Koji nas trendovi očekuju u svijetu vina u 2021.?

Virtualna degustacija, briga o okolišu i zdravlju, online prodaja, naglasak na lokalnom i vrhunskom, nisu zaobišli ni globalnu vinsku industriju

Zagreb, 13. siječnja 2021. – Prošle godine više nego ikad prije vinska je industrija osjetila posljedice globalne krize i malo je vjerojatno da će se prvih mjeseci 2021. bilo što promijeniti. Stroge epidemiološke mjere još su na snazi pa je već posve izvjesno da do proljeća neće biti ništa od vinskog turizma, čime su iznimno pogođene i poznate hrvatske vinske destinacije poput Istre. Iako je pandemija pokazala da je trenutno teško bilo što predviđati, ipak su, prema stručnjacima koji prate vinsku scenu, zamjetni trendovi koji će se nastaviti i u 2021.

„I dalje ćemo, po svemu sudeći izbjegavati prepune barove i restorane, pa će potrošnja vina kod kuće nastaviti rasti. Naglasak će biti na poznatim, vrhunskim brendovima. To i nije neka novost za vinare s obzirom da je krilatica Manje, ali bolje!, posljednjih godina omiljena među vinoljupcima i ne odražava samo potrebu za kvalitetnim vinima nego i koncept uživanja u vinu kao dijelu obroka“, ističe jedan od najpoznatijih istarskih vinara Marino Markežić, vlasnik svjetski poznatog brenda Kabola.

Trendove umjerene konzumacije, zajedničkog kuhanja i umjerenog uživanja u hrani i vinu najavljene krajem 2019. pandemija je samo ubrzala. U novim uvjetima promijenili su se i načini druženja, pa su se otkrile i virtualne degustacije. Promijenili su se i kanali distribucije, nikad nije bilo lakše doći do omiljenog brenda uz pomoć online narudžbe i dostave na kućna vrata, no poznati istarski vinar ističe kako je zbog cjelokupnog gospodarstva iznimno važno podržati lokalne restorane, vinoteke, kafiće i dućane u krizi koja je pogodila sve segmente društva.

Vina s bio certifikatom nikad traženija

Sommelieri kažu kako su vinoljupci širom svijeta bogata i slatka vina zamijenili za lakša, svježa, s manje šećera i niskim sulfitom, a taj će se trend sigurno nastaviti sljedećih godina.

„U modi su i veganska vina, najbolji svjetski restorani imali su ih i prije pandemije, a u novonastaloj situaciji lokalni eko proizvodi s bio certifikatom nikad nisu bili traženiji“, kaže Marino, prvi vinar u Istri koji je još 2009. prešao na ekološku proizvodnju vina i maslinovih ulja, a svi proizvodi njegove prekrasne butik vinarije u blizini Momjana nose bio certifikat.

„Bez pesticida, umjetnih gnojiva i kemikalija, tako se vino proizvodilo stoljećima. Ekološka proizvodnja u današnjim je uvjetima složena i zahtjevna, ali je zapravo jednostavna i u suglasju s prirodom. Položaji na kojima se vinograd sadi moraju biti osunčani, prozračni, bez previše vlage, a bioraznolikost mora biti što veća i po mogućnosti susjedni vinogradi ne bi trebali koristiti različite kemijske proizvode. U ekološkom vinu osjeti se pravi okus sorte i terroira i to želimo podijeliti s vinoljupcima širom svijeta koji uživaju u našim vinima“, zaključuje Markežić.

Link na fotografije (arhiva Vinarija Kabola): https://app.box.com/s/f687aj8973mzg29s63rmab1sx4lzkqar

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE, Nekategorizirano, TURIZAM i PUTOVANJA, ZABAVA i STIL ZIVLJENJA | Komentiraj

Uz pečenku teran, uz kamenice ili sirove škampe pjenušac

Ako ste gurman i još k tome sjajno kuhate i od svakog ručka ili večere za vikend pripremate pravu malu gozbu, na vašem se stolu mora naći samo vrhunska vina poput onih iz istarske vinarije Kabola

Vina iz Istre u vaš će dom unijeti dozu luksuza i elegancije, osobito ako se odlučite za prave vinske klasike poput onih iz vinarije Kabola smještene na sjeverozapadnom dijelu poluotoka između Buja i Momjana.

Pripremate li, primjerice pečenje, poput teletine ili svinjetine, pogotovo ako je ispod peke, odaberite istarski Teran Amfora, koji se na tržištu prvi put pojavio 2018. i odmah zaintrigirao vinsku scenu. Vino je duboke rubinske boje, bistro i gusto, na mirisu se najprije pojavljuje nota bobičastog voća s dominantnom borovnicom, potom vanilija i tamna čokolada, slijedi cedrovina i na kraju koža. Suho, djelomično toplo i mekano, puno svježine i izbornih sortnih aroma, savršeno uravnoteženo, na aftertasteu s notom suhe šljive. Iznimnog potencijala za čuvanje, sommelieri kažu čak i do 15 godina. Mjesece je proveo na dropu pod zemljom u amforama, koje su na imanje Kabola stigle prije 17 godina iz daleke Gruzije.

Volite li laganija jela, rižota s kremastim umacima ili primjerice sirove kamenice, dondole, kozice i škampe, odabrat ćete Kabolin pjenušac Re proizveden klasičnom metodom vrenja u boci od malvazije istarske. Skladne je zelenkasto-žute boje, suh, uravnotežen i harmoničan. Finog mirisa s dominantnom notom breskve i kruške, osjeti se malo korice limete i kroasana… Lagan i elegantan. Uživat ćete i to bez grižnje savjesti, jer znanstvenici tvrde da čaša do dvije pjenušca dnevno nikom ne škodi. Naprotiv pozitivno utječe na krvni tlak, potiče cirkulaciju, metabolizam i apetit, razgrađuje masnoće, ugljikohidrate i proteine pa nema brige za sve one koji vode računa o kilogramima.

Objavljeno u TURIZAM i PUTOVANJA | Komentiraj

Vinarima dodatnih 13 milijuna kuna za kriznu destilaciju i skladištenje vina

-Ukupno 56 i pol milijuna kuna za Vinsku omotnicu-

Na e-savjetovanju objavljen je prijedlog Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019. – 2023., tzv. vinska omotnica, kojim se značajno povećavaju sredstva za mjere krizne destilacije i krizno skladištenje. Umjesto prvotno planiranih 43 milijuna kuna Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je, dodatnih 13 milijuna kuna pa sada ukupne potpore za stabilizaciju tržišta vina iznose 56 i pol milijuna kuna.

 „Udruženje vinarstva HGK pozdravlja takvu odluku kojom se predviđa značajno povećanje sredstava za mjere krizne destilacije i kriznog skladištenja vina s 43 milijuna kuna na 56 i pol milijuna kuna. Konkretno, za mjeru krizne destilacije vina sredstva su povećana s 38 milijuna kuna na 46,5 milijuna kuna, a za mjeru kriznog skladištenja vina s 5 milijuna kn na 10 milijuna kuna. Vjerujem da će sredstava biti u cijelosti iskorištena i da će značajno ublažiti posljedice pandemije i pada turističke potrošnje, jer ne treba zaboraviti da naši vinari oko 70 posto ukupne proizvodnje plasiraju kroz turizam i HOREC-a kanale“, poručio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević i dodao kako je ovo još jedan primjer dobre suradnje proizvođača i resornog Ministarstva poljoprivrede.

Naime, kriza uzrokovana koronavirusom snažno je pogodila i vinogradarsko-vinarski sektor, stoga je Hrvatska gospodarska komora resornom Ministarstvu poljoprivrede još ranije predložila izmjene Vinske omotnice.

Prodaja vina u Hrvatskoj ima izrazito sezonski karakter, odnosno u značajnom postotku je vezana za turističku sezonu koja će ove godine biti na 30%-tnoj razini prethodnih godina što je već dovelo do pada prodaje vina od 80 posto u predsezoni i prvoj polovici godine, a očekuje se prosječni pad na godišnjoj razini od 50 posto.

Programima krizne destilacije i skladištenja pomoći će se sektoru vinarstva u premošćivanju tekuće likvidnosti, očuvanju zaposlenosti i pripremama za otkup grožđa berbe 2020. i to ne samo kroz financijsku potporu već i uklanjanjem viškova vina iz podruma.

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS | Komentiraj

SPAS ZA ONEČIŠĆENI JADRAN

Preko 5 milijuna eura za inovacije i očuvanje čistoće Jadrana

Danas je održana online kick-off konferencija projekta InnovaMare teškog 5,6 milijuna eura čiji partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije.

„Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Riječ je o tematici koja zahtijeva multidisciplinarni pristup, odnosno suradnju javnog i privatnog sektora, a upravo ta suradnja rezultirat će novim alatima, procesima i tehnologijama koji će pomoći konkurentnosti i razvoju plavog gospodarstva“, istaknu je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

Konferencija se fokusirala na tri glavne teme o kojima se raspravljalo u virtualnim tematskim sobama,  a to su zagađenje mora kao ekonomski problem, transfer tehnologije kao ključni element inovacija i stvaranje inovacijskog sustava za osnaživanje suradnje između sveučilišta, industrije, kreatora politika i građanstva (quadruple helix).

Jadransko more suočeno je s velikim utjecajima prekomjernog ribolova i onečišćenja plastičnim predmetima i naftom. Posebno zabrinjava podatak da je količina smeća u Jadranskom moru veća od dva do pet puta u odnosu na druga mora, a to je, uz izravno ispuštanje otpadnih voda, ključni negativni čimbenik za degradaciju obalnih i morskih ekosustava. Zanimljivo je da je polovica svih poznatih oblika života na Sredozemlju prisutna i u Jadranskom moru, ali je zbog pretjeranog izlova ugroženo preko 60 vrsta riba. To ima veliki utjecaj i na ekonomiju pa se na konferenciji diskutiralo o tome koje vrste mjera bi bile najučinkovitije u rješavanju zagađenja mora te kako bi inovacijski ekosustav mogao pomoći u ublažavanju gospodarskih posljedica.

Naglašena je važnost transfera znanja na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini, a kreiranje inovacijskog sustava apostrofirano je kao ključni korak u poboljšavanju suradnje između svih dionika i rješavanju konkretnih problema.

HGK je nositelj projekta InnovaMare sufinanciranog iz EU fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.- 2020. U sklopu projekta planirano je osnivanje digitalnog hub-a za inovacije u Šibeniku s podružnicom u Italiji, a uspostavit će se i interaktivna web platforma za prekograničnu suradnju.

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS, Iz drugih izvora | Komentiraj

67. Pulski filmski festival odgađa se do početka rujna

Nastavno na Odluku Stožera civilne zaštite Istarske županije o otkazivanju Pulskog filmskog festivala, održan je sastanak u nazočnosti gradonačelnika Grada Pule, župana Istarske županije, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije, pročelnika za kulturu Istarske županije i ravnateljice Javne ustanove Pula Film Festival. Sukladno zaključcima s navedenog sastanka, o kojima smo obavijestili i Ministarstvo kulture, izdajemo sljedeće priopćenje:

67. Pulski filmski festival  odgađa se do početka rujna. Želja je svih da se kontinuitet Festivala nastavi i da ovogodišnja selektirana produkcija bude kvalitetno prikazana. Ustanova će zajedno s umjetničkim ravnateljem predložiti Festivalskom vijeću, sukladno svim mjerama, novi izgled Festivala i raspored projekcija te će se o tome donijeti odgovarajuća Odluka. Uz nadu da će epidemiološki uvjeti to dozvoljavati veselimo se da će pulska publika ipak uživati u  Festivalu i filmovima.

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Komentiraj

Hrvatska inovacija osvojila zlato za proizvod protiv korone

Hrvatska inovacija osvojila zlato za proizvod protiv korone

-Prilika i za druge inovatore u listopadu-

Inovacija hrvatske tvrtke Kristalna ideja – uređaj za filtraciju zraka u prostorijama iTherapy – nagrađena je zlatnom medaljom na međunarodnom natjecanju Inventions VS Corona u konkurenciji između 202 proizvoda iz 35 zemalja.

Radi se o hrvatskom patentu koji u zraku unutar zatvorenih prostora deaktivira bioaerosole, bakterije i viruse te sprječava njihovo širenje. Istovremeno obogaćuje zrak negativnim ionima i antioksidansima. Natjecanje je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA), krovna svjetska udruga inovatora osnovana 1968. godine, a uređaj je dostupan na tržištu od 2016. godine.

„Motivacija za razvoj ovakvoga proizvoda bila je i zdravstvena i ekološka. Naime, uz neku opću dobrobit pojedinca, moramo biti svjesni klimatskih proizvoda i sve veće razine zagađenja zraka koja pak utječe na naše svakodnevno psihofizičko stanje,“ rekla je Inga Kovačić Sindik, direktorica tvrtke Kristalna ideja, inače članice Zajednice za inventivni rad Hrvatske gospodarske komore.

Točnije, ideja je nastala na temelju istraživanja tržišta dostupnih filtera. Svi dotadašnji proizvodi nisu mogli istovremeno ispuniti dvije važne funkcije: pročišćavanje unutarnjeg zraka od najvećeg dijela polutanata, uz istovremenu prilagođenost za korištenje u stambenim i poslovnim prostorima, hotelima, bolnicama, i sl.

„I prije krize bilo je jasno da se hrvatsko gospodarstvo ne treba temeljiti na ekonomiji obujma, već na inovacijama, pogotovo u ovako neizvjesnim vremenima. Ovakva postignuća pomažu i da se osnaži imidž Hrvatske kao zemlje inovatora,“ rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić, istaknuvši da je tvrtka Kristalna ideja s HGK sudjelovala na nekoliko sajmova, na Sajmu inovacija u Ženevi 2018. i na Sajmu inovacija IENA u Nurembergu iste godine.

Tada je Inga Kovačić Sindik nagrađena kao najbolja europska inovatorica na sajmu IENA u Nurembergu, a njezina inovacija dobila zlatnu medalju. Proizvodu  “iTherapy” je i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo UN-a (WIPO) dodijelila priznanje za najbolju svjetsku inovaciju 2019. godine u Istanbulu. Tvrtka je dobila podršku i Europske poduzetničke mreže te je sudjelovala na gospodarskim susretima u Manchesteru 2019. godine.

Inače, Hrvatska gospodarska komora pružit će priliku i drugim hrvatskim inovatorima da predstave svoje proizvode na Nacionalnoj izložbi inovacija koja će se održati u listopadu u Zagrebu. Dio je to inicijative ‘Inoviraj-profitiraj’ s ciljem promocije i razmjene znanja hrvatskih tvrtki. Inicijativa se održavala u pet hrvatskih regija kroz online edukacije, a tijekom mjesec i pol preko web platforme pregledalo ju je više od pet tisuća ljudi. Projekt ‘Inoviraj-profitiraj’ dio je nacionalne inicijative „Promocija poduzetništva“, čiji je pokretač Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a partneri su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska udruga poslodavaca.

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS | Komentiraj

ODGOĐEN 67. PULSKI FILMSKI FESTIVAL

  
   Dragi prijatelji Festivala, javljamo vam da se ove godine, poštujući smjernice i upute nadležnih stručnjaka, 67. Pulski filmski festival neće održati u tradicionalnoj formi i sadržaju. Pulski filmski festival priključuje se općoj društvenoj odgovornosti u svrhu sprečavanja širenja zaraze virusom covid-19. Tijekom narednih dana, u dogovoru s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Festival će obavijestiti javnost o eventualnim alternativnim kanalima održavanja ili prikazivanja festivalskih programa. U ovom izvanrednom društvenom trenutku, zdravlje publike, gostiju, filmskih autora i medijskih predstavnika zajednički je i jedini prioritet, te je prilagodba programa nužna kako bi poduzeli sve propisane mjere i slijedili upute za sveopću dobrobit.     
  

Sanela Pliško │ Poslovna tajnica │ Glasnogovornica │ Pula Film Festival

t: 052 393 321 │ f: 052 393 320 │ m: 098 981 7337

www.pulafilmfestival.hrwww.kinovalli.net

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE, NOVOSTI i ZANIMLJIVOSTI | Komentiraj

V.B.Z-OV POBJEDNIČKI ROMAN OBJAVLJEN U VELIKOJ BRITANIJI

  Roman „Katarina Velika i Mala“ Olje Knežević, prošlogodišnje dobitnice V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, doživio je svoju svjetsku premijeru uz niz odličnih kritika. Roman je na engleskom jeziku objavljen u sklopu biblioteke „Na margini“ pod pokroviteljstvom Europske unije u zajedničkom izdanju V.B.Z.-a i londonske izdavačke kuće Istros Books. Djelo su majstorski prevele Paula Gordon i Ellen Elias-Bursać. Englesko izdanje knjige objavljeno je pod naslovom „Catherine the Great and the Small“, a irski pisac Rónán Hession knjigu je nedavno uvrstio u svoj izbor najočekivanijih knjiga ovoga ljeta u The Irish Timesu. Scottish Review i The Calvert Journal pohvalili su vješt prijevod i neobično zanimljivu radnju romana koja se odvija u Podgorici, Beogradu i Londonu krajem 20. stoljeća.   „Catherine the Great and the Small“ može se kupiti u cijelom svijetu putem online trgovine, a dostupna je u svim boljim knjižarama u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama. Englesko izdanje romana dostupno je i u hrvatskim knjižarama.
   Izbor iz kritika:
„Veličanstveni jezik ovoga romana vješto je i živopisno preveden, a radnja je neobično zanimljiva. Dojmljiv je i prikaz likova sa svim njihovim manama i slabostima (a s kojima suosjećamo možda baš zbog njih). Uključivost vizije o likovima i mjestima – bez osude, ne odbijajući ništa – posebna je kvaliteta. Točka je to gledišta našeg najvećeg perceptivnog organa, srca, teritorija koji Olja Knežević dobro poznaje i koji je učinila svojim.“
Morelle Smith, Scottish Review   „Catherine the Great and Small prvi je roman Olje Knežević preveden na engleski jezik. Rođena u Podgorici u Crnoj Gori, Catherine the Great and the Small bavi se krajem komunizma na Balkanu, kada su se javne i privatne nesigurnosti spojile i stvorile kompleksnu sliku identiteta i geografije. Poput naslova romana, i proza Olje Knežević dovitljiva je, izravna i smislena.“
„Objavivši roman Catherine the Great and the Small (koji su prevele Paula Gordon i Ellen Elias-Bursać), londonski Istros Books je anglofonom svijetu darovao još jednu dosad neprevedenu autoricu s tog područja, koja se pridružila književnim velikanima poput Daše Drndić…“
Matt Janney, The Calvert Journal
„Ovo nije roman u kojem svi zauvijek žive sretno, i to ne samo zato što se sretni završetci ne događaju često u stvarnosti. Catherine se bori, pada, suočava se s neuspjehom, ustaje, nastavlja dalje, zbog sebe i onih koje voli i, nekako, ne dolazi do savršene situacije već pronalazi kompromis s onima oko sebe, drži glavu gore i ide dalje. Možemo joj samo poželjeti sreću.“
The Modern Novel
  Izdavačka kuća V.B.Z.   Za ostale informacije slobodno se javite na e-mail: lidija.krvaric@magmedia.hr.    
CATHERINE THE GREAT AND THE SMALL
Olja Knežević
  Kako je Katarina postala Catherine Crnogorska spisateljica sa zagrebačkom adresom, Olja Knežević, napisala je kompleksan i duhovit roman o obiteljskim odnosima i tragedijama, ženskim prijateljstvima, ljubavnim izdajama i prevarama, odlascima, bjegovima i raznim društvenim miljeima. Privlačnost romana za međunarodnu publiku leži u bogatom društvenom kontekstu, pomno razrađenim motivacijama raznih aktera i feminističkom prikazu svih uspjeha, padova i mana jedne žene od njezinih tinejdžerskih dana do zrelije životne dobi. Englesko izdanje „Katarine“ prati i napomena prevoditeljica koja pojašnjava društveni, politički i kulturni kontekst romana britanskim čitateljima.
Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE, NOVOSTI i ZANIMLJIVOSTI | Komentiraj

VEČERAS FILHARMONIJA, POTOM OPERETA, PA PUHAČKI ORKESTRI… – PUNO JE RAZLOGA OVOGA VIKENDA I POČETKOM SLJEDEĆEG TJEDNA ZA POSJET LJETNOJ POZORNICI BUNDEK!

Nakon Tamburaškog orkestra HRT-a, čijim je nastupom otvoren ovogodišnji program, na ponton Ljetne pozornice Bundek VEČERAS – u petak 10.7. stiže naš broj 1 simfonijski orkestar – Zagrebačka filharmonija. Orkestrom ravna mladi i uspješni maestro Miran Vaupotić, a na programu su neki od najvećih hitova klasične glazbe – od Mozarta do Brahmsa i od Berse do Suppéa.

Brojni ljubitelji glazbe uživat će u Valceru cvijeća iz Orašara P. I. Čajkovskog ili Slavenskome plesu br. 8 A. Dvořáka, a imat će prigodu čuti i izvedbu pjesme Moj Zagreb, tak imam te rad, popularnog songa što ga je Zagrebačka filharmonija snimila i objavila putem društvenih mreža u vrijeme epidemije, u povodu velikog potresa u Zagrebu. Koncert Zagrebačke filharmonije na Ljetnoj pozornici Bundek održava se u sjećanje na Nikolu Teslu.

Ansambl Opere b.b. Zagreb stari je gost i “miljenik” publike na Bundeku, na kojemu je već predstavio niz zapaženih projekata i nastupa. Ove godine pripremaju čak dva: u subotu 11.7. kad će pod vodstvom maestra Darijana Ivezića izvesti program popularnih operetnih brojeva od Grofice Marice, preko Šišmiša do Vesele udovice; pjevat će Nela Katalenić, Lidija Horvat-Dunjko, Josipa Bilić, Siniša Galović te Ronald Braus.

A potom i u ponedjeljak 13.7. kada će ponoviti veliku uspješnicu iz jedne od prethodnih sezona – izvedbu slavne operete Vesela udovica Franza Lehára u režiji Branke Cvitković i Dinka Bogdanića, pod vodstvom Darijana Ivezića.

Nedjelja 12.7. rezervirana je pak za III. međunarodni susret puhačkih orkestara u organizaciji Zagrebačkog orkestra ZET-a, a ove godine uz već spomenutog nositelja projekta – Zagrebački orkestar ZET-a pod vodstvom Hrvoja Pintarića – predstavit će se Puhački orkestar Goričan (dirigent Luka Dominik), Banda d’ottoni della Comunità degli Italiani Visinada (Brass band Zajednice Talijana iz Vižinade, dirigent Alen Bernobić) te Limena glazba Dekanovec (dirigent Daniel Požgaj).

Koncerti počinju u 21:00 sati. Ulaz na sve programe je slobodan, ali će biti kontroliran te ograničen u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama. Iz istih razloga broj sjedećih mjesta bit će ograničen.

Osvježite ljeto koncertima na jezeru – Vidimo se na Bundeku!

LJETNA POZORNICA BUNDEK – RASPORED PROGRAMA

* Izvedbe počinju u 21:00

ČETVRTAK 9.7.

TAMBURAŠKI ORKESTAR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE

BARBARA SUHODOLČAN, sopran

KVARTET GUBEC

SINIŠA LEOPOLD, dirigent

Program:

Zagreb, Zagreb, Hej, haj Zagrepčanci smo mi, Pod starim krovovima, Lepi ti je Zagreb grad, Joj, mene joj, Ja ljubim i dr.

PETAK 10.7.

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

MIRAN VAUPOTIĆ, dirigent

Koncert posvećen Nikoli Tesli

Program:

Moj Zagreb, tak imam te rad (arr. D. Palanović)

W. A. Mozart: 40. simfonija u g-molu, KV 550, I. st. – Molto Allegro

L. van Beethoven: Coriolan, uvertira

P. I. Čajkovski: Valcer cvijeća iz suite Orašar

B. Bersa: Idila, za orkestar

E. Grieg: Peer Gynt, suita br.1, op. 46, IV stavak

A. Dvořák: Slavenski ples op. 46 br. 8

F. von Suppé: Laka konjica, uvertira opereti

J. Brahms: Mađarski ples br. 5

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Komentiraj

Nezaboravno otvaranje 10. izdanja Fantastic Zagreb Film Festivala na Ljetnoj pozornici Tuškanac uz napet i uzbudljiv SF „Morska groznica“

Šumoviti zagrebački Tuškanac postao je najpopularnije mjesto u Zagrebu i to zahvaljujući jubilarnom izdanju Fantastic Zagreb Film Festivala koji je još jednom okupio brojne ljubitelje sedme umjetnosti i žanrovskog filma. Deseto izdanje Fantastic Zagreba svečano je otvoreno uz projekciju filma „Morska groznica“ (Sea Fever, 2019). Majstorski režiran i izuzetno uzbudljiv SF triler prati skupinu iskusnih pomoraca i povučenu studenticu biologije na ribarskoj brodici koja se na pučini susretne sa smrtonosnim misterioznim mikro bićem iz neistraženih morskih dubina Atlantika. Jedan od najhvaljenijih žanrovskih filmova godine, koji svojom pričom i atmosferom neodoljivo priziva žanrovske klasike Johna Carpentera „Stvor“ i Jamesa Camerona „Bezdan“, napetim prizorima i trilerskim obratima gledatelja drži rubu sjedala do posljednjeg kadra!
Prije projekcije publiku su pozdravili Stjepan Hundić, direktor festivala, i Vesna Leiner, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.
„Zbog svih nedaća koje su sve nas snašle ove godine izuzetno mi je zadovoljstvo najaviti jubilarno 10. izdanje najvećeg žanrovskog filmskog festivala u široj regiji koji i ove godine donosi najnovije svjetske žanrovske hitove kao i nezaboravne kultne klasike koji su postali zaštitni znak Fantastic Zagreba. Čeka nas 11 dana spektakularnih žanrovskih filmova za sve prave filmofile i najširu publiku!“, poručio je Hundić.
„Posljednjih nekoliko mjeseci zbog koronavirusa i potresa nije se moglo održati puno događanja, jer je zatvoren veliki broj institucija. Stoga nam je veliko zadovoljstvo da svi koji se nalaze u Zagrebu mogu uživati u odličnim filmskim projekcijama u ovom prekrasnom ambijentu.“, poručila je Leiner.
Fantastic je sve do 19. 7. pripremio mnoštvo uzbudljivih filmova, izvrsnih premijera i nezaboravnih kultnih klasika. Na Ljetnoj pozornici Tuškanac projekcije počinju u 21:30, a u Kinu Tuškanac gdje program traje od 16. do 18. 7. s početkom u 19:00 sati.
Popularni program Fantastic Retro i ove godine donosi niz žanrovskih klasika koji slave velike jubileje: recentne kultne naslove „Sedam“ (Se7en) Davida Finchera, „Totalni opoziv“ (Total Recall) s Arnoldom Schwarzeneggerom, „Povratak u budućnost“ Roberta Zemeckisa i „12 majmuna“ Terryja Gilliama, nezaboravni evergreen „Vremeplov“ (The Time Machine) iz 1960. godine, vječni klasik njemačkog ekspresionizma i jedan od temljenih filmova žanrovske kinematografije „Kabinet Dr. Caligarija“ koji slavi 100. godišnjicu te kultni film svih kultnih filmova „The Rocky Horror Picture Show“.
U ostalim festivalskim programima 10. Fantastic Zagreb prikazuje najnovije žanrovske svjetske hitove: još jedan fantastičan japanski anime „Zemlja čudesa“ (The Wonderland), atraktivan ruski odgovor na Aliena SF horor „Sputnik“, hvaljeni australski horor samo za one s jakim živcima „Relikt“ (Relic), SF triler „Boja iz svemira“ (Color Out Of Space) s legendarnim Nicolasom Cageom i krvavo zabavnu crnu komediju „Dođi k tatici“ (Come To Daddy) u kojem je briljantnu ulogu ostvario Elijah Wood.
Sve novosti pratite na našoj internet stranici www.fantastic-zagreb.com i na Facebook stranici facebook.com/FantasticZagreb.

Šumoviti zagrebački Tuškanac postao je najpopularnije mjesto u Zagrebu i to zahvaljujući jubilarnom izdanju Fantastic Zagreb Film Festivala koji je još jednom okupio brojne ljubitelje sedme umjetnosti i žanrovskog filma. Deseto izdanje Fantastic Zagreba svečano je otvoreno uz projekciju filma „Morska groznica“ (Sea Fever, 2019). Majstorski režiran i izuzetno uzbudljiv SF triler prati skupinu iskusnih pomoraca i povučenu studenticu biologije na ribarskoj brodici koja se na pučini susretne sa smrtonosnim misterioznim mikro bićem iz neistraženih morskih dubina Atlantika. Jedan od najhvaljenijih žanrovskih filmova godine, koji svojom pričom i atmosferom neodoljivo priziva žanrovske klasike Johna Carpentera „Stvor“ i Jamesa Camerona „Bezdan“, napetim prizorima i trilerskim obratima gledatelja drži rubu sjedala do posljednjeg kadra!

Prije projekcije publiku su pozdravili Stjepan Hundić, direktor festivala, i Vesna Leiner, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Zbog svih nedaća koje su sve nas snašle ove godine izuzetno mi je zadovoljstvo najaviti jubilarno 10. izdanje najvećeg žanrovskog filmskog festivala u široj regiji koji i ove godine donosi najnovije svjetske žanrovske hitove kao i nezaboravne kultne klasike koji su postali zaštitni znak Fantastic Zagreba. Čeka nas 11 dana spektakularnih žanrovskih filmova za sve prave filmofile i najširu publiku!“, poručio je Hundić.

Posljednjih nekoliko mjeseci zbog koronavirusa i potresa nije se moglo održati puno događanja, jer je zatvoren veliki broj institucija. Stoga nam je veliko zadovoljstvo da svi koji se nalaze u Zagrebu mogu uživati u odličnim filmskim projekcijama u ovom prekrasnom ambijentu.“, poručila je Leiner.

Fantastic je sve do 19. 7. pripremio mnoštvo uzbudljivih filmova, izvrsnih premijera i nezaboravnih kultnih klasika. Na Ljetnoj pozornici Tuškanac projekcije počinju u 21:30, a u Kinu Tuškanac gdje program traje od 16. do 18. 7. s početkom u 19:00 sati.

Popularni program Fantastic Retro i ove godine donosi niz žanrovskih klasika koji slave velike jubileje: recentne kultne naslove „Sedam“ (Se7en) Davida Finchera, „Totalni opoziv“ (Total Recall) s Arnoldom Schwarzeneggerom, „Povratak u budućnost“ Roberta Zemeckisa i „12 majmuna“ Terryja Gilliama, nezaboravni evergreen „Vremeplov“ (The Time Machine) iz 1960. godine, vječni klasik njemačkog ekspresionizma i jedan od temljenih filmova žanrovske kinematografije „Kabinet Dr. Caligarija“ koji slavi 100. godišnjicu te kultni film svih kultnih filmova „The Rocky Horror Picture Show“.

U ostalim festivalskim programima 10. Fantastic Zagreb prikazuje najnovije žanrovske svjetske hitove: još jedan fantastičan japanski anime „Zemlja čudesa“ (The Wonderland), atraktivan ruski odgovor na Aliena SF horor „Sputnik“, hvaljeni australski horor samo za one s jakim živcima „Relikt“ (Relic), SF triler „Boja iz svemira“ (Color Out Of Space) s legendarnim Nicolasom Cageom i krvavo zabavnu crnu komediju „Dođi k tatici“ (Come To Daddy) u kojem je briljantnu ulogu ostvario Elijah Wood.

Sve novosti pratite na našoj internet stranici www.fantastic-zagreb.com i na Facebook stranici facebook.com/FantasticZagreb.

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Komentiraj