REKORDAN BROJ MLADIH MALVAZIJA NA EN PRIMEURU 2019.

image003Više od šezdeset istarskih vinara predstavilo je sjajne malvazije na upravo završenom tradicionalnom En Primeuru u zagrebačkom hotelu Esplanade. Uz istarskih pršut Jelenić i sireve Latus, njima se i ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak vinara Bregovite Hrvatske.

En Primeur 01EN PRIMEUR MALVAZIJA I ŽLAHTINA U ESPLAN 2019 060 „Najveći broj vinara do sada na En Primeuru potvrđuje da ova jedinstvena manifestacija – koju smo prvi puta organizirali još 2012., iz godine u godinu raste. Raduje me što nam svake godine dolazi i sve veći broj ugostitelja, sommeliera, distributera, ali i ljubitelja vina koji uživaju u malvazijama iz svih dijelova Istre. Ovo je jedinstvena prigoda da se na jednom mjestu upoznaju sa karakteristikama nove berbe, a ova 2018. dala je vina velikog potencijala i visoke kvalitete“, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator En Primeura.

„Rast ugleda naših vina sada se već može vidjeti i kroz brojke.  Izvoz vina porastao je za više od 22 posto  u prvih deset mjeseci prošle godine u segmentu vina više cjenovne kategorije.  Budući da je malvazija jedno od omiljenih vina turista, očekujem da će upravo vina dati svoj doprinos i turističkoj ponudi i turističkom identitetu Republike Hrvatske. HGK će i dalje kroz Udruženje vinarstva i pomoću nacionalnog brenda kojeg smo razvili, Vina Croatia – vina mosaica, raditi na međunarodnoj promociji vina, za što ćemo još snažnije uz vlastita sredstva koristiti i sredstava fondova EU i vinske omotnice“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Mladim malvazijama oduševljen je i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba koji je tradicionalno došao pozdraviti istarske vinare, a podršku je dao i Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.

„I ovom prigodom sam se uvjerio da u Istri nema loših vina. Danas možemo pričati samo o dobrim i još boljim malvazijama. Naša je tehnologija na svjetskoj razini, a i istarski vinari su redom školovani i kontinuirano se educiraju, što je izvrsna nadogradnja na tradiciju koju imamo u vinarstvu. Jedino po čemu se malvazije razlikuju su nijanse koje im daje terroir, odnosno položaj s kojeg dolaze“, istaknuo je Pinzan, a upravo se o terroiru govorilo na radionici koja se već drugu godinu održava u sklopu ove manifestacije.EN PRIMEUR MALVAZIJA I ŽLAHTINA U ESPLAN 2019 064

Dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, predstavio je devet malvazija s pet različitih dijelova poluotoka te zaključio kako se u mladim malvazijama odražava tipična sortna boja i aroma s dominantnim voćnim mirisima, a zahvaljujući pogodnim meteorološkim uvjetima, vrhunskoj tehnologiji i umijeću istarskih vinara ove će se godine piti odlična vina – na radost ljubitelja najpoznatije istarske sorte.

 

Objavljeno u Nekategorizirano | Ostavi komentar

Predstavljanje 16. grafičke mape u ediciji ARGOLA

U HAZU_grafička mapa i izložba E. Dragičević_15.02_poziv

Edvin Dragičević

Subterraneus

i

otvorenje izložbe grafika

Kontrolirati nemoguće

 

u petak, 15. veljače 2019. u 13 sati

Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Strossmayerov trg 12, Zagreb

Na predstavljanju će govoriti:

Vesna Kedmenec Križić, muzejska savjetnica

Ana Petković Basletić, kustosica

izv. prof. art. Edvin Dragičević, umjetnik

Subterraneus IIIIzložbom Kontrolirati nemoguće i predstavljanjem mape Subterraneus umjetnik Edvin Dragičević po drugi se put samostalno predstavlja u Kabinetu grafike. Od izložbe održane 2009. pa do danas autorov opus, preciznog rukopisa, slojevitih struktura i višeznačnog sadržaja, proširio se na nova istraživanja. Njegov modus operandi temelji se na dobrom poznavanju grafičkih tehnika i na spoznaji da se grafikom može izraziti osobni umjetnički identitet kroz vizualno intrigantne i izvankonvencionalne sadržaje, što pokazuje i serija grafika Kontrolirati nemoguće. Zamišljena kao cjelina čiji se opseg mijenja s obzirom na veličinu izložbenog prostora, sastoji se od niza grafičkih listova otisnutih s više matrica, čiju osnovu čine tri tipa kontrolnih tornjeva i siluete crvenih bicikala koji prolaze kadrovima u neobuzdanom slijedu. Sadržajno se parovi suprotnosti sintetiziraju u simbole složene asocijacije stvarajući novi kontekst unutar slojevite kompozicije.

Subterraneus IIKao logički produžetak i nadopunu djelima nastalim zadnjih desetak godina (ciklusi Iluzija sigurnosti i Kontrolirati nemoguće), Edvin Dragičević u grafičkoj mapi Subterraneus nastavlja problematizirati ratnu tematiku, ali ovog puta bez svoje prepoznatljive idiomske ironije. Polazeći od arganovske istovjetnosti arhitekture i kulture, estetikom uništenja umjetnik oblikuje pretkazujuću viziju nadzemnih ruševina i podzemnih labirinata. Motivskom te kompozicijskom jednostavnošću Dragičević ne banalizira problematiku negativnog ljudskog djelovanja već potencira nelagodu užasa pritom uspijevajući da ipak ne postane užasavajuća. A opet, iza te privlačne jednostavnosti skriva se iskaz ljudskog tragizma. Distopični imaginariji kroz povijest kulture i umjetnosti trajno potvrđuju čovjekovu urođenu fascinaciju katastrofama. Taj fenomen ljudske prirode način je našeg suočavanja s neshvatljivim, bolnim događajima ili užasnim pojavama u svijetu.

Izložba je otvorena od 15. veljače do 05. ožujka radnim danom od 10 do 16 sati; subotom, nedjeljom i blagdanima zatvoreno.

Objavljeno u Nekategorizirano | Ostavi komentar

5. rođendan Whisky Fair Zagreb proslavio s više od 2.500 posjetitelja

WhiskyFair_iz_zrakaRekordnih više od 180 vrsta whiskyja s brojnim ekskluzivama na 5. whisky sajmu u Zagrebu

 5. Whisky Fair okupio je mnogobrojne poznavatelje i ljubitelje whiskyja koji, sudeći po rastu posjećenosti iz godine u godinu, stječe sve više poklonika u Hrvatskoj. Petu godišnjicu sajam je proslavio s najširom ponudom do sada koja je uključila više od 180 vrsta whiskyja. Na radionicama i masterclasss radionicama moglo se naučiti više o „vodi života“, a u Gin corneru isprobati vrhunske ginove u raznim miksevima. Dvodnevni program završio je Whisky aukcijom na kojoj su se posjetitelji nadmetali za boce vrhunskih whiskyja koje im nedostaju u kućnoj kolekciji.

WHISKY DINAMO KIN NOV GOD 010 WHISKY DINAMO KIN NOV GOD 014 WHISKY DINAMO KIN NOV GOD 013 WHISKY DINAMO KIN NOV GOD 007Zaljubljenici u whisky već petu godinu zaredom rezerviraju petak i subotu početkom veljače za najveće regionalno okupljanje u zagrebačkom Plaza Event Centru. Ovogodišnje jubilarno peto izdanje Whisky Faira uz bogatu ponudu brojnih izlagača naglasak je stavilo na ekskluzivne whiskyje koje je nemoguće ili teško nabaviti u Hrvatskoj, a na sajmu su bili u ponudi na Whisky Fair šanku po posebnim promotivnim cijenama. Prvi puta su na sajmu bili dostupni Laphroaig Quarter Cask 48%, Bunnahabhain 12 Years Old Single Malt Scotch Whisky 46,3%, Lagavulin The Distillers Edition Double Matured 2000, Royal Brackla 16 Years Old 40% i Glenfarclas 25 Years Old 43%, a od ekskluziva mogli su se nabaviti i Dalmore 12yo, Arran Malt 18yo, Bowmore 18yo, Suntori Yamazaki Distiller's Single Malt i Glengoyne 21yo. U ponudi su bili i whiskyji Badela 1862, Brown-Formana, Coca-Cole Hellenic, Finih stvari, G3 Spiritsa, In Vindica, Mive, Pernod Ricarda, PPD-a i Stocka. Izlagači su se ove godine posebno potrudili predstaviti pa su poglede privlačili primjerice retro kombi, džungla na asfaltu i žirafa koja je stigla istražiti ponudu sajma.

Izlagači su ponudili najbolje iz svoje ponude, a best buy cijene imali su Nikka from the barrel, The Macallan 12 yo, 15yo i Rare Cask, Woodford Reserve i Woodford Rye, Rock Oyster, Glenfiddich 15, Hyde No.6, Glenmorangie Lasanta, Chivas Regal Extra, Johnnie Walker Black Label, Jim Beam Rye i Laphroaig Quarter Cask. „Kapitalac“ u ponudi Whisky Faira ove godine je Glenfiddich 50yo, najskuplja whisky boca koja se trenutno može pronaći u ovom dijelu Europe. Vrhunska kreacija Malt Mastera Briana Kinsmana dostupna je po cijeni od 30.000 EUR. Posjetitelji su prvi puta mogli kušati indijske whiskyje, a u ponudu su stigli i neki noviteti iz Škotske, Walesa i Irske. „Japanci“ su standardno popularni kod publike Whisky Faira, a svoj klub obožavatelja imaju i američki bourboni.

 

 

Whisky Fair je svoju petu godišnjicu obilježio i brojnim zabavnim kvizovima za posjetitelje, a nekoliko njih koji su pokazali zavidno znanje o whiskyju bili su gosti Whisky Faira u VIP Trezoru u kojem su uživali u putovanju kroz svijet vrhunskih whiskyja kušajući pet „kapitalaca“ uz pratnju odgovarajućih zalogaja. Na Whisky aukciji vrhunski whiskyji mogli su se nabaviti po vrhunskim cijenama koje su, na primjer, startale od 80 kn za bocu i pol Laphroaiga 10 yo. Novitet ove godine bile i četiri gratis konzumacije uključene u cijenu jednodnevne ulaznice. Nakon pet godina iskustva organizatori su sljedeće godine spremni na jedan novi iskorak pa sudionici mogu očekivati brojne novitete i moguće proširenje ponude.

Objavljeno u Nekategorizirano | Ostavi komentar

“Dinamovo proljeće” u Galeriji Kranjčar

  koncert pozivnicaDINAMO TO SMO MIizlozba_DP

Prošećite se Dinamovom prošlošću u Galeriji Kranjčar Ulaznica s zadnje utakmice Dinama u Europi protiv Schalkea 1970. godine ili s finala Kupa velesajmskih gradova 1967. protiv Leedsa, dresovi igrača iz 1967. i 1982., članske iskaznice iz 80-ih, nogometne lopte i kopačke iz 60-ih i 70-ih, samo su dio bogatog opsusa izložbe “Dinamovo proljeće” koja će večeras biti svečano otvorena u Galeriji Kranjčar na Kaptolu.izlozba_DP3 U organizaciji Udruge “Dinamo to smo mi” tako će idućih 10-ak dana svi zainteresirani moći prošetati bogatom prošlosti kluba. “Kad smo najavili projekt Dinamovo proljeće rekli smo da želimo vratiti građanski duh i identitet Dinama ovo gradu, a ova izložba je jedinstvena prilika za tako nešto. Nadamo se da će ju obići svaki Dinamovac i da će svaki otac, stric ili brat za ruku povesti sina, nećaka, mlađeg brata i pokazati mu što je Dinamo”, rekao je predsjednik Udruge “Dinamo to smo mi” Juraj Čošić. Materijale za izložbu nije bilo teško nabaviti, jer među mnogim Dinamovcima su brojni i kolekcionari. “Znali smo da su Tomislav Rončević i Krešo Barić ponajveća dva kolekcionara i da imaju takvu kolekciju da bi od toga se mogao napraviti stalni postav puno većeg klupskog muzeja.izlozba_DP2 Ovo je dokaz da Dinamo ima veliki potencijal, ali o tome ćemo više pričati na našoj idućoj javnoj tribini pod nazivom “Potencijali Dinama”. Mislim da svatko tko dođe posjetiti izložbu neće ostati ravnodušan na ovo, jer teško se ne naježiti kad vidite Dinamov zlatni pečatnjak, Ćirin bijeli šal, Lamzin dres iz 1967. i mnoge druge stvari”, kazao je Čošić i zahvalio obitelji Kranjčar što su ustupili prostor za izložbu. Izložbu su postavili mladi kustosi Luka Čubrić i Maja Pavlinić kojima je ovo predstavljao posebni izazov. Izložba prati Dinamovo osvajanje naslova Kupa Velesajmskih gradova 1967., posljednji europski nastup 1970. godine u proljetnom dijelu sezone, legendarno osvajanje naslova prvaka bivše države 1982., te, nakon 49 godina, ovosezonski plasman u proljetni dio natjecanja. Ulazak na izložbu je besplatan, a na izložbi mogu se kupiti i karte za koncert “Dinamovo proljeće” po cijeni od 60 kuna. Podsjetimo koncert “Dinamovo proljeće održat će se 23. veljače s početkom u 20h, a nastupit će grupe Šank?!, Tram11, Jura Stublić i Film, te Kawasaki 3p.

Objavljeno u Nekategorizirano | Ostavi komentar

8. Svjetsko Para Taekwondo prvenstvo, Turska, Antalya

image  Dvoje Čigrinih predstavnika u sklopu Hrvatske taekwondo reprezentacije nastupilo je na 8. Svjetskom Para Taekwondo prvenstvu koje se održalo u Turskoj, Antalya.

 

 

Nakon Europe, osvojila je svijet. Senada Halilčević svjetska je prvakinja u para taekwondou.

image2image1

Prva je to zlatna medalja svjetskih prvenstava za hrvatski para taekwondo.

Motoričke teškoće  nisu je spriječile da osvoji čak dvije svjetske medalje.

Okitila se zlatom i titulom svjetske prvakinje u kategoriji P32, dok se u kategoriji P34 okitila broncom.

Domagoj Vujčić uz sjajan nastup izborio je brončanu medalju u kategoriji P32. Medalje brončanog sjaja osvojili su još Mario Komorčec i Biserka Sambol čime je Hrvatska para taekwondo reprezentacija izborila drugo mjesto u ekipnom plasmanu reprezentacija.

Čigrine predstavnike na svjetskom prvenstvu pratio je trener Danijel Bursać, dr.med. koji je ujedno i medicinski i tehnički para klasifikator.

Sjajan je ovo uspjeh za Hrvatski para taekwondo sport koji ispisuje povijest i obećava daljnji razvoj i napredak.

Predviđeni dolazak naših sportaša je sutra 07.02.2019. u 19:05h u Zračnu luku "Franjo Tuđman", a nakon toga doček sportaša u klupskoj dvorani u Bleiweisovoj u krugu užih prijatelja i trenera.

 

Objavljeno u Nekategorizirano | Ostavi komentar

Zbirka Kurjak u Paviljonu – obavijest o besplatnom stručnom vođenju po izložbi

image001

S ciljem cjelovite prezentacije jedne od najznačajnijih privatnih zbirki hrvatskog slikarstva iz razdoblja moderne i suvremene umjetnosti – zbirke prof. dr. sc. Asima Kurjaka, te s obzirom na velik interes posjetitelja za izložbom tijekom prvoga tjedna trajanja izložbe Zbirka Kurjak, organizirane u sklopu Ciklusa Privatne kolekcije u javnoj instituciji, u Umjetničkom paviljonu je odlučeno kako će i tijekom ove izložbe, počevši od utorka, 5. veljače 2019., biti organizirana besplatna stručna vodstva za građanstvo, od utorka do subote s početkom u 12 i u 17 sati.

Podsjećamo kako se izložba može razgledati do 17. ožujka ove godine, prema uobičajenom radnom vremenu Paviljona, od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati, odnosno petkom do 21 sat.

Podsjećamo, Ciklus Privatne kolekcije u javnoj instituciji Umjetnički paviljon pokrenuo je 2014. godine izložbom Kolekcije Vugrinec, potom je slijedilo upoznavanje s kolekcijom Hanžeković, te kolekcijom Roglić. Vjerujemo da je medijima, struci i najširoj javnosti jednako zanimljiva i Zbirka Kurjak, kao što su to bile izložbe spomenutih kolekcija.

Naime, rijetko koja izložba u Hrvatskoj posljednjih desetak godina, a koja se bavi hrvatskom Modernom, nije uključila djela iz Zbirke Kurjak. Ipak, predstavljanje Zbirke Kurjak u sklopu ovoga Ciklusa u Umjetničkom paviljonu prvo je cjelovitije predstavljanje javnosti umjetnina koje profesor Kurjak kolekcionira dugi niz godina.

Važno je istaknuti da Umjetnički paviljon ovim Ciklusom želi skrenuti pozornost spram privatnih kolekcija svim onim čimbenicima u hrvatskome društvu kojima je u fokusu interesa kultura i umjetnost. Jer, privatne kolekcije vrlo su važni resursi za upoznavanje umjetničkih opusa, a brojne muzejske zbirke nastale su upravo zahvaljujući sakupljačkom žaru pojedinaca, entuzijasta, kolekcionara. Briga za privatne zbirke umjetničkih djela prikupljenih od strane pojedinaca također je važan oblik brige za baštinu. Rijetka prigoda susreta s djelima koja su pohranjena u privatnim prostorima prigoda je za brojne ljubitelje umjetnina da se upoznaju s, inače, nedostupnom baštinom. S druge strane, nije tako česta pojava da kolekcionar koji je svo svoje znanje, trud i imetak uložio u prikupljanje vrijedne zbirke, istu podastire javnosti na ogled.

O IZLOŽBI

Zbirka dr. Asima Kurjaka

Pretpostavljamo da je zbirka dr. Kurjaka – u pravom smislu riječi – počela rasti, razvijati se i popunjavati u razdoblju poslije 1970./1971. godine, tj. nakon njegove specijalizacije u Engleskoj. Generalno, u pitanju su bila djela hrvatske i bosanskohercegovačke provenijencije: hrvatskih umjetnika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, bosanskohercegovačkih u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj i tako dalje u svim mogućim kombinacijama / varijacijama. To stručnjacima nije nepoznato, još manje uznemirujuće: to su realnosti genetike, odgoja i školovanja; ne samo distinkcija prema nacionalnom ključu, nego i državno-političkim granicama, a tome domećemo i činjenicu da u cijeloj povijesti moderne umjetnosti od kraja XIX. stoljeća do danas nisu rijetki oni umjetnici „nomadi” koji kroz život pronose ne samo svoju izvornu tradiciju, nego i tradiciju koje pripadaju drugim školama i prostorima – praktički: svojoj drugoj pa i trećoj školi, tradiciji, poticajnom izvoru.

Kurjakova zbirka sastoji se danas od više stotina djela (u najrazličitijim tehničkim vrstama i sadržajnim žanrovima), a raspoređena je na tri bitne lokacije: Zagreb, Sarajevo i Dubrovnik. Ona nema historiografskih  pretenzija premda se i samim razvrstavanjem djela prema godinama (njihova) nastanka uspostavlja neki kronološki slijed – nekakva, ma i netražena povijest. Ona, svakako, u Kurjaka, nije od prvenstvenoga interesa. On, vidi se, zbirku ne slaže ni prema normativima modernizma. Razabiremo da je on kolekcionar koji osobno naginje tradicionalnijim emanacijama slikarstva, crteža i skulpture – time i nizu neo – ili retro – pojava (poput hiperrealizma ili sličnih), no stoji da će gdjekad, od zgode do zgode, nikad s programatskom strašću, uočiti proplamsaj novine (mlađu, noviju ruku) ili iskru slobodnijega rukopisa.

Koji put je, ulazeći ne tako davno, u kolekcionarsku „branšu”, on u maticu umjetnosti unosio i neka rubna djela rubnih majstora za koje nam je vrijeme pokazalo da se i u marginalnim rukavcima mogu otkriti prava dobra. Mnoge probitke ostvare oni koji prvi stignu na tržište (i to se redovito spominje), no postoje i prednosti onih koji – s ovih ili onih razloga – kasne (a o tome se baš nikad ne govori i ne piše).

 

Izložba Zbirke Kurjak obuhvaća oko 160 izložaka u različitim tehnikama i formatima: od vrlo velikih, reprezentativnih formata u tehnici uljenih boja do sitnih bilježaka, crteža, skica ili ilustracija. Bit će prikazana djela mnogih uglednih i najuglednijih umjetnika od početaka Moderne do sada aktualnih mladih prvaka. Zagrebačka će nam izložba pokazati djela Bukovca, Medovića, Čikoša-Sesije, Crnčića, Kovačevića, Vidovića, Auera, Račkoga, Krizmana, Krušlina, Rojčeve, Račića, Becića, Mijića, Babića, Miše, Gecana, Šeferova, Varlaja, Krizmanića, Trepšea, Uzelca, K. Hegedušića, Motike, Mujadžića, Paraća, Detonija, Šimunovića, Šohaja, Šebalja, Kopača, I. Generalića, Glihe, Dulčića, Price, Veže, Lovrenčića, Reisera, Masle, Murtića, Rabuzina, Džamonje, Vanište, Ivančića, Stančića, Trostmana, Kavurić–Kutrovićeve, Berbera, dvojice Vejzovića, Kauzlarića, Lapuha, Kuliša i brojnih drugih vrsnih majstora pa će mnogi – dolazeći na izložbu – uživati.

- sažetak o izložbi autora izložbe Igora Zidića

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

U Zagrebu održan 3. Salon pjenušavih vina

3. SALON PJENUŠACA 022

U petak, 1.2. u središtu Zagreba, u hotelu Dubrovnik održan je prvi ovogodišnji salon mreže Salon of Sparkling wines – 3. Salon pjenušavih vina Zagreb. Na Salonu je bilo 36 izlagača, većinom hrvatskih i slovenskih proizvođača uz nekoliko predstavnika stranih pjenušavih vina. Salonu je nazočilo pedesetak  akreditiranih novinara te oko 400 posjetitelja.

3. SALON PJENUŠACA 060Prilikom otvorenja, osnivačica mreže Salon of Sparkling wines dr. Nina Levičnik naglasila je da je priča o mreži prvenstveno priča o prijateljstvu: »Prvi salon pjenušavih vina rodio se iz ljubavi prema pjenušavim vinima troje prijatelja, tada organizatora Slovenskog festivala vina, 2014.

Tri godine kasnije je slovensko-hrvatsko prijateljstvo stvorilo 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu. U ovoj godini se priča o prijateljstvu i ljubavi prema pjenušavim vinima, koja govore univerzalni jezik, nastavlja s idejom nazdravljanja ujedinjenosti u različitosti i u drugim prijestolnicama Europe.   

3. SALON PJENUŠACA 020 3. SALON PJENUŠACA 013

Najviše ocijenjena vina 3. SALONA PJENUŠAVIH VINA ZAGREB:

Bijela pjenušava vina:

  1. Pavlomir; 1288 brut, 2013, Kvarner
  2. Vina Kauran; Victoria 2010, Štajerska Slovenija
  3. Vinarija Slamić, Didin san brut; 2015, Dalmacija

Rosé pjenušava vina:

  1. Istenič; Gourmet rosé 2015, Bizeljsko, Slovenija
  2. Vina Joannes, Penina Joannes rosé brut, 2016; Štajerska Slovenija
  3. Vipava 1894 , Peninca rosé, 2017, Vipavska dolina, Slovenija 3. SALON PJENUŠACA 013 3. SALON PJENUŠACA 010

Šampanjac (vin de Champagne) je naziv pjenušavo vino koje naknadnim (drugim) vrenjem u boci razvija vlastiti ugljični dioksid. Naziv za tu izvornu vrstu pjenušca dolazi od imena francuske pokrajine Champagne; danas je naziv “šampanjac” rezerviran isključivo za pjenušce iz te pokrajine i predstavlja zakonski zaštićenu oznaku geografskog podrijetla. Makar se i druge vrste pjenušavih vina ponekad kolokvijalno nazivaju “šampanjac”, one se mogu službeno označavati samo kao pjenušci (vin mousseux).

Kako je nastao šampanjac1?

Na romantičnoj večeri, proslavi rođendana, rođenju djeteta ili u novogodišnjoj noći šampanjac se toči. No, je li zaista Dom Perignon izumio šampanjac ili netko drugi? Putujemo u Champagne da pronađemo odgovor.

Šampanjac se toči

Povijest šampanjca počinje s osvajanjem Galije. Rimljani su tada u regiju Champagne u današnjoj Francuskoj donijeli sa sobom vino. Gradnjom rimskih gradova je nastao i slučajni proizvod – vinski podrumi.

Vinski podrum

Od spilja do vinskih podruma

"Za gradnju glavnog grada rimske provincije Belgije u 4. stoljeću, koji je nazvan Durocortorum, bilo je potrebno kamenje. Ono je pronađeno u podzemlju, jer čitavo područje ovdje se sastoji od krede", objašnjava Jean-Pierre Redon iz kuće šampanjca Taittinger. Rimski Durocortorum je današnji grad Reims, kojega su Rimljani ispod zemlje izbušili poput švicarskog sira. Ali ideja da se tako nastale spilje koriste kao vinski podrumi je nastala tek 700 godina kasnije.

"Bili su to monasi u srednjem vijeku – Benediktinci su te spilje takoreći reciklirali. Koristili su kamenolome, dogradili ih i stvarali povezne puteve između pojedinih spilja", kaže Redon.

Legenda Dom Perignon

U 16. i 17. stoljeću je vino iz Champagne bilo poznato i na francuskom dvoru. Ali tada još u njemu nije bilo mjehurića. Šampanjac je bio vino kao i svako drugo. Legenda je postao slijepi benediktinski redovnik pod imenom Dom Perignon, koji je 1668. radio u jednom vinskom podrumu. Po njemu danas ime nosi jedan od najpoznatijih i malo skupljih šampanjaca. Mnogi kažu da je upravo Dom Perignon izumio šampanjac. Ne baš, smatra turistička djelatnica Aline Milley: "Dom Perignon je mit. Nema nikakvih pisanih dokaza, koji bi utvrdili, da je on izumio šampanjac. Šampanjac nema pravog podrijetla ili izumitelja. Šampanjac se sam od sebe izumio."

…a onda je došla i pjena u pjenušac

Kad se šampanjac, proizveden u regiji Champagne u 18. stoljeću počeo puniti u boce, postalo je primjetno da su tu i mjehurići i da je to vino pjenušavo. Naime, sjeverni položaj ove regije uvjetuje da u jesen brzo zahladni. Zbog toga se vrenje zaustavi prije nego se voćni šećer pretvori u alkohol. Na proljeće, kad temperature postanu ugodnije, vrenje se nastavlja i time šampanjac postaje pjenušav.

 

 

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE, Nekategorizirano | Ostavi komentar

Predstavljen pretprogram jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara

Tomislav Facini_Jelka Tepsic_Ivana Medo Bogdanovic_Dora Ruzdjak Podolski_Zaklina Marevic_Karolina Rugle_Sasa Bozic

Pretprogram 70. Dubrovačkih ljetnih igara, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na dvadesetak ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, javnosti su predstavili intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini i pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle te ravnateljica Ivana Medo Bogdanović u subotu, 2. veljače u Festivalskoj palači, u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana grada Dubrovnika. Svoju podršku je u ime Grada Dubrovnika izrazila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te u ime Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, zamjenica župana.

??????????????????????????????????????????Jedan od najstarijih i najprestižnijih europskih festivala, koji je još od davne 1956. godine član Europske udruge festivala, naredne će sezone u svojoj velikoj, sedamdesetoj obljetnici, u 47 dana trajanja, brojnoj domaćoj i inozemnoj publici predstaviti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi. Svoj konceptualni okvir sedamdesete Dubrovačke ljetne igre zasnivaju na krilatici Mitovi grada.

 Program objedinjuje najkvalitetnije hrvatske umjetnike, vrhunska gostovanja inozemnih umjetnika, rastvarajući mitologiju europskog kulturnog naslijeđa, mitove Dubrovnika i mitove samog festivala uz propitkivanje prošlosti i budućnosti ambijentalnosti te njegovanje suodnosa tradicije i modernosti. Vlastita produkcija ostaje i dalje nezaobilaznom okosnicom dramskog programa, potvrđujući nacionalni, kulturni i povijesni identitet koji su Dubrovačke ljetne igre gradile tijekom svog dugogodišnjeg postojanja, uz njegovanje modela Festivalskog dramskog ansambla kao specifikuma – uvodno je naglasila intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Sedamdesete Dubrovačke ljetne igre bit će svečano otvorene u srijedu, 10. srpnja 2019. ispred crkve sv. Vlaha prema scenariju i u režiji intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića, a uz nastup Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera, koji je zasigurno jedan od najboljih europskih orkestara, i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Ivana Repušića i uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla.

Frano Maskovic photo by Mare MilinPrvi premijerni dramski naslov obljetničke godine bit će jedna od najpoznatijih tragedija velikog  Williama Shakespearea „Hamlet“ u režiji Paola Magellija koji će Festivalski dramski ansambl igrati na mitskom Lovrjencu od 27. do 31. srpnja. Paolu Magelliju, redatelju nekih od mitskih predstava Igara poput „Feničanki“ i „Grižule“, ovo je prva režija na Igrama nakon 2006. godine kada je na Medarevu postavio „Ptice“ prema Aristofanu. Plejadi slavnih glumaca koji su na dubrovačkom Elsinoreu igrali danskog kraljevića, Danielu Dayu Lewisu, Dereku Jacobiju, Radi Šerbedžiji, Goranu Višnjiću i drugima, ovo se ljeto pridružuje Frano Mašković. U kolovozu publiku očekuje premijera „Geraniuma“ u režiji Marine Pejnović prema pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki „Otok“ iz zbirke „Molitva na šetalištu“ Antuna Šoljana. Usiđelicu Maru igrat će Doris Šarić Kukuljica. Potaknuti lanjskim uspjehom programa za djecu, Igre za svoje sedamdeseto izdanje pripremaju praizvedbu glazbeno-scenskog djela „Mali princ“ u atriju Kneževa dvora, koje će prema najpoznatijem djelu proslavljenog francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja skladati i dirigirati Ivan Josip Skender, a režirati Hrvoje Korbar.

Festivalska će publika i ovog ljeta moći pogledati izbor iz proze Ranka Marinkovića „Pod balkonima“ u režiji Darija Harjačeka i dramatizaciji  Vedrane Klepice i redatelja predstave. Nataša Kopeč dobitnica je Orlanda za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 69. Igara upravo za ulogu Olive u predstavi „Pod balkonima“ smještenoj u park kampusa Sveučilišta u Dubrovniku.

Dramski program 70. Igara uključuje i gostovanja ponajboljih recentnih hrvatskih dramskih predstava, pa će tako Rene Medvešek u parku Gradac za dubrovačku publiku postaviti hit predstavu „Tko pjeva zlo ne misli“ Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Inspiriran scenarijem Kreša Golika za jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, nastalom na temelju „Dnevnika maloga Perice“ Vjekoslava Majera iz 1942., Medvešek je režirao kazališni potpourri koji rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba. Ova predstava slijedi europsku kazališnu praksu koja kultne filmove tretira kao kulturno blago kako bi nadahnula nove generacije gledatelja. 

Mariinsky The Four SeasonsLjubitelje baleta na 70. Igrama očekuje balet u dva čina „Četiri godišnja doba“ u koreografiji Ilije Živoja na glazbu Maxa Richtera prema Vivaldiju i izvedbi jednog od najboljih svjetskih baleta, ruskog Marijinski teatra, čije gostovanje predstavlja jedinstven nacionalni i regionalni događaj. Ekskluzivan plesni program je i komad za četiri plesača „A Love Supreme“, nastao na glazbu Johna Coltranea po čijem poznatom jazz albumu ples nosi ime. Koreografiju potpisuju slavna Anne Teresa De Keersmaeker i Salva Sanchis, a produkciju jedan od najuglednijih europskih ansambala, belgijski Rosas.

Glazbeni program 70. Igara donosi velika imena i izuzetne programe, a otvorit će ga 11. srpnja 2019. veliki gala koncert Orkestra Državne opere Donje Saske i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić s vrsnim solistima – sopranisticom Evelin Novak, mezzosopranisticom Khatunom Mikaberidze, tenorom Tomislavom Mužekom i bas-baritonom Tobiasom Schabelom, pod dirigentskom palicom mo. Ivana Repušića, na otvorenoj festivalskoj pozornici ispred crkve sv. Vlaha, a izvest će  Beethovenovu Devetu simfoniju.

U suradnji sa zakladom Caboga Stiftung, uslijedit će koncert nagrađivanih i međunarodno priznatih umjetnika bas-baritona Krešimira Stražanca uz pratnju pijanista Danijela Detonija u ljetnikovcu Bunić Kaboga 12. srpnja. Zagrebački solisti nastupit će 14. srpnja u atriju Kneževa dvora s pijanisticom Martinom Filjak koja svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom redovito oduševljava međunarodnu javnost i kritiku. Zagrebački solisti će ovim nastupom proslaviti svoj stoti nastup na ovoj manifestaciji. Festivalskoj publici će se u atriju Kneževa dvora predstaviti i Ansambl Esperanza, kao i Zagrebački kvartet koji ove godine slavi svoju stotu obljetnicu djelovanja, a na Igrama će nastupiti s virtuoznom klasičnom gitaristicom Anom Vidović.  U Dvoru će koncertirati i Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem dirigenta Franza Antona Kragera i s istaknutim solistom, trubačem Håkanom Hardenbergerom koji je nastupao s najvećim svjetskim sastavima, a odlikuju ga fenomenalna izvedba i neumorna inovativnost. Orkestar će na Igrama nastupiti i s dirigentom Ivom Lipanovićem te violinisticom Katarinom Kutnar.??????????????????????????????????????????? Slavna pijanistica Yuja Wang kojoj je ovo prvi nastup uopće u Hrvatskoj i klarinetist Andreas Ottensamer koji je lani oduševio dubrovačku publiku, izvest će zajednički program u Dvoru 6. kolovoza. Izniman interes festivalske publike uobičajen je za koncerte velikog pijanista Iva Pogorelića, koji će na Igrama nastupiti i u obljetničkoj godini, i to 18. kolovoza, te izvesti Bachovu Englesku suitu br. 3, Beethovenovu Sonatu br. 11, Chopinovu Barcarollu te Preludij op. 45 i Ravelovu trostavačnu kompoziciju Gaspard de la nuit. Također u atriju Kneževa dvora čut će se i glazba dubrovačkih ljetnikovaca, jedinstveni program koji publici donosi svih sedam simfonija i komorna djela Luke Sorkočevića. Hrvatski barokni ansambl nastupit će uz dirigenta Hervéa Niqueta. Jazz poslasticu na taraci tvrđave Revelin priredit će Avishai Cohen Trio, jazz sastav poznat po nezaboravnim i neponovljivim koncertima, koji predvodi slavni basist, vokalist i skladatelj Avishai Cohen. Igre će 25. kolovoza veličanstveno zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati talijanski dirigent Enrico Dindo, uz još jednog Talijana, virtuoznog udaraljkaša mlađe generacije Simonea Rubina.

Tradicionalno, dio festivalskog programa bit će nastupi Folklornog ansambla Linđo, kao i suradnja s dva filmska festivala pa će i dubrovačka publika uživati u najboljim filmskim ostvarenjima iz Pule i Motovuna. Uz filmove i izložbe, festivalsku publiku u sklopu popratnog programa očekuju brojni različiti programi uključujući i premijeru dokumentarnog filma 70 godina Igara autora Vedrana Benića, a u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije i Dubrovačkih ljetnih igara te trodnevni simpozij „Future of Ambience“.

 Program i financijski plan 70. Igara koji iznosi 17,8 milijuna kuna usvojeni su jednoglasno na sjednici Vijeća održanoj 28. siječnja u Ministarstvu kulture. Proračun je za 5 milijuna kuna veći od lanjskog plana, naime plan proračuna u veljači 2018. za 69. Igre iznosio je 12,8 milijuna kuna. Za ovo značajno povećanje zahvaljujemo prvenstveno Gradu Dubrovniku koji je osigurao ukupno 6,5 milijuna kuna programskih sredstava što je 103% više u odnosu na lani. Budžet je uvećan i za 700.000 kn sredstava iz europskih fondova koje su Igre dobile za projekte  „Future Epics“ i „Port of Dreamers“. Na povećanje je utjecao i prihod od vlastitih sredstava zahvaljujući donaciji zaklade Kaboga kao i brojnim sponzorima poput Mastercarda, Hrvatske elektroprivrede, Tele 2 i drugih – kazala je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

 

Ulaznice za gotovo dvadeset različitih programa već su dostupne putem internetske prodaje na servisu www.ulaznice.hr ili putem festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr. Rezervacije za programe koji još uvijek nisu u prodaji prima Ured prodaje na e-mail: sales@dubrovnik-festival.hr ili tel.: 020 326 107.

 

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

UMJETNIČKI PAVILJON -„Privatne kolekcije u javnoj instituciji” ZBIRKA KURJAK

image001

Premijernom predstavljanju bit će nazočni vlasnik Zbirke prof. dr. sc. Asim Kurjak, autor izložbe Igor Zidić i ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić.

Rijetko koja izložba u Hrvatskoj posljednjih desetak godina, a koja se bavi hrvatskom Modernom, nije uključila djela iz Zbirke Kurjak. Ipak, predstavljanje Zbirke Kurjak u Umjetničkom paviljonu prvo je cjelovitije predstavljanje javnosti umjetnina koje profesor Kurjak kolekcionira dugi niz godina.

KURJAK U PAVILJONU 001Podsjećamo, ciklus „Privatne kolekcije u javnoj instituciji” Umjetnički paviljon pokrenuo je 2014. godine izložbom Kolekcije Vugrinec, potom je slijedilo upoznavanje s kolekcijom Hanžeković, te kolekcijom Roglić. Vjerujemo da će medijima, struci i najširoj javnosti jednako zanimljiva biti i Zbirka Kurjak, kao što su to bile izložbe spomenutih kolekcija.

KURJAK U PAVILJONU 154Pretpostavljamo da je zbirka dr. Kurjaka – u pravom smislu riječi – počela rasti, razvijati se i popunjavati u razdoblju poslije 1970./1971. godine, tj. nakon njegove specijalizacije u Engleskoj. Generalno, u pitanju su bila djela hrvatske i bosanskohercegovačke provenijencije: hrvatskih umjetnika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, bosanskohercegovačkih u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj i tako dalje u svim mogućim kombinacijama / varijacijama.KURJAK U PAVILJONU 035 To stručnjacima nije nepoznato, još manje uznemirujuće: to su realnosti genetike, odgoja i školovanja; ne samo distinkcija prema nacionalnom ključu, nego i državno-političkim granicama, a tome domećemo i činjenicu da u cijeloj povijesti moderne umjetnosti od kraja XIX. stoljeća do danas nisu rijetki oni umjetnici „nomadi” koji kroz život pronose ne samo svoju izvornu tradiciju, nego i tradiciju koje pripadaju drugim školama i prostorima – praktički: svojoj drugoj pa i trećoj školi, tradiciji, poticajnom izvoru.

KURJAK U PAVILJONU 025 KURJAK U PAVILJONU 045 KURJAK U PAVILJONU 035Izložba Zbirke Kurjak obuhvaća oko 160 izložaka u različitim tehnikama i formatima: od vrlo velikih, reprezentativnih formata u tehnici uljenih boja do sitnih bilježaka, crteža, skica ili ilustracija. Bit će prikazana djela mnogih uglednih i najuglednijih umjetnika od početaka Moderne do sada aktualnih mladih prvaka. Zagrebačka će nam izložba pokazati djela Bukovca, Medovića, Čikoša-Sesije, Crnčića, Kovačevića, Vidovića, Auera, Račkoga, Krizmana, Krušlina, Rojčeve, Račića, Becića, Mijića, Babića, Miše, Gecana, Šeferova, Varlaja, Krizmanića, Trepšea, Uzelca, K. Hegedušića, Motike, Mujadžića, Paraća, Detonija, Šimunovića, Šohaja, Šebalja, Kopača, I. Generalića, Glihe, Dulčića, Price, Veže, Lovrenčića, Reisera, Masle, Murtića, Rabuzina, Džamonje, Vanište, Ivančića, Stančića, Trostmana, Kavurić–Kutrovićeve, Berbera, dvojice Vejzovića, Kauzlarića, Lapuha, Kuliša i brojnih drugih vrsnih majstora pa će mnogi – dolazeći na izložbu – uživati.KURJAK U PAVILJONU 068 KURJAK U PAVILJONU 066

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar

NAJAVLJENE 70 DUBROVAČKE LJETNE IGRE

plakati70_1

Novi vizualni identitet za obljetničko festivalsko izdanje

 Vizualni identitet sedamdesetih Dubrovačkih ljetnih igara koje će se održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na gotovo dvadeset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika potpisuju Orsat Franković i Ana Opalić. Umjetnicima je polazišna točka u konceptualizaciji rješenja pitanje javnog prostora kao scenskog, što je bio tematski okvir kako ga je postavilo umjetničko vodstvo Igara.

Kao skup otvorenih mjesta u tkivu Grada, javni prostor izaziva napetosti i sukobe oprečnih ideja i interesa. Bipolarne je prirode, ujedno stvaran i utvaran, javan i nedostupan, monumentalan i provincijalan, svačiji, nečiji, ničiji… U funkciji scene ili života, prostor je zajednički resurs kojem upisujemo kolektivna značenja. Rješenje vizualnog identiteta i plakata otvara pitanje tih značenja.

Vratili smo se kao promatrači na neka od mitskih scenskih mjesta Igara. Znajući da se na njih vraćamo svaki put drugačiji, proizveli smo nove fotografije tih mjesta svjedočeći o vremenu u kojem živimo i okolnostima koje nas određuju. Izmjenom vizure i minimalnim svjetlosnim intervencijama poznati, naizgled ispražnjeni prostori oslobađaju se tereta prijašnjih značenja i otvaraju novim mogućnostima u njihovu čitanju, prerastajući iz prostora uspomena u mjesta nove potencijalnosti. U želji da se odmaknemo od uobičajenog ili očekivanog pri odabiru tipografije i u prijelomu, posegnuli smo za netradicionalnim rješenjima. Okretanje logotipa naglavce, pored ispisivanja obljetnice, u konačnici sugerira i naš odgovor na pitanje treba li ona biti komemorativna svečanost ili prilika za novi početak – zapisali su autori Orsat Franković i Ana Opalić.

Orsat Franković grafički je dizajner s dvadesetpetogodišnjim iskustvom rada na razvoju kreativnih koncepata kombiniranjem oblikovnih metodologija i interdisciplinarnog pristupa radu. Autor je niza zapaženih rješenja u oblikovanju vizualnih komunikacija, a veliki dio profesionalnog angažmana posvetio je polju kulture i suradnji s civilnim sektorom. Osnivač je i kreativni voditelj studija Laboratorium te kasnije studija Flomaster i dobitnik je brojnih relevantnih međunarodnih nagrada i priznanja poput ICOGRADA Excellence Award, AICA, ZGRAF Grand Prix, European Design Award, Red Dot te niza drugih. S Dubrovačkim ljetnim igrama surađivao je u više navrata kao autor rješenja vizualnog identiteta i festivalskih plakata.

Ana Opalić se bavi fotografijom, videom i dokumentarnim filmom. Samostalno izlaže od 1991. godine. Predstavljala je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu zajedno s Borisom Cvjetanovićem 2003. godine. Redateljica je i snimateljica dvaju dokumentarnih filmova: Još jednom (Ana Opalić i Noah Pintarić, 2014.) i Lijek (2018.), a objavila je i dvije knjige fotografija: Brsalje (2017.) i Dom (2018). Kao snimateljica i fotografkinja surađuje s udrugama civilnog društva na različitim projektima čiji je osnovni cilj promicanje kulture te zaštita i promicanja ljudskih prava. Osnivačica je web portala Suvremena hrvatska fotografija (www.croatian-photography.com).

 

Program 70. Dubrovačkih ljetnih igara bit će objavljen na Kandeloru, 2. veljače.

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Ostavi komentar