DESET RAZLOGA ZA POSJET BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJIDeset razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
Nekad čuvari granice, danas su čuvari okusa, prirode i baštine. Sjajni su kuhari, još bolji domaćini. Uživat ćete
Slavonski Brod, 23. veljače 2021. –U potrazi za autentičnim, ruralnim i neotkrivenim destinacijama, u kojima se još uvijek bogatstvo mjeri srcem, otputujte u Brodsko-posavsku županiju. Nije daleko, manje od dva sata vožnje od Zagreba, a najmanje je deset razloga zbog kojih je ovog proljeća morate posjetiti.
Cernički ćupteti
Slavonski finger food, slani kolačići od tijesta punjeni nadjevom koji inače ide u kobasice, pravo su otkriće za gurmane. Peku ih samo u Cerniku, mjestu pored Nove Gradiške poznatom po baroknom franjevačkom samostanu i Kulmerovom dvorcu.
Craft gin iz Sičica
U njemu je sedam vrsta začinskog bilja i ima dvije destilacije. Za dobivanje jedne litre gina MB72 potrebno je deset do 15 litara visokokvalitetnog piva, bogatog aromom kvalitetnih hmeljeva. Proizvode ga pioniri hrvatskog craft pivarstva, obitelj Bošnjak.
Stupnička vina
Odmor u hotelu u Stupničkim dvorima pravi je izbor za vinoljupce. Šetnja ili vožnja biciklom u okruženju vinograda liječi, a čaša graševine, rajnskog rizlinga, chardonnayja, sivog pitnoa, frankovke… opušta. Posjetite neke od obiteljskih vinarija iznad Cernika, Oriovca, Sibinja ili Brodskog Stupnika.
Rančevi i salaši
Etno-eko selo Stara Kapela, Ranč Ramarin, Kuća Dida Tunje, Salaš Savus,  Imanje Kereković, Seosko domaćinstvo Opođe, Vila Čop,  rezidencija  Paljevine…, život na selu ponovo je u modi. Tu ćete otkriti i zašto.
Sikirevačka čipka
Ručno rađeni pokrivač za krevet iz 1928. jedan je od najljepših primjeraka sikirevačke sunčane čipke. Sikirevačka čipka nematerijalno je kulturno dobro Republike Hrvatske, sastavni je dio raskošnih brodsko-posavskih nošnji, a jedinstveni primjerci mogu se razgledati u izložbenom prostoru u zgradi Općine Sikirevci.
Ivana Brlić-Mažuranić
Po njoj je brodski korzo dobio ime, na njemu je njezin spomenik i kuća u kojoj je živjela nakon udaje. Na šetalištu uz Savu spomenici su Relji u borbi sa zmajem, Potjehu i šegrtu Hlapiću, poznatim likovima iz Ivaninih priča,  a na obroncima Dilj-gore jedna od šuma dobila je ime po njezinoj bajci Šuma Striborova.
Tvrđava u Brodu
Na njoj se danonoćno radilo punih 60 godina. Ova iznimno očuvana i obnovljena tvrđava iz 18. stoljeća, u to vrijeme izgrađena na graničnom prijelazu između Turske i Austrije, danas je jedna od najvećih atrakcija u Slavoniji.
Slavonska notna bajka
Bisernice, brač, bugarija i berde – ne znate razliku? Posjetite Muzej tambure – Slavonsku notnu bajku u brodskoj Tvrđavi s više od 60 ručno izrađenih instrumenata, starim notama i radionicom majstora Mladena Jurkovića. Takvog muzeja nema u svijetu.
Vani je sloboda
Crne slavonske svinje, posavski konji i podolska goveda na pašnjacima Gajna i Iva, ornitološki rezervati Bara Dvorina i Jelas ribnjaci, erozivni kanjon Pljuskare, posebni rezervati šumske vegetacije Muški bunar i Prašnik, umjetno jezero Petnja na južnim obroncima Dilja… Vani je sloboda! Biciklom ili pješice, uživat ćete.
Slavonski dućan
Delikatesni čvarci, vrhunske kobasice i suhomesnati proizvodi, fini ajvari, sjajna vina, najljepše rukotvorine… – jeste li znali da najfinije slavonske proizvode i  suvenire možete kupiti u autentičnom Slavonskom dućanu u srcu barokne Nove Gradiške? Sjajna adresa za kraj vašeg proljetnog putovanja.
Link na fotografije (molimo potpišite autore kako stoji u potpisu pod svaku fotografiju):  https://app.box.com/s/hb9ilb0n985hogskrx56i1znfo5nqez8
 
Objavljeno u TURIZAM i PUTOVANJA | Komentiraj

Vinarija Kabola proglašena Destinacijom godine

Vinarija Kabola proglašena Destinacijom godine

Prestižna međunarodna nagrada Travel&Hospitality Award za 2021. stigla u jednu od najljepših vinarija. Ovo je još jedno priznanje istarskom vinskom turizmu

Momjan, 1. veljače 2021. – Travel&Hospitality Award u kategoriji Destinacija godine otišla je u Istru, u Kanedolo pored Momjana, u prekrasnu vinariju Kabola koju su odavno otkrili ljubitelji sjajnih vina i tradicijske arhitekture savršeno uklopljene u prekrasnu prirodu. Ovu prestižnu međunarodnu nagradu svake godine dodjeljuje neovisni žiri sastavljen od ljubitelja putovanja, blogera, influencera i turističkih stručnjaka.

Nagrada je stigla u najteže vrijeme za globalni turizam i vinsku industriju, no vlasnici vinarije Kabola, obitelj Markežić, se ne predaje.

„U ovim izazovnim vremenima nagrada nas je posebno razveselila. Ona je potvrda da ne treba stati ni kad je najteže. Vinarstvo i turizam sastavni su dio naše obiteljske tradicije, dolaze nam gosti iz čitavog svijeta i ne uživaju samo u našim vinima, nego i u ambijentu našeg imanja“, ističe Marino Markežić, jedan od najpoznatijih istarskih vinara koji je u prvi u Hrvatskoj počeo s proizvodnjom vina u amforama i prvi je u Istri prešao na ekološku proizvodnju.

Trenutno je na imanju otvorena jedino vinoteka, a vina Kabola mogu se naručiti i putem online trgovine, direktno mailom ili telefonom. Ipak, obitelj Markežić jedva čeka ponovo gostima otvoriti vrata i organizirati degustacije vina i maslinovog ulja.

Link na fotografije (arhiva Kabola): https://app.box.com/s/ivpdxwxesuem3vrumlb81mmf9x5fkrkm

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS, KULTURA i OBRAZOVANJE, NOVOSTI i ZANIMLJIVOSTI | Komentiraj

72. Dubrovačke ljetne igre i ove 2021 godine od 10. srpnja do 25. kolovoza

Dubrovačke ljetne igre i ove godine od 10. srpnja do 25. kolovoza

Sedamdeset i druge Dubrovačke ljetne igre održat će se na više scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika u razdoblju od 10. srpnja do 25. kolovoza 2021. najavljeno je, a iako je trenutno nemoguće planirati program zbog neizvjesnosti epidemiološke situacije te financiranja, vodstvo Igara ustrajno djeluje u namjeri da se jedan od najstarijih europskih festivala održi te publici i ovo ljeto u Dubrovniku prikaže raznovrstan dramski, glazbeni, plesni i folklorni program.

– Program je bio završen i zaokružen još prošle jeseni. Međutim, suvišno je isticati kako taj program trenutačno nema uporište u realnosti koju živimo te ne možemo, a ne bi bilo ni odgovorno, voditi mrtvu utrku s vremenom današnjice. Stoga kombiniramo, zbrajamo, trudimo se ne oduzimati, „pamtimo dalje“ i preslagujemo, kreirajući program koji u svakom trenutku može biti održiv te se odigrati na čast Grada Dubrovnika, kao i šireg kulturnog prostora Hrvatske, regije i svijeta. Ove godine još ćemo se više, i tematski i konceptualno, obraćati lokalnoj zajednici, a za takav pristup možemo zahvaliti i ovogodišnjem svesrdnom donatorskom poticaju zaklade Caboga Stiftung. Ako nas je nečemu novo doba naučilo, to je svakako potrebi za traženjem odgovora u našoj neposrednoj blizini, bivajući sa svojim voljenima, obitelji, prijateljima, okrećući se vrijednostima koje su bile uvijek tu, oko nas, ali im se u bespoštednoj trci za tko zna kakvim dobrima zemaljskim nismo imali vremena i koncentracije posvetiti. Put umjetnosti uvijek je zrcalo društva. Budućnost, a zapravo sadašnjost, leži u umjetniku – pojedincu više no ikada. U potrazi samosvojnosti i autentičnosti, a u službi prosperiteta društvene cjeline. Dubrovačke ljetne igre na tragu te misli kroče odgovorno i budno prema svome 72. izdanju – naglasila je intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Osnovicu dramskog programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara, kako ga je osmislio pomoćnik intendantice Saša Božić, činit će produkcije unutar EU projekta Port of Dreamers te predstava Glava lava prema romanu Ivana Salečića. Autorski radNataše Rajković i Ivana Penovića Van sebe,kojeg Igre postavljaju kao dio Port of Dreamers projekta sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa,bavi se migracijama kao neizostavnim, neprekidnim društvenim procesom te svim prostorima koje definiramo, ocrtavamo migracijom ili ostavljamo praznim svojim odlaskom. Dramaturšku okosnicu predstave čini forma već u praksi provođenih radionica za migrante, omogućujući različite izvedbene iskaze koji u satiričkoj, tragičkoj, pseudodokumentarnoj noti prokazuju sav besmisao nastojanja da se drugog i drugačijeg kontekstualizira birokratskim rječnikom europskog odnosa naspram iskustva migranata. Festivalski dramski ansambl predstave predvodit će Nikša Butijer. Publika će imati priliku vidjeti i produkcije partnera na projektu: predstavu Proslava po tekstu Ivora Martinića, a u režiji Jana Krmelja i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Maribor, te Pod istim krovom u režiji Ivane Janošev i koprodukciji organizacije civilnog društva Kulturanova i Újvidéki Színház, manjinskog mađarskog kazališta iz Novog Sada.

Druga planirana premijerna dramska produkcija 72. Igara progovara o Dubrovniku kao o mjestu sudara bremenite povijesti i burleskne tranzicije. Radi se o adaptaciji romana prvijenca Ivana Salečića Glava lava u kojem autor isprepliće dvije priče, progovarajući o suvremenom Dubrovniku, kao i onom iz prošlih vremena, s naglaskom na povijesti obitelji Gundulić. Salečić je kreirao jedinstvenu romanesknu cjelinu u kojoj sužive fikcija i fakcija, a naši fantazmi o veličajnoj prošlosti razbijaju se o surove zidine svakodnevice. Recentne gorko-humoristične peripetije oko kupovine i restauracije stana u staroj gradskoj jezgri nadopunjuju se zavodljivom i interesantom poviješću Grada nad kojim lebdi zloguki usud Velike trešnje. Režija je povjerena eminentnoj hrvatskoj redateljici Aidi Bukvić kojoj je to prvi redateljski projekt na Dubrovačkim ljetnim igrama.

U sklopu programa 72. Igara, bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici će predstavljati Folklorni ansambl Linđo, aneće izostati niti izložbeni program u atriju palače Sponza. Glazbeni program teško je planirati u ovom trenutku, no izvjesno je da će se velikim dijelom naslanjati na nastupe hrvatskih umjetnika, iako će, ukoliko dođe do popuštanja epidemioloških mjera, festivalska publika ovo ljeto, nakon što je njegov prošlogodišnji nastup odgođen, moći uživati u nastupu Artura Sandovala – legendarnog trubača i svjetske zvijezde jazza.

– Zbog posvemašnje neizvjesnosti, ostavljamo za sada neke od aduta svjetske scene iza zavjese. No srećom, kako smo si imali prilike posebno posvijestiti lani, i bacanje mreža u domaće vode obećava ulov dostojan tradicije festivala. Kako nije sigurno što nas čeka sutra, a kamoli za pet mjeseci, u ovom trenutku nije moguće predstaviti ukupni glazbeni program, ali za predokus ljeta neka dostaju Petrit Çeku, Lovre Marušić i Goran Filipec, koji će nam prikazati svoje umjeteonstvo kao solisti s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, u komornim formacijama ili u formi recitala. Prostor Grada oživjet će dinamički izdržljivi i vizualno atraktivni programi kao što je to Percussion Collective, udaraljkaška poslastica predvođena sjajnom Ivanom Kuljerić Bilić. Ono što je dobro, valja ponoviti, pa tako Dubrovnik na glazbenoj hridi i ove godine okuplja dubrovačke glazbenike koji će ovog puta predstaviti rijedak i neočekivan program iz belle époque. Ivana Kuljerić Bilić i Petrit Çeku održat će radionice za mlade glazbenike, a neće izostati ni već tradicionalni glazbeni programi za najmlađu publiku – otkriva pomoćnik intendantice za glazbeni program Tomislav Fačini.

– U ovom trenutku još je uvijek previše neizvjesnosti, zato i nismo u mogućnosti na ovaj datum predstaviti program kako su kulturna javnost i naša publika navikli. Po svemu sudeći, očekuje nas još jedno neobično i izazovno festivalsko ljeto. Lani su se Dubrovačke ljetne igre, uz ponešto sreće, ali prvenstveno zahvaljujući organizacijskom iskustvu tima ustanove, kreativnosti umjetničkog vodstva te potpori pokrovitelja i partnera, uspješno održale i odgovorile izazovu pandemijskog doba, što nije uspjelo ni većima i iskusnijima. Nadali smo se da će ova godina biti lakša, ali trenutno se ne čini tako, no kako god bilo, Igre će se znati prilagoditi situaciji – istaknula je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Komentiraj

Muškat Momjanski, lokalno a svjetski!

Kušali smo tri sjajna muškata poznate vinarije Kabola i otkrili zbog čega se o toj autohtonoj sorti sjeverozapadne Istre priča već stoljećima

Momjan, 27. siječnja 2021. – Imaju momjanski kaštel, slikovit gradić i sela razasuta po brdima, prekrasnu prirodu, nepregledne maslinike i vinograde… I muškat momjanski! Sigurno najprepoznatljiviji brend ovog dijela Istre.

Stoljećima zavodi vinoljupce, priča se da je pravi afrodizijak i da su u njegovim čarima uživali na dvorovima cara Franje Josipa u Beču i Emanuela III u Rimu, a još je 1935. na smotri vina u Bruxellesu osvojio zlatnu medalju.

Vjeruje se da je ova autohtona sorta vinove loze na momajnske brežuljke stigla iz talijanske Furlanije na početku 13. stoljeća, danas se njeguje na malom području od Oskoruša do Merišća. Miriše na divlje karanfile, ruže i kadulje, savršeno paše uz slastice i najfinija jela. Nema podruma u sjeverozapadnom dijelu Istre koji uz malvaziju i teran ne proizvodi i vino svojih predaka.

Tri muškata iz podruma Kabola

Bilo je to i prvo vino koje je obitelj jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara Marina Markežića napunila u boce još davne 1891., a nekoliko boca iz te godina i danas se čuvaju u arhivi njegove prekrasne vinarije Kabola u Kanedolu u blizini Momjana. Danas u podrumu obnovljene stare kamene stancije uz vrhunske malvazije i terane, proizvodi i svježi Secco, sjajan poluslatki Muškat Momjanski i jedinstven Muškat Dolce, tri različite dimenzije doživljaja od iste sorte. 

Sjajan aperitiv

Kabolin svježi Secco iz 2019., finog je mirisa cvjetne note kamilice, bagremovog meda, ušećerene narančine kore i ananasa… Suho harmonično vino, srednjeg tijela, ukusno i pitko, djelomično trajnog okusa, na aftertasteu osjeća se nota vinogradarske breskve. Odličan je odabir za aperitiv, a nećete pogriješiti poslužite li ga uz istarski pršut u kombinaciji s domaćim ovčjim sirom.

Uz najfinije kolače

Razigran i lepršav miris grožđa Kabolinog Muškata Momjanskog iz 2019. miješa se s cvjetnom notom, prati ga sočna nektarina, pa lichi i malo livadnog meda. S jedne strane topao i mekan, s druge lijepe svježine i srednjeg tijela. Harmoničan, intenzivan, s notom marelice na aftertasteu. Savršen je uz voćne kolače ili sjajna zamjena za desert.

Čisti užitak

Zavodljiv slatki Kabolin Muškat Dolce od prosušenih bobica, predivne je jantarne boje, intenzivnog okusa, punog tijela, sjajno uravnotežen. Otvara se aromom pečene dunje, slijede livadni med, suhe smokve i marelice pa ugodna nota karamele. Savršen je uz čokoladni souffle ili tvrde sireve… Čisti užitak.

Vina s bio certifikatom

Lokalno, a svjetski – Marino Markežić u tome je već godinama pravi majstor. Prvi je u Hrvatskoj proizveo vina u amforama te malvazijama i teranima podario novu, do tada nepoznatu kompleksnu notu, prvi je u Istri prešao na ekološku proizvodnju pa ova tri Kabolina muškata, kao i svi njegovi proizvodi, imaju bio certifikat, a njegovo imanje jedinstvena je oaza i utočište za ljubitelje sklada, ljepote i vrhunskih vina. Provjerite prvom prigodom!

Fotografije Ana Markežić i arhiva Kabola: https://app.box.com/s/h02cpuk2but2lh713m2l9u6tesdralan

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS, KULTURA i OBRAZOVANJE, Nekategorizirano, TURIZAM i PUTOVANJA | Komentiraj

Koji nas trendovi očekuju u svijetu vina u 2021.?

Virtualna degustacija, briga o okolišu i zdravlju, online prodaja, naglasak na lokalnom i vrhunskom, nisu zaobišli ni globalnu vinsku industriju

Zagreb, 13. siječnja 2021. – Prošle godine više nego ikad prije vinska je industrija osjetila posljedice globalne krize i malo je vjerojatno da će se prvih mjeseci 2021. bilo što promijeniti. Stroge epidemiološke mjere još su na snazi pa je već posve izvjesno da do proljeća neće biti ništa od vinskog turizma, čime su iznimno pogođene i poznate hrvatske vinske destinacije poput Istre. Iako je pandemija pokazala da je trenutno teško bilo što predviđati, ipak su, prema stručnjacima koji prate vinsku scenu, zamjetni trendovi koji će se nastaviti i u 2021.

„I dalje ćemo, po svemu sudeći izbjegavati prepune barove i restorane, pa će potrošnja vina kod kuće nastaviti rasti. Naglasak će biti na poznatim, vrhunskim brendovima. To i nije neka novost za vinare s obzirom da je krilatica Manje, ali bolje!, posljednjih godina omiljena među vinoljupcima i ne odražava samo potrebu za kvalitetnim vinima nego i koncept uživanja u vinu kao dijelu obroka“, ističe jedan od najpoznatijih istarskih vinara Marino Markežić, vlasnik svjetski poznatog brenda Kabola.

Trendove umjerene konzumacije, zajedničkog kuhanja i umjerenog uživanja u hrani i vinu najavljene krajem 2019. pandemija je samo ubrzala. U novim uvjetima promijenili su se i načini druženja, pa su se otkrile i virtualne degustacije. Promijenili su se i kanali distribucije, nikad nije bilo lakše doći do omiljenog brenda uz pomoć online narudžbe i dostave na kućna vrata, no poznati istarski vinar ističe kako je zbog cjelokupnog gospodarstva iznimno važno podržati lokalne restorane, vinoteke, kafiće i dućane u krizi koja je pogodila sve segmente društva.

Vina s bio certifikatom nikad traženija

Sommelieri kažu kako su vinoljupci širom svijeta bogata i slatka vina zamijenili za lakša, svježa, s manje šećera i niskim sulfitom, a taj će se trend sigurno nastaviti sljedećih godina.

„U modi su i veganska vina, najbolji svjetski restorani imali su ih i prije pandemije, a u novonastaloj situaciji lokalni eko proizvodi s bio certifikatom nikad nisu bili traženiji“, kaže Marino, prvi vinar u Istri koji je još 2009. prešao na ekološku proizvodnju vina i maslinovih ulja, a svi proizvodi njegove prekrasne butik vinarije u blizini Momjana nose bio certifikat.

„Bez pesticida, umjetnih gnojiva i kemikalija, tako se vino proizvodilo stoljećima. Ekološka proizvodnja u današnjim je uvjetima složena i zahtjevna, ali je zapravo jednostavna i u suglasju s prirodom. Položaji na kojima se vinograd sadi moraju biti osunčani, prozračni, bez previše vlage, a bioraznolikost mora biti što veća i po mogućnosti susjedni vinogradi ne bi trebali koristiti različite kemijske proizvode. U ekološkom vinu osjeti se pravi okus sorte i terroira i to želimo podijeliti s vinoljupcima širom svijeta koji uživaju u našim vinima“, zaključuje Markežić.

Link na fotografije (arhiva Vinarija Kabola): https://app.box.com/s/f687aj8973mzg29s63rmab1sx4lzkqar

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE, Nekategorizirano, TURIZAM i PUTOVANJA, ZABAVA i STIL ZIVLJENJA | Komentiraj

Uz pečenku teran, uz kamenice ili sirove škampe pjenušac

Ako ste gurman i još k tome sjajno kuhate i od svakog ručka ili večere za vikend pripremate pravu malu gozbu, na vašem se stolu mora naći samo vrhunska vina poput onih iz istarske vinarije Kabola

Vina iz Istre u vaš će dom unijeti dozu luksuza i elegancije, osobito ako se odlučite za prave vinske klasike poput onih iz vinarije Kabola smještene na sjeverozapadnom dijelu poluotoka između Buja i Momjana.

Pripremate li, primjerice pečenje, poput teletine ili svinjetine, pogotovo ako je ispod peke, odaberite istarski Teran Amfora, koji se na tržištu prvi put pojavio 2018. i odmah zaintrigirao vinsku scenu. Vino je duboke rubinske boje, bistro i gusto, na mirisu se najprije pojavljuje nota bobičastog voća s dominantnom borovnicom, potom vanilija i tamna čokolada, slijedi cedrovina i na kraju koža. Suho, djelomično toplo i mekano, puno svježine i izbornih sortnih aroma, savršeno uravnoteženo, na aftertasteu s notom suhe šljive. Iznimnog potencijala za čuvanje, sommelieri kažu čak i do 15 godina. Mjesece je proveo na dropu pod zemljom u amforama, koje su na imanje Kabola stigle prije 17 godina iz daleke Gruzije.

Volite li laganija jela, rižota s kremastim umacima ili primjerice sirove kamenice, dondole, kozice i škampe, odabrat ćete Kabolin pjenušac Re proizveden klasičnom metodom vrenja u boci od malvazije istarske. Skladne je zelenkasto-žute boje, suh, uravnotežen i harmoničan. Finog mirisa s dominantnom notom breskve i kruške, osjeti se malo korice limete i kroasana… Lagan i elegantan. Uživat ćete i to bez grižnje savjesti, jer znanstvenici tvrde da čaša do dvije pjenušca dnevno nikom ne škodi. Naprotiv pozitivno utječe na krvni tlak, potiče cirkulaciju, metabolizam i apetit, razgrađuje masnoće, ugljikohidrate i proteine pa nema brige za sve one koji vode računa o kilogramima.

Objavljeno u TURIZAM i PUTOVANJA | Komentiraj

Vinarima dodatnih 13 milijuna kuna za kriznu destilaciju i skladištenje vina

-Ukupno 56 i pol milijuna kuna za Vinsku omotnicu-

Na e-savjetovanju objavljen je prijedlog Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019. – 2023., tzv. vinska omotnica, kojim se značajno povećavaju sredstva za mjere krizne destilacije i krizno skladištenje. Umjesto prvotno planiranih 43 milijuna kuna Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je, dodatnih 13 milijuna kuna pa sada ukupne potpore za stabilizaciju tržišta vina iznose 56 i pol milijuna kuna.

 „Udruženje vinarstva HGK pozdravlja takvu odluku kojom se predviđa značajno povećanje sredstava za mjere krizne destilacije i kriznog skladištenja vina s 43 milijuna kuna na 56 i pol milijuna kuna. Konkretno, za mjeru krizne destilacije vina sredstva su povećana s 38 milijuna kuna na 46,5 milijuna kuna, a za mjeru kriznog skladištenja vina s 5 milijuna kn na 10 milijuna kuna. Vjerujem da će sredstava biti u cijelosti iskorištena i da će značajno ublažiti posljedice pandemije i pada turističke potrošnje, jer ne treba zaboraviti da naši vinari oko 70 posto ukupne proizvodnje plasiraju kroz turizam i HOREC-a kanale“, poručio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević i dodao kako je ovo još jedan primjer dobre suradnje proizvođača i resornog Ministarstva poljoprivrede.

Naime, kriza uzrokovana koronavirusom snažno je pogodila i vinogradarsko-vinarski sektor, stoga je Hrvatska gospodarska komora resornom Ministarstvu poljoprivrede još ranije predložila izmjene Vinske omotnice.

Prodaja vina u Hrvatskoj ima izrazito sezonski karakter, odnosno u značajnom postotku je vezana za turističku sezonu koja će ove godine biti na 30%-tnoj razini prethodnih godina što je već dovelo do pada prodaje vina od 80 posto u predsezoni i prvoj polovici godine, a očekuje se prosječni pad na godišnjoj razini od 50 posto.

Programima krizne destilacije i skladištenja pomoći će se sektoru vinarstva u premošćivanju tekuće likvidnosti, očuvanju zaposlenosti i pripremama za otkup grožđa berbe 2020. i to ne samo kroz financijsku potporu već i uklanjanjem viškova vina iz podruma.

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS | Komentiraj

SPAS ZA ONEČIŠĆENI JADRAN

Preko 5 milijuna eura za inovacije i očuvanje čistoće Jadrana

Danas je održana online kick-off konferencija projekta InnovaMare teškog 5,6 milijuna eura čiji partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije.

„Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Riječ je o tematici koja zahtijeva multidisciplinarni pristup, odnosno suradnju javnog i privatnog sektora, a upravo ta suradnja rezultirat će novim alatima, procesima i tehnologijama koji će pomoći konkurentnosti i razvoju plavog gospodarstva“, istaknu je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

Konferencija se fokusirala na tri glavne teme o kojima se raspravljalo u virtualnim tematskim sobama,  a to su zagađenje mora kao ekonomski problem, transfer tehnologije kao ključni element inovacija i stvaranje inovacijskog sustava za osnaživanje suradnje između sveučilišta, industrije, kreatora politika i građanstva (quadruple helix).

Jadransko more suočeno je s velikim utjecajima prekomjernog ribolova i onečišćenja plastičnim predmetima i naftom. Posebno zabrinjava podatak da je količina smeća u Jadranskom moru veća od dva do pet puta u odnosu na druga mora, a to je, uz izravno ispuštanje otpadnih voda, ključni negativni čimbenik za degradaciju obalnih i morskih ekosustava. Zanimljivo je da je polovica svih poznatih oblika života na Sredozemlju prisutna i u Jadranskom moru, ali je zbog pretjeranog izlova ugroženo preko 60 vrsta riba. To ima veliki utjecaj i na ekonomiju pa se na konferenciji diskutiralo o tome koje vrste mjera bi bile najučinkovitije u rješavanju zagađenja mora te kako bi inovacijski ekosustav mogao pomoći u ublažavanju gospodarskih posljedica.

Naglašena je važnost transfera znanja na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini, a kreiranje inovacijskog sustava apostrofirano je kao ključni korak u poboljšavanju suradnje između svih dionika i rješavanju konkretnih problema.

HGK je nositelj projekta InnovaMare sufinanciranog iz EU fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.- 2020. U sklopu projekta planirano je osnivanje digitalnog hub-a za inovacije u Šibeniku s podružnicom u Italiji, a uspostavit će se i interaktivna web platforma za prekograničnu suradnju.

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS, Iz drugih izvora | Komentiraj

67. Pulski filmski festival odgađa se do početka rujna

Nastavno na Odluku Stožera civilne zaštite Istarske županije o otkazivanju Pulskog filmskog festivala, održan je sastanak u nazočnosti gradonačelnika Grada Pule, župana Istarske županije, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije, pročelnika za kulturu Istarske županije i ravnateljice Javne ustanove Pula Film Festival. Sukladno zaključcima s navedenog sastanka, o kojima smo obavijestili i Ministarstvo kulture, izdajemo sljedeće priopćenje:

67. Pulski filmski festival  odgađa se do početka rujna. Želja je svih da se kontinuitet Festivala nastavi i da ovogodišnja selektirana produkcija bude kvalitetno prikazana. Ustanova će zajedno s umjetničkim ravnateljem predložiti Festivalskom vijeću, sukladno svim mjerama, novi izgled Festivala i raspored projekcija te će se o tome donijeti odgovarajuća Odluka. Uz nadu da će epidemiološki uvjeti to dozvoljavati veselimo se da će pulska publika ipak uživati u  Festivalu i filmovima.

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Komentiraj

Hrvatska inovacija osvojila zlato za proizvod protiv korone

Hrvatska inovacija osvojila zlato za proizvod protiv korone

-Prilika i za druge inovatore u listopadu-

Inovacija hrvatske tvrtke Kristalna ideja – uređaj za filtraciju zraka u prostorijama iTherapy – nagrađena je zlatnom medaljom na međunarodnom natjecanju Inventions VS Corona u konkurenciji između 202 proizvoda iz 35 zemalja.

Radi se o hrvatskom patentu koji u zraku unutar zatvorenih prostora deaktivira bioaerosole, bakterije i viruse te sprječava njihovo širenje. Istovremeno obogaćuje zrak negativnim ionima i antioksidansima. Natjecanje je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA), krovna svjetska udruga inovatora osnovana 1968. godine, a uređaj je dostupan na tržištu od 2016. godine.

„Motivacija za razvoj ovakvoga proizvoda bila je i zdravstvena i ekološka. Naime, uz neku opću dobrobit pojedinca, moramo biti svjesni klimatskih proizvoda i sve veće razine zagađenja zraka koja pak utječe na naše svakodnevno psihofizičko stanje,“ rekla je Inga Kovačić Sindik, direktorica tvrtke Kristalna ideja, inače članice Zajednice za inventivni rad Hrvatske gospodarske komore.

Točnije, ideja je nastala na temelju istraživanja tržišta dostupnih filtera. Svi dotadašnji proizvodi nisu mogli istovremeno ispuniti dvije važne funkcije: pročišćavanje unutarnjeg zraka od najvećeg dijela polutanata, uz istovremenu prilagođenost za korištenje u stambenim i poslovnim prostorima, hotelima, bolnicama, i sl.

„I prije krize bilo je jasno da se hrvatsko gospodarstvo ne treba temeljiti na ekonomiji obujma, već na inovacijama, pogotovo u ovako neizvjesnim vremenima. Ovakva postignuća pomažu i da se osnaži imidž Hrvatske kao zemlje inovatora,“ rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić, istaknuvši da je tvrtka Kristalna ideja s HGK sudjelovala na nekoliko sajmova, na Sajmu inovacija u Ženevi 2018. i na Sajmu inovacija IENA u Nurembergu iste godine.

Tada je Inga Kovačić Sindik nagrađena kao najbolja europska inovatorica na sajmu IENA u Nurembergu, a njezina inovacija dobila zlatnu medalju. Proizvodu  “iTherapy” je i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo UN-a (WIPO) dodijelila priznanje za najbolju svjetsku inovaciju 2019. godine u Istanbulu. Tvrtka je dobila podršku i Europske poduzetničke mreže te je sudjelovala na gospodarskim susretima u Manchesteru 2019. godine.

Inače, Hrvatska gospodarska komora pružit će priliku i drugim hrvatskim inovatorima da predstave svoje proizvode na Nacionalnoj izložbi inovacija koja će se održati u listopadu u Zagrebu. Dio je to inicijative ‘Inoviraj-profitiraj’ s ciljem promocije i razmjene znanja hrvatskih tvrtki. Inicijativa se održavala u pet hrvatskih regija kroz online edukacije, a tijekom mjesec i pol preko web platforme pregledalo ju je više od pet tisuća ljudi. Projekt ‘Inoviraj-profitiraj’ dio je nacionalne inicijative „Promocija poduzetništva“, čiji je pokretač Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a partneri su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska udruga poslodavaca.

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS | Komentiraj