada u subotu, 13. travnja u Sportskoj dvorani Samobor, Hebrangova 26, s početkom u 20 sati.

Ove godine Sajam će popratiti brojne atrakcije. Tako se od 12. do 14. travnja održava Proljetni kup u preponskom jahanju koji će okupiti oko 350 jahača iz Hrvatske i inozemstva. Utakmice sva tri dana turnira su na rasporedu već od 9 sati, a natjecanja traju do 21 sat. Uz samu natjecateljsku „kremu“ konjičkog sporta, mnogi koji su bili lani na Kupu grada Samobora potvrditi će da uz atraktivna natjecanja svi posjetitelji mogu uživati i u dodatnim sadržajima i ugostiteljskoj ponudi čarobnog etno ambijenta Etno farme Mirnovec.kralus_foto_josip_grdjan

Samoborski proljetni sajam predstavit će etno i eno gastronomsku tradiciju Samobora: sir, vrhnje, rudarsku greblicu, češnjovke, Samoborsku salamu, bermet, muštardu, samoborske kremšnite, med, domaća vina, voćne rakije, proizvode od ljekovitog bilja, razne pekarske delicije te proizvode tradicijskih obrta i suvenira. Stari tradicijski i umjetnički obrti, kao predstavnici bogate povijesti i kulture našeg grada, na Sajmu prezentiraju vještine izrade starih, autohtonih tradicijskih i umjetničkih proizvoda, kako bi postali nezaobilazni dio kulturnog turizma i time osigurali svoj opstanak. Predstavljaju se kristalobrusači, lončari, kovači, remenari i užari, medičari i dr., ali i osnovne škole i dječji vrtići, u kojima se njeguje tradicija starih vještina.

Sajam će, kao i svake godine biti popraćen dodatnim gastro sadržajima. Tako će u subotu od 10 do 13 sati posjetitelji uživati u kulinarskoj radionici Uživam tradiciju koju u parku kraj Samoborskog muzeja organizira JU Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Jela su bazirana na domaćem medu žumberačkog kraja. Kušajte prapovijesno pivo i neobično začinjeno vino, rimske domaće poslastice i srednjovjekovni nucato. Istoga dana, od 16 sati samoborsko Udruženje obrtnika predstavlja Slatki Samobor – gastro show i degustaciju samoborskih slastica.licitari_foto_ivana_kokot

U nedjelju, 14. travnja održat će se Dan otvorenih vrata udruge Zlatna šajba gdje će se moći degustirati samoborske salame, koje se i ove godine nagrađuju na Samoborskoj salamijadi.

Treću godinu zaredom organizira se Dječji proljetni sajam na Trgu Matice hrvatske, gdje će u subotu i nedjelju od 10 do 13 sati svoje proizvode izložiti samoborski vrtići i osnovne škole, a tijekom cijelog vikenda djeca će uživati u radionicama i zekalicama, uz pregršt iznenađenja.

Svojom dokazanom gostoljubivošću Grad Samobor očekuje posjetitelje željne ugodnih trenutaka u predivnom ambijentu prirode, šetnica, bogate gastronomske ponude, obrtničko – gospodarskih sadržaja i etno baštine.

Detaljne informacije i program nalaze se na www.proljetni-sajam.samobor.hr.

samobor_salamijada_1Samoborska salamijada krenula je prije 32 godine, međusobnim natjecanjima prijatelja po kletima, a s vremenom je sazrijela i ideja o službenom natjecanju proizvođača samoborskih salama.

Ove se godine održava u subotu, 13. travnja u Sportskoj dvorani Samobor, Andrije Hebranga 26a, s početkom u 20 sati, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar –  Kitarović.

samobor_salamijada_2 Samoborsku salamijadu pokrenula je grupa entuzijasta različitih zanimanja i profesija kojima je zajednička bila posvećenost istom hobiju – izradi domaćih salama. Prva Salamijada održana je 1987. godine u Vili Tonšetić na Stražniku, a izvrsna posjećenost bila je poticaj za daljnji razvoj manifestacije. Tako je već sljedeće godine Salamijada održana u Hotelu Lavica, a za treću je angažiran tadašnji urednik Večernjeg lista Ivo Leitman koji je ukazao na francuska pravila ocjenjivanja salama. Nakon toga samo ocjenjivanje postalo je ozbiljnije. Tako se najboljima dodjeljuju Velike zlatne šajbe, dok će niže rangirani zaslužiti zlatne, srebrne i brončane šajbe.  Natjecatelji su podijeljeni u četiri osnovne kategorije: Domaći proizvođači – hobisti, Međunarodna konkurencija, Domaći uzgajivači svinja i Posebna kategorija, u koju ulaze svi neobični i specifični suhomesnati proizvodi iz Hrvatske i obližnjih zemalja.

Slijedom visokih standarda u pripremi, samoborska salama zaslužila je status zaštićene robne marke Zagrebačke županije.

samobor_salamijada_4Od formiranja Udruge Zlatna Šajba Samoborska se salamijada organizira na profesionalnoj razini i postaje značajna turističko – gastronomska priredba koju posjećuju brojni uzvanici iz zemlje i inozemstva.

Salame za natjecanje predaju se 5. i 6. travnja na Trgu kralja Tomislava od 10 do 17 sati, a informacije o ulaznicama su dostupne u Tajništvu Udruge, na broju telefona 098 908 99 08 ili putem e-maila: zlatna.sajba@gmail.com

Objavljeno u Nekategorizirano | Ostavi komentar

KONFERENCIJA “SUŽIVOT S TURIZMOM” U ŠIBENIKU

77gLzfOQ[1]

Šibenik će od 2.5. do 5.5. biti domaćin prve Međunarodne znanstveno – stručne konferencije Proceed with Care – Living with Tourism

Suživot s turizmom i održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a glavne su teme konferencije Proceed with Care

KYZ4LvTU[1]U Šibeniku će se od 2. do 5. svibnja po prvi puta održati Međunarodna stručno-znanstvena konferencija pod nazivom Proceed with Care – Living with tourism u organizaciji Nacionalne udruge za interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma.  U Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik priznati svjetski stručnjaci bavit će se važnim pitanjem rastućeg konflikta između prekomjernog turizma te zaštite kulturnog okruženja, povijesnih gradova, spomenika i lokaliteta, osobito onih koji su uvršteni na Popis svjetske baštine UNESCO-a.FP2tfnhI[1] Konferencija će okupiti relevantne domaće i inozemne stručnjake iz znanstvenih područja, a održati će se pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Ministarstva turizma te uz partnerstvo Hrvatske turističke zajednice i Grada Šibenika. Glavni cilj konferencije Proceed with Care je okupiti istraživače i stručnjake iz cijelog svijeta kako bi zajedničkom svijesti, znanjem i iskustvom pronašli rješenja za održiv turistički rast svjetskih prijestolnica turizma. Konferencija će nam predstaviti najnovija akademska i znanstvena istraživanja, istraživanja na terenu, strategije, tehnike i alate.

Kako organizirati „suživot“ s turizmom u prijestolnicama kulture

Glavna misao vodilja konferencije Proceed with Care je „Suživot s turizmom“. U Šibenik nam dolaze vrhunski svjetski stručnjaci iz područja očuvanja kulturne baštine. Tako će svoje znanje i iskustvo podijeliti keynote govornici: Yonca Erkan, Michael Turner, Ludwig Thorsten, Antonio Miguel Nogués-Pedregal, Yoel Mansfeld, Benno Albrecht, Juan Manuel Corso Sarmiento, Cristina Jover Fontanals, Mar Santamaria, Dimitri Ioannides te regionalni stručnjaci. Biti će obuhvaćene dvije glavne tematske cjeline; prva će se baviti strategijama i tehnikama projektiranja i planiranja turističkih lokacija i infrastruktura za održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. Druga kategorija odnosi se na komunikacijske strategije i tehnike za implementaciju održivih planerskih i dizajnerskih rješenja gdje će se raspravljati i o strategijama pozicioniranja baštinske turističke destinacije te definiranje njezine brend arhitekture. Cilj konferencije je također informiranje predstavnika svih institucija koje donose izvršne odluke o očuvanju prostornih i kulturnih resursa, ali i o razvoju i implementaciji održivog turizma, od državne do lokalne administracije, lokalnih zajednica do poduzetnika u kulturi i turizmu.ubbyG_u8[1]
Zašto Hrvatska, zašto Šibenik?

Hrvatska na UNESCO-ovoj listi ima važnu poziciju, mala zemlja sa čak 10 prepoznatljivih svjetskih baština UNESCO-a. Hrvatska ujedno ovisi o turističkom gospodarstvu i upravo zato treba na vrijeme poduzeti korake da pretjerani turizam trajno ne poništi razlog svog nastanka i postojanja, ljepotu i jedinstvenost prirodne raznolikosti i baštinjenog kulturnog identiteta.

Šibenik je grad s dva spomenika na UNESCO-voj listi, katedrala Sv. Jakova i tvrđava Sv. Nikole. Uz to, ima i jedinstvenu povijesnu jezgru i okolinu bogatu prirodnom i kulturnom baštinom, materijalnom i nematerijalnom. On je ujedno i turistički grad koji zasada uspijeva održati uravnoteženi odnos između rastućeg turizma i očuvanja identiteta grada i baštinjenih kulturnih i prirodnih vrijednosti.

Bez održivog razvoja u turizmu nema niti doživljaja kao temelja ponude turističke destinacije

Mnogim mjestima s UNESCO-ve liste, kao što su Dubrovnik, Plitvička jezera, Venecija ili Barcelona, prijete naizgled nepremostivi izazovi koji bi uskoro mogli zahvatiti i ostale obalne gradove Hrvatske. Ulažu se mnogi napori da se mogući problemi prepoznaju na vrijeme i spriječe, a za ove koji su postojeći da se nađe adekvatno upravljanje posjetiteljima i destinacijama. Stoga, stručno-znanstvena konferencija Proceed with Care – Living with Tourism ima cilj postati trajno godišnje okupljanje svjetskih autoriteta, relevantnih autora i istraživača te ujedno pozicionirati Hrvatsku kao inicijatora u području očuvanja materijalne i nematerijalne baštine. Za vrijeme trajanja konferencije svim sudionicima biti će omogućen besplatan ulaz u Muzej grada Šibenika. Osigurajte svoju Early Bird ulaznicu do 1.4.2019. Više informacija o konferenciji  https://www.proceedwithcare.org/

 

 

Objavljeno u Nekategorizirano | Ostavi komentar