OTVOREN 13. VINOCOM 2018 U HOTELU ESPLANADA

141Na 13. zagrebačkom međunarodnom festivalu vina i kulinarstva Zagreb Vino.com, otvorenom u petak u hotelu Esplanade, okupilo se više od 300 izlagača, a potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tom je prilikom izrazio nadu da će novi zakon o vinu ispraviti “neke nepravde iz prošlosti” te financijski rasteretiti vinare.

Na otvorenju festivala Tolušić je rekao da je njegov jedini cilj u sektoru vinarstva da vinari bolje i kvalitetnije žive i više zarađuju od svojih vina, najavivši da će im Ministarstvo poljoprivrede u tome maksimalno pomoći.

Izrazio je nadu da će novi zakon o vinu, koji je prošao prvo čitanje u Saboru, ispraviti neke nepravde iz prošlosti, a kada je riječ o novoj vinskoj omotnici, nada joj se od idućeg mjeseca, a najkasnije od siječnja 2019. “Potrudit ćemo se da je iskoristimo i da ipak budemo malo normalniji u procedurama te da naši vinari što prije naprave i prošire svoju proizvodnju”, kazao je Tolušić.

069Festival je u cijelosti posvećen kulturi stola, vina i hrane, koja je nezaobilazan dio gospodarstva i hrvatske turističke ponude. Na festivalu će se i ove godine prezentirati i degustirati vina, sljubljivati vino i hrana, održavati će se suvremeno koncipirane eno-gastro edukacije za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, ljude iz javnog života, novinare i druge ljubitelje vina i hrane. Priredba se i ovaj put održava na površini većoj od 3000 m2, okuplja više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira, ulja, kulena, slatkih delicija i drugih proizvoda iz Europske unije i zemalja našeg okruženja, ali i ostalih dijelova svijeta koji su zastupljeni putem uvoznika. Očekuje se velik odaziv Zagrepčana, posjetitelja iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja. Odabirom hotela Esplanade za domaćina festivala, zajamčeno je uspješno održavanje manifestacije te ostvarenje želje proizvođača da se u zagrebačkoj metropoli predstave na moderno i svjetski prepoznatljivom događanju. Ovom prigodom će se u Esplanadi naći cijela vinska i gastronomska Hrvatska, što se kaže – na dlanu. Festival ima i humanitarnu dimenziju kroz suradnju s udrugom Pink Life, a zemlja partner festivala je Rusija. Njihovi izlagački prostori također će se moći posjetiti na festivalu.

Kako se priredba održava uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, bit će to ujedno i dobar uvid za poslovne ljude i građane o mogućnostima u mjesecu darivanja. Veliki odaziv posjetitelja i izlagača već dugi niz godina dokazao je da je Vinocom jedan od najznačajnijih događaja ovog tipa ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

Radno vrijeme festivala: 23. i 24. studenog (petak i subota) od 11 do 18 sati

Više informacija o radionicama, aktivnostima i izlagačima na www.vino.com.hr

 

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS | Ostavi komentar

U Modernoj galeriji 13. rujna otvorena je retrospektivna izložba slikara, Mladena Galića,

OT9F4D~1U Modernoj galeriji 13. rujna otvorena je retrospektivna izložba slikara, umjetnika objekata i ambijenata, grafičara i grafičkog dizajnera Mladena Galića, dobitnika nagrade „Vladimir Nazor“ za 2005. godinu te nagrade HAZU za cjelokupno umjetničko djelo 2006. Izložba u autorskoj koncepciji povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara Ješe Denegrija i Mladena Galića na prvom katu Vranyczanyjeve palače predstavlja stotinjak radova (slika u ulju i akriliku, kolaža, crteža i objekata) nastalih od 60-ih godina prošloga stoljeća do danas u kojima se “boja” i “oblik” prepoznaju kao temeljne osobine umjetnikova stvaralaštva, a vizualna sažetost i visoka estetičnost kao temeljni postulati. O umjetniku i izloženim radovima govorio je Ješa Denegri, autor predgovora u katalogu izložbe, a mnogobrojne uzvanike u toj je prigodi u ime Moderne galerije pozdravila kustosica izložbe Lada Bošnjak Velagić koja je autoru i cijelome timu zahvalila na suradnji, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i privatnim zbirkama na posudbama umjetnina, a Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i Privrednoj banci Zagreb, glavnom pokrovitelju Moderne galerije na financijskoj potpori. U svom govoru kustosica je izjavila: „ Iz desetljeća suradnje i međusobnog razumijevanja i poštovanja Ješe Denegrija i Mladena Galića rođena je izložba koja prati više od pola stoljeća Galićeve predanosti istinskoj ideji bića koja je dijametralno suprotna od njezine pojavnosti.“   Otvorenje retrospektive Mladena Galića u Modernoj galeriji. FotoTanja Tevih©Moderna galerija, Zagreb (2) Otvorenje retrospektive Mladena Galića u Modernoj galeriji. FotoTanja Tevih©Moderna galerija, Zagreb (3) OT9F4D~1 Otvorenje retrospektive Mladena Galića u Modernoj galeriji. Lada Bošnjak Velagić, Ješa Denegri, Mladen Galić FotoTanja Tevih©Moderna galerija, Zagreb Otvorenje retrospektive Mladena Galića u Modernoj galeriji. FotoTanja Tevih©Moderna galerija, Zagreb (8) Otvorenje retrospektive Mladena Galića u Modernoj galeriji. FotoTanja Tevih©Moderna galerija, Zagreb (2) Otvorenje retrospektive Mladena Galića u Modernoj galeriji. FotoTanja Tevih©Moderna galerija, Zagreb (3)

 

Izložbu je otvorio Hrvoje Manenica, pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske, a otvorenju je prisustvovala i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Eva Brunović, viša stručna savjetnica za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu.

Retrospektiva Mladena Galića u Modernoj galeriji moći će se razgledati do 14. listopada 2018

 

Objavljeno u Nekategorizirano | Ostavi komentar

Galerija Klovićevi dvori objavljuje Jesenski program 2018.

N.Arbanas,Diptih II, 1993., kombinirana tehnika, 1000x700 mm

NEVENKA ARBANAS
Retrospektiva

4. listopad – 18. studeni 2018.

 

Nakon velike retrospektive akademkinje Nives Kavurić-Kurtović održane 2016. godine, u 2018. otvara se retrospektiva hrvatske grafičarke i profesorice Nevenke Arbanas. Inspirirani ujednačenom kvalitetom njenih prostorno promišljanih grafičkih listova velikih formata, njenim znanjem i zalaganjem u smislu spoznavanja glavnih vrsta likovnog izražavanja (slikarstva i grafike, kiparstva i arhitekture) prateći je od početaka njena stvaralaštva, izložbe će obradit cjelokupno stvaralaštvo umjetnice što predano i savjesno pridonosi umjetničkim, edukativnim i stručnim spoznajama koje pregledno dokumentiraju činjenicu da njen opus smatramo izuzetnom vrijednošću koju valja dodatno promovirati.

N.Arbanas,V XVIII, 1996., akvatinta, suha igla, 700x500 mmAutorski tim izložbe: akademik Tonko Maroević, akademik Luko Paljetak, Nevenka Arbanas i muzejska savjetnica Koraljka Jurčec Kos pripremili su izbor radova (oko 350) za retrospektivu što će se održati od 4. listopada 2018. do 18. studenog 2018. u izložbenim prostoru prvoga kata Galerije. Izbor se zasniva na grafikama velikih formata (u dubokome tisku), što naglašavaju značaj praškog i pariškog ciklusa za cjelokupno stvaralaštvo umjetnice, kao i nova razmišljanja autorice o mediju grafike, odnosno nedovoljno vrednovanim i prepoznatim grafičkim tehnikama. Za likovnu publiku, uključivši umjetnike, a osobito studente umjetničkih akademija i povijesti umjetnosti, naročito je važan novi pogled kojim izložba dokumentira cjelokupno stvaralaštvo grafičarke rođene u Batini (Beli Manastir) 1950. g., uz dopunu do sad objavljenih biobibliografskih zapisa.

 

 

 

 

Nikola Reiser, Motiv iz Istre, 1979., privatno vlasništvo

NIKOLA REISER – RETROSPEKTIVA

8. studeni 2018. – 3. veljača 2019.
 

U nastavku ciklusa retrospektiva posvećenih velikim hrvatskim umjetnicima čije opuse vrijedi iznova promotriti, revalorizirati te smjestiti njihov značaj u kontekst domaće, ali i europske povijesti umjetnosti, Galerija Klovićevi dvori priprema za studeni izložbu Nikole Reisera povodom stogodišnjice umjetnikova rođenja.

Nikola Reiser, Vesna I, 1956., privatno vlasništvoSlikarstvo Nikole Reisera u poslijeratnoj hrvatskoj umjetnosti zauzima značajno i zasebno mjesto. Iako generacijski pripada skupini hrvatskih umjetnika stasalih početkom pedesetih godina prošloga stoljeća koja je oslonivši se na iskustva avangardi s početka 20. stoljeća pribjegla novom, oslobođenom vidu umjetnosti kroz apstrakciju, Nikola Reiser ipak će slijediti svoj put i čitavoga života njegovati vlastiti, autentičan likovni izraz. 

Retrospektiva će obuhvatiti sve faze umjetnikova stvaralaštva, a predviđeno je izlaganje oko 200 umjetnina (slika, crteža, grafičkih mapa). Izložbu će pratiti katalog s reprodukcijama izloženih djela te autorskim tekstovima akademika Tonka Maroevića, povjesničarke umjetnosti Ive Körbler i kustosice izložbe ispred Galerije Klovićevi dvori Danijele Marković.

Vladimir Becić_Ženski akt s novinama_1907._ulje platno_100 x 85 cm_vl. Moderna galerija Zagreb

VLADIMIR BECIĆ

6. prosinac 2018. – 10. ožujak 2019.

 

Galerija Klovićevi dvori za prosinac 2018. godine priprema retrospektivnu izložbu slikara Vladimira Becića, jedne od najznačajnijih osoba hrvatske moderne umjetnosti.

Autori izložbene koncepcije su prof. dr. sc. Zvonko Maković i kustosica Iva Sudec Andreis. Želja nam je u atraktivnom likovnom postavu autora predstaviti Becićeve slike ponovo okupljene u Zagrebu nakon više od trideset godina, koliko je prošlo od posljednje retrospektive, i s nekim novim detaljima i tumačenjima revalorizirati Becićev iznimno plodan i bogat opus. Prema autorskoj koncepciji izvršen je odabir djela iz mnogih nacionalnih, inozemnih javnih i privatnih zbirki koja će predstavili cjelovito Becićevo slikarstvo moderne hrvatske umjetnosti.

Vladimir Becić_Hrast_1907._ulje, karton_35,5 x 50,5 cm_vl. Moderna galerija, ZagrebOd prethodne Becićeve retrospektivne izložbe prošlo je 35 godina, a u posljednjih se desetak godina pojavio čitav niz njegovih nikada pokazanih remek djela koja u bitnoj mjeri, uz novu interpretaciju ovoga opusa, mijenjaju predodžbu o tome slikaru, ali i hrvatskoj modernoj umjetnosti prve polovice prošloga stoljeća.

Vladimir Becić nije nipošto nepoznat umjetnik iz prve polovice prošloga stoljeća. Uz Miroslava Kraljevića, Josipa Račića i Oskara Hermana čini skupinu koja je udarila temelje moderne hrvatske umjetnosti, a vezujući se više za München i kasnije Pariz, nego za Beč. Stoga i naziv ovih umjetnika „Münchenska četvorica“ ima u našoj povijesti umjetnosti i kulturi općenito razloga po kojima ih se obično pamti. Josip Račić i Miroslav Kraljević dobili su svojim novim retrospektivnim izložbama unazad deset godina novo značenje za našu znanost i kulturu. Herman je također donekle obrađen, a mjesto i uloga Vladimira Becića ostala je potisnuta na marginu.

Tijekom Prvoga svjetskog rata Becić je boravio kao ratni reporter na bojišnicama u Srbiji i na jugu Balkana izvještavajući o ratnim zbivanjima francuske ilustrirane magazine („L'Illustration“). Tako se tim aspektom njegova djelovanja dobiva potpuno nova slika o Beciću koji će kasnije biti cijenjeni profesor Akademije likovnih umjetnosti, akademik i respektabilan građanski slikar.

Ovom izložbom Vladimira Becića želimo prikazati, pročitati i interpretirati na potpuno nov način, pri čemu novootkrivena djela i arhivska građa imaju važnu ulogu.

 

Objavljeno u Nekategorizirano | Ostavi komentar

Ljetna KineDok sezona donosi dokumentarna osvježenja u 10 gradova diljem Hrvatske

KineDok_logoLjetna KineDok sezona donosi dokumentarna osvježenja u 10 gradova diljem Hrvatske

Ovoga ljeta u okviru KineDok programa gledajte besplatne projekcije svježih europskih dokumentarnih filmova u 10 hrvatskih gradova! Na programu je ukupno 37 projekcija sjajnih dokumentaraca, na najrazličitijim lokacijama – od nogometnog igrališta do muzeja i galerija.

KineDok_Art_Park 

Dodatnu snagu KineDok je ove sezone dobio kroz suradnju s riječkim projektom Europska Prijestolnica Kulture 2020 i njihovim programskim pravcem 27 susjedstva, a u okviru kojeg najavljujemo filmsko ljeto u „7 riječkih susjedstava“ diljem Primorsko – goranske županije: Delnicama, Drenovi, Novom Vinodolskom, Lovranu, Krku i Unijama! Osim u Susjedstvima, KineDok dokumentarce gledajte i u Zagrebu, Varaždinu i Križevcima.

KineDok_Art_Park

Projekt sedam europskih filmskih organizacija – KineDok, već četvrtu godinu za redom, za cilj ima zainteresirati širu publiku za dokumentarni film te razviti dijalog o društveno važnim temama i to izmještanjem projekcija van tradicionalnih kina te njihovim prikazivanjem na netipičnim lokacijama. Drugim riječima, film dolazi publici, i to na njihove omiljene lokacije – parkove, dvorišta, kulturne centre, nogometna igrališta, muzeje i galerije.

Uz omiljene stare lokacije: zagrebački Art Park, Galeriju K2 u Križevcima i Centar za mlade u Varaždinu, KineDok ovog ljeta dolazi na nove zanimljive i posebne lokacije: u staru gradsku jezgru Lovrana, u dvorište Zavičajnog muzeja Drenova, Dom kulture Novi Vinodolski, u kino Kariola u šumi u Malinskoj gdje se filmovi gledaju u „drive in“ stilu, na nogometno igralište otoka Unije, (koje „fušari“ i kao aerodrom), te u Nacionalni park Risnjak gdje će se projekcije gledati u srcu prirode, u nekadašnjoj kino dvorani Doma kulture.

Program KineDoka nastavlja se i na jesen, a do tada uživajte u ljetnoj KineDok sezoni. Ulaz na sve projekcije je besplatan, više o svim KineDok filmovima, terminima i lokacijama projekcija doznajte na www.kinedok.net.

 

 

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

OBJAVA NAGRADA 65.PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Medijska_21_7

Nagrade 65. Pulskog filmskog festivala

HRVATSKI PROGRAM

Hrvatski film

Aleksi, red. Barbara Vekarić, Comic sans, red. Nevio Marasović, Do kraja smrti, red. Anđelo Jurkas, Dom, red. Dario Pleić, Duboki rezovi, omnibus, red. Dubravka Turić, Filip Mojzeš, Filip Peruzović, Egzorcizam, red. Dalibor Matanić, Lada Kamenski, red. Sara Hribar, Marko Šantić, Mali, red. Antonio Nuić, Osmi povjerenik, red. Ivan Salaj, Za ona dobra stara vremena, red. Eduard Galić,

Manjinske hrvatske koprodukcije

Catalina, red. Denijal Hasanović, Ivan, red. Janez Burger, Jimmie, red. Jesper Ganslandt, Nemoguće malen predmet red. David Verbeek, Rudar, red. Hanna Slak, Ustrajnost , red. Miha Knific, Žaba, red. Elmir Jukić

1. NAGRADA OCJENJIVAČKOG SUDA FEDERACIJE FILMSKIH KRITIČARA EUROPE I MEDITERANA – FEDEORA

Ocjenjivački sud u sastavu: Duško Dimitrovski, novinar i filmski kritičar, James Evans, filmski kritičar i povjesničar, Bruno Kragić, povjesničar filma, Sergey Lavrentiev, filmski kritičar, Dževdet Tuzlić, urednik programa za kulturu BHT Sarajevo.

Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film dodjeljuje se filmu Lada Kamenski, red. Sara Hribar i Marko Šantić

Priznanje za najbolju manjinsku koprodukciju dodjeljuje se filmu Žaba, red. Elmir Jukić

2. NAGRADA HRVATSKOG DRUŠTVA FILMSKIH KRITIČARA

Nagrada OKTAVIJAN dodjeljuje se filmu Mali, red. Antonio Nuić, s prosječnom ocjenom 3,63

3. NAGRADA PUBLIKE ZLATNA VRATA PULE

Publika je, glasovanjem za Hrvatski program prikazan u Areni dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu Comic Sans redatelja Nevija Marasovića s prosječnom ocjenom 4,92

Comic Sans                                4,92

Osmi povjerenik                                             4,38

Za ona dobra stara vremena                       4,35

Aleksi                                                                4,17

Žaba                                                                 4,07

Egzorcizam                                                      4,05

Rudar                                                               3,78

Mali                                                                  3,69

Lada Kamenski                                               3,75

Dom                                                                 3,36

Do kraja smrti                                                 3,26

Duboki rezovi                                                  3,17

           

4. NAGRADE OCJENJIVAČKOG SUDA HRVATSKOG NATJECATELJSKOG PROGRAMA

Ocjenjivački sud: producent Ivan Maloča, montažerka Sandra Botica Brešan, filmski kritičar Marijan Krivak, glumac Goran Grgić, redatelj Igor Bezinović

4.1. HRVATSKI PROGRAM – MANJINSKA HRVATSKA KOPRODUKCIJA

1. Zlatna Arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Žaba redatelja Elmira Jukića usuglašavanjem

Zahvaljujući izvrsnom dramskom tekstu i nadahnjujućoj igri cjelokupnog glumačkog ansambla, dobili smo izuzetno uspjeli filmski prikaz poslijeratnih trauma likova koji su nam na taj način postali izuzetno bliski i prepoznatljivi.“

2. Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Elmiru Jukiću za film Žaba redatelja Elmira Jukića – usuglašavanjem

Za minimalistički pristup režiji koja, uz mali broj glumaca, scena i lokacija, ostavlja snažan emocionalni utisak na gledatelja.

3. Zlatna Arena za glumačko ostvarenje dodjeljuje se Maruši Majer za ulogu Mare u filmu Ivan redatelja Janeza Burgera – usuglašavanjem

Fizičkom boli uslovljena, još više emotivnom traumom pritisnuta, protagonistica filma Ivan utjelovljuje nevjerojatnu snagu majčinskog instinkta.

4.2.   HRVATSKI PROGRAM – HRVATSKI FILM

1. Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se Sari Hribar za film Lada Kamenski redatelja Sare Hribar i Marka Šantićausuglašavanjem

 „Zbog tematske inovativnosti u odnosu ovogodišnju konkurenciju te za koredateljski rad na ovom malom a velikom filmu.“

2. Zlatna Arena za oblikovanje zvuka dodjeljuje se Juliju Zorniku za film Comic Sans  redatelja Nevija Marasovića usuglašavanjem

Za višeslojno korištenje glazbe te njezino skladno ispreplitanje s dijalozima i atmosferama.“

3. Zlatna Arena za masku dodjeljuje se Sanji Rivić za film Egzorcizam redatelja Dalibora Matanića – usuglašavanjem

Za vješto korištenje maske unutar žanra horora.“

4. Zlatna Arena za vizualne efekte u filmu dodjeljuje se Tomislavu Vujnoviću, Antoniju Patljaku, Siniši Mataiću i Sandrinu Požežancu za film Osmi povjerenik redatelja Ivana Salaja- usuglašavanjem

Za efektno, ali nenametljivo poigravanje s gledateljskim doživljajem stvarnosti u filmu.“

5.  Zlatna Arena za specijalne efekte u filmu dodjeljuje se Saši Budimiru za film Mali redatelja Antonija Nuića usuglašavanjem

Za uvjerljiv prikaz scena s oružjem.“

6. Zlatna Arena za kostimografiju dodjeljuje se Morani Starčević za film Osmi povjerenik redatelja Ivana Salaja – usuglašavanjem

Za uspješna kostimografska rješenja u filmu s velikim brojem likova različite dobi i socijalnog porijekla.“

7. Zlatna Arena za scenografiju dodjeljuje se Ivani Škrabalo za film Osmi povjerenik redatelja Ivana Salaja – usuglašavanjem

Za raznovrsne objekte, eksterijere i interijere, koji skladno i jedinstveno tvore specifični filmski prostor. “

8. Zlatna Arena za glazbu dodjeljuje se Alenu Sinkauzu i Nenadu Sinkauzu za film Osmi povjerenik redatelja Ivana Salaja – usuglašavanjem

Za doprinos specifičnoj atmosferi i narativnoj strukturi filma. “

9. Zlatna Arena za montažu dodjeljuje se Tomislavu Pavlicu za film Comic Sans redatelja Nevija Marasovića – usuglašavanjem

Za vještu montažnu izvedbu dijaloških, akcijskih i glazbenih scena.

10. Zlatna Arena za kameru dodjeljuje se Radislavu Jovanovu Gonzu, Luki Matiću i Dubravki Kurobasa za film Duboki rezovi redatelja Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića – usuglašavanjem

Za kolektivan rad u omnibusu u kojem se ističu individualne kvalitete svakog pojedinog snimatelja pri uspješnom osmišljavanju cjeline vizualnog identiteta filma.“

11. Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodjeljuje se Borku Periću, za ulogu Tonina u filmu Osmi povjerenik redatelja Ivana Salaja – usuglašavanjem

Za kreiranje pamtljive i upečatljive uloge izrazito hrabro odigrane.

12. Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodjeljuje se Janku Popoviću Volariću za ulogu Alana u filmu Comic Sans redatelja Nevija Marasovića – usuglašavanjem

Za utjelovljenje složenog karaktera koji jednakom snagom istovremeno  iskazuje ranjivost i egoistične motive.

Nagradi se pridružuje Argentum hrvatski lanac srebernarnica koji dodjeljuje sat ovogodišnjem dobitniku Zlatne arene za glavnu mušku ulogu

13. Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodjeljuje se Nataši Janjić za ulogu Marine u filmu Comic Sans redatelja Nevija Marasovića – usuglašavanjem

Za interpretaciju distanciranog, ali senzibilnog karaktera. “

Nagradi se pridružuje Tara Fashion, koja dodjeljuje vrijednosnu poklon karticu za odjevne artikle brenda Tara Fashion

14. Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Doris Šarić-Kukuljica za ulogu treće glumice u filmu Lada Kamenski redatelja Sare Hribar i Marka Šantića – usuglašavanjem

Kroz igru s vlastitom osobnošću protagonistica pirandelovski oživotvoruje kako svoje slabosti u ulozi glumice, tako i osobine beskompromisne žene iz radničkog miljea.“

Nagradi se pridružuje Argentum  hrvatski lanac srebernarnica koji dodjeljuje komplet tradicijskog nakita i sat.

15. Zlatna Arena za scenarij dodjeljuje se Sari Hribar za film Lada Kamenski redatelja Sare Hribar i Marka Šantića usuglašavanjem

Za inventivno ispreplitanje socijalne i osobne sudbine triju žena, koje nesigurni redatelj pokušava izvesti kao svoj filmski koncept.

16. Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Neviju Marasoviću za film Comic Sans - usuglašavanjem

Za sigurnu i vještu režiju dopadljive priče te za precizan odabir glumaca i kvalitetan rad s njima.

17. Velika Zlatna Arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Mali redatelja Antonija Nuića produkcijske kuće Propeler film, producenata Borisa T.Matića i Lane Matić – usuglašavanjem

Za uspjeli prikaz odnosa oca i sina unutar kriminalnog miljea. Autorski svijet ovog filma predstavlja nam paralelnu realnost  sredine u kojoj živimo.

ZAGREBAČKA BANKA dodjeljuje Anotniu Nuiću, redatelju filma Mali kojemu je ocjenjivački sud 65. Pulskog filmskog festivala u Puli dodijelio Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film Festivala, nagradu u iznosu od 30.000,00 kuna.

TELEKING dodjeljuje producentu filma Mali paket post-produkcijskih usluga: obrada i mastering slike i tona u iznosu od 15.000€.

Zahvaljujemo svima koji su potpomogli organizaciju i realizaciju 65. Pulskog filmskog festivala.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Pule, Turistička zajednica Istarske županije te Partner Festivala – Hrvatski Telekom.

U Puli, 21. srpnja 2018.

65. Pulski filmski festival

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

IZVUČENA NAGRADA ZA POSJETITELJE IZLOŽBE ” KATARINA VELIKA ” U KLOVIĆEVIM DVORIMA

image001

Danas, 17. 7. 2018. U 12 sati održano je izvlačenje dobitnika velike nagradne igre Galerije Klovićevi dvori i Freywille Hrvatska „Katarina Velika“. Članovi komisije koji su nadgledali izvlačenje dobitnika: Ivana Radošević, Freywille, Gordana Bralić i Ana Fistanić, Galerija Klovićevi dvori.
Sretnog dobitnika izvukla je kustosica izložbe Iva Sudec Andreis.IMG_0108IMG_0115

 

Najsretniji posjetitelj izložbe Katarina Velika – carica svih Rusa, gospodin Boris Labaš, osvojio je predivnu i vrijednu narukvicu FREYWILLE Diva Golden Kalinka.

U nagradnoj igri “Katarina Velika” sudjelovale su sve osobe koje su od od 22 svibnja. do 15. srpnja 2018. kupile ulaznicu za izložbu Katarina Velika – carica svih Rusa i iznimno smo zadovoljni odazivom i interesom publike. Također zahvaljujemo i Freywille Hrvatska koji su ovim iznimnim poklonom cijeloj izložbi i našem posjetitelju uljepšali ukupan doživljaj.IMG_0124IMG_0129

Nakon točno tri mjeseca od otvaranja izložbe Katarina Velika – carica svih Rusa, ulazimo u finale izložbe koja je otvorena do 29. srpnja 2018. Izložbu je do sada posjetilo preko 50.000 posjetitelja i iznimno smo zadovoljini veliki interesom publike i van granica Hrvatske.

Čestitamo još jednom našem dobitniku Borisu i nadamo se da će ovim vrijednim poklonom zaista oduševiti nekog bliskog.

 

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

Nagrada_Katarina Velikaimage001

Pozivamo Vas na izvačenje dobitnika velike nagradne igre Galerije Klovićevi dvori i Freywille Hrvatska „Katarina Velika“ održat će se u utorak, 17. srpnja 2018. u 12 sati u predvorju Galerije. Najsretniji posjetitelj/ica izložbe Katarina Velika – carica svih Rusa osvojiti će predivnu i vrijednu narukvicu FREYWILLE Diva Golden Kalinka.

Članovi komisije za izvlačenje dobitnika: Ivana Radošević, Freywille, Gordana Bralić i Ana Fistanić, Galerija Klovićevi dvori
Kustosica, Iva Sudec Andreis izvući će sretnog dobitnika/-icu.

Nakon točno tri mjeseca od otvaranja izložbe Katarina Velika – carica svih Rusa, ulazimo u finale izložbe koja je otvorena do 29. srpnja 2018. Izložbu je do sada posjetilo preko 50.000 posjetitelja i iznimno smo zadovoljini veliki interesom publike i van granica Hrvatske. Dok Hrvatska proživljava povijesni trenutak u Rusiji, u Hrvatskoj još kratko možete vidjeti rusko nacionalno blago jedne od najmoćnijih svjetskih vladarica.Obavijest_radno vrijeme_2

Također koristimo priliku obavijestiti medije i čitatelje da će Galerija Klovićevi dvori u nedjelju 15. 7. 2018. raditi od 11 do 16 sati.

Od 16 sati Katarina je sa cijelom Hrvatskom nazad u Rusiji!

Objavljeno u Nekategorizirano | Ostavi komentar

Zaredali bravurozni glazbeni nastupi saksofonista u Zagrebu

Zaredali bravurozni glazbeni nastupi saksofonista u Zagrebu

y0FRTloQZAGREB, 13. srpnja 2018. - I jučerašnji dan Svjetskog kongresa saksofonista ispunio je očekivanja sudionika i brojne publike koje je pohodila  glazbene nastupe i koncerte, koji se tijekom kongresa od 10. do 14. srpnja održavaju po cijelom gradu. Uz brojne koncerte na Muzičkoj akademiji nastup je održao i David Nabb uz pratnju Sae Lee na klaviru. Kao i prethodnih dana, intenzivan program odvijao se je u Teatru &TD i Francuskom Paviljonu, kao  i u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje su od jutarnjih do kasnih večernjih sati nastupali solisti, grupe i orkestri. Izuzetan nastup publici, koja je uzvratila ovacijama, priuštili su mladi saksofonisti iz Japana, „Japan Saxophone Orchestra“, pod ravnanjem dirigenta Shinichi Iwamota, a u Jazz & Cabaret Clubu Kontesa, Andrey Turygin i Four Saxophone Quartet.AUTTOFPw pSRaWg8A

 

U večernjim satima u Muzeju za umjetnost i obrt nastupio je Caovva Saxophone Quartet te potom Luis Federico, Jaureguiberry and Manuel Gonzalez. U Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije i pod vodstvom dirigenta Andreasa Marinellija, nastupali su velikani saksofona: Attilio Berni, Rosario Giuliani, Victor Goines, Perico Sambeat, Krzysztoof Urbansky i nenadmašan Branford Marsalis, kojeg je Svjetski kongres saksofonista doveo u Zagreb. Završetak koncerta obilježio je njihov nenadmašan zajednički nastup, uz veliki aplauz publike.3kPFo57A mp1gJSpw

RfToUzEQ PBubwoZg

Posve drukčiji glazbeni izričaj vladao je Zrinjevcem gdje su nastupali Bijeli klaunovi, Saxolosax, White Clowns Ensenble, a potom i odlični Tokyo Rock'n'Sax. Pred brojnom publikom svih generacija pokazali su svu strast i umijeće sviranja rock hitova i vlastitih kompozicija, a rasplesana publika tražila je nekoliko puta njihov povratak na pozornicu. Glazbenici grupe Tokyo Roc'n'Sax na kraju svog nastupa publiku su pozvali u subotu, 14. Srpnja na svoj nastup u sklopu koncerta na Bundeku. Koncert na Bundeku predstavljat će pravi glazbeni spektakl, a organizatori pripremaju i posebna glazbena iznenađenja za publiku, koja će imati priliku uživati u popularnoj glazbi i odličnim glazbenim izvođačima. Glavna zvijezda ipak će biti saksofon.

IZDVAJAMO/najava za petak, 13. srpnja

U Talijanskom centru za kulturu, u Preobraženskoj ulici 4, do subote je postavljena izložba Saxophobija, koju čini niz od sedamdesetak različitih saksofona nastalih kroz vrijeme. U terminu od 13.00 do 14.00 sati predviđena je zadnja vođena tura, a o izložbi će govoriti maestro Attillio Berni, poznati talijanski saksofonist, koji je ujedno kolekcionar i vlasnik izložbe o saksofonima.

Za ljubitelje dobre glazbe i vrhunski izvedbi lokacije su poznate – Muzička akademija, Teatar &TD, Francuski paviljon – gdje će se odvijati glazbeni nastupi već od jutarnjih sati, a ljubiteljima dobre svirke predlažemo izlazak u Muzej za umjetnost i obrt gdje od 20.00 sati mogu uživati u četiri glazbena nastupa: Arcadia Sxophone Quarter, Marici Saxophone Quartet, Essocia International, Chris Collins Italian Trio.

Svi glazbeni nastupi i koncerti su otvoreni za javnost, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.  

 

 

 

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

Glazbeni nastupi po Zagrebu najavili Svjetski kongres saksofonista

sax_sviranje mladih saksofonista _ispred_MUZE - Copy copy

Glazbeni nastupi po Zagrebu najavili Svjetski kongres saksofonista

ZAGREB, 10. Srpanja 2018. – Glazbeni nastupi na ulicama grada promovirali su Svjetski kongresa saksofonista koji će se od 7. do 14. srpnja održati u Zagrebu i na brojnim lokacijama realizirati program s preko 400 glazbenih nastupa. Na kongres je stiglo preko 1500 sudionika iz gotovo pedeset zemalja svijeta, od toga preko 1300 saksofonista svih generacija i svih glazbenih izričaja. I svi će oni biti aktivni u nastupima, radionicama i koncertima tijekom narednih pet dana.

Mladi saksofonisti na Dolcu

U glazbenim trigerima po gradu, u dnevnim terminima sudjelovao je kvartet Just sax, kojeg čine mladi saksofonisti iz Jaske, Patrik Prežgaj, sopran saksofon, Nera Majtanić, alt saksofon, Dragutin Rojić, tenor saksofon i Nikola Smetko, bariton saksofon. Najsimpatičnije je bio njihov nastup na Dolcu gdje su svirali samo za kumice. 

U večernjim satima na balkonu HNK nastupala je grupa vrsnih saksofonista iz Hrvatske i svijeta, predvođena profesorom Draganom Sremcem, istaknutim saksofonistom i ujedno umjetničkim direktorom ove manifestacije, dok je brojna publika, kolege glazbenici i prolaznici, s oduševljenjem pratila nastup.  

Nakon toga je na prostoru ispred Muzičke akademije krenulo muziciranje mladih saksofonista iz cijelog svijeta, a u jednom trenutku pridružili su im se iskusniji kolege glazbenici te su u skladnom ritmu i nadahnutoj  atmosferi nastavili nastupati zajedno. Zajedničkim glazbenim nastupima prethodila je proba, tako da su saksofonisti i prije prvog dana kongresa, svoj boravak u Zagrebu započeli radno.

sax_sviranje_na balkonu_HNK

Nastupima i svirkom saksofona po gradu na autentičan se način predstavio nadolazeći Svjetski kongres saksofonista i ujedno pozvala publika na neke od brojnih glazbenih događanja, na kojima će sudjelovati vrhunska imena iz svijeta glazbe i saksofona kao glavnog instrumenta.   

Organizator XVIII. Svjetskog kongresa saksofona je Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, a kongres je započeo u Chicagu pred gotovo pedest godina i održava se svake tri godine.

O KOKNGRESU SAKSOFONISTA:

Svjetski kongres saksofonista koji je prvi puta organiziran 1969. godine u Chicagu, a koji je održan i u Engleskoj, Škotskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Tajlandu, Italiji i Kanadi, jedinstvena je prilika za susret vrhunskih glazbenih profesionalaca, studenata i amatera, saksofonista svih stilova i glazbenih izričaja od klasike i jazza do etna i world glazbe.

Kongres sudionicima omogućuje da se predstave kao solisti ili kao komorni glazbenici uz manje ansamble, duhačke, gudačke ili simfonijske orkestre, da kroz predavanja, prezentacije, razne radionice i diskusije s kolegama i prijateljima razmjene mišljenja i iskustva, a posebno da  predstave i proizvedu nova djela suvremenih kompozitora skladana za saksofon. Uz glazbenike, kongresu prisustvuju i graditelji instrumenata, proizvođači saksofonističkog pribora, te  distributeri i izdavači notnih izdanja i publikacija.

Posebna želja organizatora ovoga zagrebačkog kongresa saksofonista je da se osim u  stručnim krugovima, kongres u što većoj mjeri odvija javno, da programi, bilo da se izvode na uobičajenim koncertnim pozornicama ili pak na mnogobrojnim nekonvencionalnim prostorima, postanu dio zagrebačke kulturne ljetne scene. Pojedini  kongresni programi bit će ponuđeni organizatorima festivala i kulturnih događanja širom Hrvatske.

 

Više o XVIII. Svjetskom kongresu saksofonista: http://zagrebsaxcongress.com

 

 

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

KUPSKE VEČERI, SRPANJ 2018.

letak kupske veceri 2018 konacno-page-001

KUPSKE VEČERI, SRPANJ 2018.

Od 13. do 15. srpnja očekuje Vas bogat zabavni, kulturni i sportski program, za cijelu obitelj, na Kupskim večerima uz rijeku Kupu u Pisarovini.

Sva tri dana, zabavni park za djecu i jahanje konja.

Subota i nedjelja:

14-16 Panoramska vožnja gliserom po  Kupi

14h KISELIČKI SAJAM, PREZENTACIJA TRAKTORA OLDTIMERA

PRAĆENJE NOGOMETNOG PRVENSTVA S VELIKOG EKRANA

U petak:

U 18h – OTVORENA VESLAČKA UTRKA U DRVENIM ČAMCIMA u paru na Kupi

Od 20h nastupa grupa Noćni život i UČITELJICE

U SUBOTU:

9h RIBIČKO NATJECANJE – KUP RIJEKE KUPE

10h – ATLETSKA UTRKA – MEMORIJAL „JULIJE BOROŠA-JUMBO“, start utrke: Trg S. Radića Pisarovina, cilj: šetnica „Plaža“, dužina 11,8 km

12h – MALONOGOMETNI TURNIR mjesnih odbora Općine Pisarovina

18,30h – predstava za djecu „Lara u svijetu životinja“  kazališta „Smješko“, besplatno

U 19h prezentacija vatrogasne opreme

Od 20 h nastupa GRUPA PANDORA I NIVES CELZIJUS

U NEDJELJU:

15h – PRAČKIJADA

15.30h – MALONOGOMETNI TURNIR mjesnih odbora Općine Pisarovina

15.30h – BESPLATNO MJERENJE ŠEĆERA U KRVI, udruga Sv. Martin Pisarovina

16h – VESLAČKA UTRKA (GRADO)NAČELNIKA NA KUPI (start: kanal Velika, cilj: kod mosta)

19h – NATJECANJE U POTEZANJU UŽETA

19h – OCJENJIVANJE SRNEĆEG PAPRIKAŠA i degustacija

20h – KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM –KUD-ovi: „Kamanje“, „Tančec“ Rugvica, LIS „Plješevica“, Umirovljenički zbor Pokupsko

Nedjelja – GRUPA MYSTIC za kraj

Info: www.pisarovina.hr, FB Općine Pisarovina, tzpisarovina@pisarovina.hr

Objavljeno u Nekategorizirano | Ostavi komentar