OBRTNICI U ADVENTSKOJ PRIČI

 
adventski-koncert-16122018-01Članovi Udruženja obrtnika grada Zagreba petu godinu za redom biti će dio blagdanske Adventske zagrebačke priče u sklopu koje će građanima i posjetiteljima grada Zagreba predstaviti svoje proizvode na  
 
manifestaciji pod nazivom „Advent zagrebačkih obrtnika“ koja će se  održati na zapadnom dijelu Trga bana Josipa Jelačića, u vremenu od 29.11 2019. godine do 08.01.2020. godine
 
U šarolikom asortimanu vrijednih obrtničkih ruku naći će se ručni radovi od drva, tkanine i keramike, neobične minijature u konzervama, nezaobilazni medenjaci i licitarska srca, prigodni svijećnjaci i anđeli izrađeni u tiffany tehnici, ručno oslikani predmeti od stakla i keramike oslikani autentičnim motivima grada Zagreba i njegovim znamenitostima, te brojni prigodni božićni artikli.
U sklopu manifestacije održati će se i prezentacija izrade suvenira i umjetničke radionice te humanitarna akcija podjele božićnih poklona potrebitoj djeci.
Zagrebački će obrtnici svojom ponudom zasigurno upotpuniti blagdansko ozračje i ponudu grada Zagreba kao nezaobilazne turističke destinacije u vrijeme Adventa.  
Manifestaciju će otvoriti Gradonačelnik grada Zagreba gosp. Milan Bandić u subotu, 30. studenog u 10.00 sati .
 
 

Objavljeno u TURIZAM i PUTOVANJA | 1 komentar

Teslino novo ruho – Muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće

TMNT TESLINO NOVO RUHO 001 – kopijaTeslino novo ruho – Muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće

Muzej po mjeri izumitelja, znanstvenika i genijalaca

Zagreb, 25. studenoga 2019. – u Tehničkom muzeju Nikola Tesla na konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati projekta Teslino novo ruho – Muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće. 

Ovaj je projekt jako dobar početak obnove TMNT-a kao  prepoznatljivg mjesta u Zagrebu. Moje čestitke cijelom projektnom timu na uspješno odrađenom poslu, poručila je okupljenima Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Grada Zagreba, partnera u ovom projektu.

Veljko Mihalić iz Gradskog odjela za kulturu, naglasio je kako će ova perjanica zagrebačke muzejske ponude dodatno obogatiti i ukupnu kulturnu ponudu te se uključiti se u društveni razvoj grada. Ovim nas projektom čeka novi muzej koji će nas uvezi u potpuno digitalizirano 21. stoljeće, poručio je.

Ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla i voditeljica projektnog tima Markita Franulić predstavila je ovaj dvogodišnji projekt, a o rezultatima projekta govorili su projektanti i dizajneri Azra Suljić, dipl. ing. arh., Zdravko Krasić, dipl. ing. arh., i Dora Bilić, dipl. dizajner. 

U Teslinom novom ruhu krovni narativ stalnog postava nose hrvatski velikani iz područja znanosti i tehnologije pod radnim nazivom „TMNT – znanost i tehnologija s ljudskim licem“. Individualni doprinosi hrvatskih znanstvenika, izumitelja i genija bit će postavljeni u širi europski i svjetski kontekst uz poruku: Hrvatska, mala europska zemlja, iznjedrila je velikane koji su dali značajne doprinose razvoju europske i svjetske tehnike i znanosti.

Teslino novo ruho – Muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće projekt je obnove kulturne baštine koji je sufinancirala Europska unija bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna je vrijednost projekta 3.406.446,75 kuna, od čega je 3,222.213,75 prihvatljivi trošak. U obliku bespovratne potpore iz Europskog fonda za regionalni razvoj projektu je dodijeljeno 2,577.770,99 kuna, a sa 644.442,75 kuna u financiranju sudjeluje Tehnički muzej Nikola Tesla. Trajanje projekta: 2. listopada 2017. – 2. prosinca 2019. godine.

Cjelovita programska dokumentacija izrađena u prvoj fazi projekta ujedno će Muzeju poslužiti za prijavu na natječaj za financiranje realizacije projekta, a vrijednost ove investicije procjenuje se na oko 10 milijuna eura. Dokumentacija obuhvaća muzeološki elaborat odnosno program uvođenja novih sadržaja i njihovu razradu, konzervatorski elaborat kompleksa Tehničkog muzeja Nikola Tesla kao kulturnog dobra, projektnu dokumentaciju – snimak postojećeg stanja, idejno rješenje, idejni projekt, geodetski i geotehnički elaborat, glavni projekt, izvedbeni projekt s troškovnicima, idejni projekt postava, izvedbeni projekt postava s troškovnikom. Tu su još i studija izvodljivosti s analizom troškova te marketinški plan i komunikacijska strategija.

Projekt Teslino novo ruho – Muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće provodi Tehnički muzej Nikola Tesla u partnerstvu s Gradom Zagrebom u sklopu Javnog poziva „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“ za grupu aktivnosti A – Priprema dokumentacije za provedbu Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Ukupna vrijednost projekta odnosno cjelokupne projektne tehničke i studijske dokumentacije, uključujući i vidljivost i upravljanje projektom, iznosi 3.406.446,75 kuna. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 5. listopada 2017. godine, a razdoblje provedbe projekta je od 2. listopada 2017. do 2. prosinca 2019. godine.

 

Svrha je projekta priprema za uređenje objekata nepokretne kulturne baštine, vanjskog i unutarnjeg prostora, te uvođenje novih sadržaja koji generiraju nove programske aktivnosti, povećavaju atraktivnost i vrijednost Tehničkog muzeja Nikola Tesla, privlače veći broj posjetitelja i generiraju nova radna mjesta.

Zahvaljujući bespovratnoj potpori dodijeljenoj ovom projektu Tehnički muzej Nikola Tesla i grad Zagreb uvelike će pridonijeti zadovoljavanju kulturnih i turističkih potreba lokalnog stanovništva te dodatnom povećanju atraktivnosti područja kao turističke destinacije kroz jaču integraciju objekata kulturne baštine u društveni i gospodarski život Grada Zagreba.

 

 

 

TMNT TESLINO NOVO RUHO 044

 

 

 

 

 

 

 TMNT TESLINO NOVO RUHO 043 – kopija TMNT TESLINO NOVO RUHO 042 – kopija TMNT TESLINO NOVO RUHO 041 – kopija REZULTATI PROJEKTA

Projekt je rezultirao izradom dokumentacije temeljem koje će se Muzej natjecati za dodjelu bespovratnih sredstava radi financiranja realizacije projekta odnosno temeljem koje će se planirani zahvati i realizirati.

1. Muzeološki elaborat – program uvođenja novih sadržaja i njihova razrada

2. Konzervatorski elaborat kompleksa Tehničkog muzeja Nikola Tesla kao kulturnog dobra.
3. Projektna dokumentacija (arhitektura i dizajn): Snimak postojećeg stanja, Idejno rješenje, Idejni projekt, Geodetski i geotehnički elaborat, Glavni projekt, Izvedbeni projekt s troškovnicima, Idejni projekt postava, Izvedbeni projekt postava s troškovnikom.

4. Studija izvodljivosti s analizom troškova, koja se koristi kao i projektna prijava za Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za realizaciju samog Integriranog programa.

5. Marketinški plan i Komunikacijska strategija.

Novovjekovni izumitelji 19. i 20. stoljeća

Uvođenje novih sadržaja – novi stalni postav

Muzej je središnje mjesto za promoviranje i komuniciranje hrvatske javnosti s tehničkom baštinom i vrednovanje tehničke komponente hrvatskog identiteta – ovo je jedna od temeljnih vrijednosti TMNT-a koja je poslužila kao polazište za razradu koncepcije novog stalnog postava u Hali B TMNT-a.

Projekt će omogućiti aktivno sudjelovanje u interaktivnim segmentima

Hrvatski velikani iz područja znanosti i tehnologije nositelji su krovnog narativa stalnog postava koji je sažet u radnom nazivu „TMNT – znanost i tehnologija s ljudskim licem“. Individualni doprinosi svakoga od njih postavljeni su u širi europski i svjetski kontekst. Glavna interpretacijska poruka stalnog postava glasi: Hrvatska, mala europska zemlja, iznjedrila je velikane koji su dali značajne doprinose razvoju europske i svjetske tehnike i znanosti. Mnogi njihovi izumi i otkrića sastavni su dio naših života danas.

Novi će postav posjetitelje potaknuti na to da pronađu i osvijeste svoju vlastitu strast za znanjem i spoznajom, ali i da se kroz aktivno sudjelovanje u interaktivnim segmentima izložbe nju izravno osvjedoče. Posjetitelji će naučiti o najistaknutijim hrvatskim znanstvenicima i inovatorima, značajnim izumima, otkrićima ili fenomenima koje su izučavali; okolnostima, kontekstu vremena i sredine iz kojih su potekli; njihovim životnim pustolovinama i izazovima europskoj i globalnoj dimenziji njihova djelovanja i utjecaja.

TMNT – ZNANOST I TEHNOLOGIJA S LJUDSKIM LICEM

Stalni postav se sastoji od četiri glavne tematske cjeline te niza tematskih grupa. U temi ”TMNT – znanost i tehnologija s ljudskim licem“ predstavit će se velikani hrvatske znanosti:

– Herman Dalmatin, istaknuti predstavnik srednjovjekovne znanosti

– Homo Universalis – trojica velikana koji su obilježili svojim doprinosima znanost i inovacije u razdoblju renesanse i baroka: Faust Vrančić, Markantun de Dominis i Marin Getaldić.

– Izumitelji – novovjekovni izumitelji 19. i 20. stoljeća: Ivan Lupis Vukić, David Schwarz, Eduard Slavoljub Penkala i Franjo Hanaman

– Znanstvenici – naši najistaknutiji znanstvenici, dvojica i dobitnici Nobelove nagrade: Andrija Mohorovičić i Stjepan Mohorovičić, otac i sin te Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, učitelj i učenik

– Geniji – najveći umovi: Ruđer Bošković i Nikola Tesla.

Hrvatska, mala europska zemlja, iznjedrila je velikane koji su dali značajne doprinose razvoju europske i svjetske tehnike i znanosti

KOMUNIKACIJA

Izložbena cjelina Komunikacija bit će predstavljena kroz komunikacijsku tehnologiju iz zbirki TMNT uz interpretaciju izuma, predmeta i koncepata od iznimne važnosti u povijesti i suvremenosti.

RETRO/IT

Retro/IT – Igrajmo stare računalne igre! Ovo je mjesto sjećanja i okupljanja zaljubljenika u računalne igre svih generacija.

GALERIJA INOVACIJA

Kroz partnerstvo sa Savezom inovatora Hrvatske i srodnim ustanovama, tvrtkama i pojedincima organizirat će se redovite izložbe i prezentacije aktualnih inovacija i izuma.

 

Obnova, uređenje i opremanje obuhvatit će:

Uređenje i opremanje izložbene dvorane

– Novi prostor za edukativne programe

– Opremanje multimedijalne dvorane

Uređenje info punkta i garderobe

Uređenje sanitarnih čvorova 

Uređenje suvenirnice

– Izgradnju i opremanje kafića

 

Obnova infrastrukture omogućuje višu kvalitetu posjeta i inkluzivnost. Infrastruktura se prilagođava osobama s invaliditetom, što uključuje uvođenje lifta i prilagodbu izložbenih prostora. Infrastruktura se prilagođava i za uvođenje standarda Obiteljski prijatelj, uključujući uređenje prostora za dojenje te prostora za hranjenje djece. Doprinos socijalnoj uključenosti bit će omogućen i putem interpretativnih legendi prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama.

Novi prikaz komunikacijske tehnologije iz zbirki TMNT-a

 

 

 

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE, Nekategorizirano | Komentiraj

Otvoren 14. festival vina i kulinarstva VINOcom

Otvoren 14. festival vina i kulinarstva VINOcom

Dragan Kovačević 2 (1) Dragan Kovačević Jan Spark Olivera Majić sudionici (2) VINOCOM2019 004 VINOCOM2019 011 VINOCOM2019 015 VINOCOM2019 017 VINOCOM2019 025 VINOCOM2019 031 VINOCOM2019 055 VINOCOM2019 058 VINOCOM2019 063 VINOCOM2019 064„Možemo biti ponosni na više od 120 autohtonih sorti vina i na mozaik od četiri vinske regije od kojih svaka regija ima svoje sortne i položajne specifičnosti. Ova vrhunska vina koja imamo mogućnost kušati etablirana su na globalnim vinskim kartama, a naši vinari nose odličja najprestižnijih svjetskih natjecanja“, rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na otvaranju 14. festivala vina i kulinarstva – VINOcom 2019. koji se danas i sutra održava u hotelu Esplanade u Zagrebu.

Kovačević je istaknuo da naši vinari obogaćuju gastronomsku ponudu čime se stvara vrhunski turistički proizvod i daje izravan doprinos vansezonskoj ponudi i produženju turističke sezone. Najavio je da će HGK u narednom razdoblju pod zajedničkim brandom Vina Croatia – vina mosaica još snažnije raditi na međunarodnoj promociji hrvatskih vina.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek je istaknuo kako Vlada i Ministarstvo ulažu napore kako bi poboljšali uvjete poslovanja u sektoru vinogradarstva i vinarstva. “Donesen je novi Zakon o vinu u suradnji s našim proizvođačima koji donosi značajna administrativna rasterećenja i uštede vinarima u odnosu na dosadašnje propise. Ukinute su sve naknade za kontrole  stavljanja vina u promet te evidencijske markice čime je 12 milijuna kuna vraćeno sektoru vinarstva. Uspostavljene su četiri nove vinogradarske regije povezane s organizacijama vinara. Ove godine usvojen je i petogodišnji Nacionalni program za pomoć sektoru vina vrijedan 54 milijuna eura”, rekao je Tušek.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić istaknula je da vinari obogaćuju . zagrebačku agroturističku ponudu.

Ovogodišnja priredba okupila je više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira i slatkih delicija.“Drago nam je da se i ove godine odazvao velik broj vinara i drugih izlagača, a vjerujemo i da biti i dosta posjetitelja, čija ćemo očekivanja nadam se ispuniti kao i prethodnih godina”, zaključuje organizator, osnivač i direktor festivala Ivan Dropuljić.

Novost ovogodišnjega festivala je predstavljanje različitih okusa pršuta, konkretno pršuta od crne slavonske svinje, od mangulice i pata negra, a rezat će dalmatinski, istarski i parma pršuti.

Zemlja partner ovogodišnjeg VINOcoma je Slovačka, a predstavljaju se tri slovačka vinara. Savjetnik u slovačkom veleposlanstvu u Hrvatskoj Jan Štar ističe kako očekuje nastavak ovako započete suradnje dvije slične zemlje.

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE | Komentiraj

U susret 14. VINOcom Zagreb 2019.

PRESS VINOCOM2019 00114. Zagreb VINOcom 2019!

Četrnaesti zagrebački međunarodni festival vina i kulinarstva održat će se 22 i 23. studenoga u zagrebačkom hotelu Esplanade. Bit će otvoren 22. studenoga (petak) u 11 sati, do 18 sati, kao i u subotu (od 11 do 18 sati).

Festival je u cijelosti posvećen kulturi stola, vina i hrani, kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i hrvatske turističke ponude. Budući da se priredba održava uoči božićnih i novogodišnjih blagdana bit će to ujedno i dobar uvid za poslovne ljude i građane o mogućnostima u mjesecu darivanja.

Na festivalu će se prezentirati i degustirati vina, sljubljivati vino i hrana, održavati suvremeno koncipirane eno-gastro edukacije za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, ljude iz javnog života, novinare i druge ljubitelje vina i hrane.

Ovogodišnja će se priredba održati na površini preko 3000 m2, okupit će više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira, ulja, kulena, slatkih delicija i drugih proizvoda iz Europske unije i zemalja našeg okruženja, a ostali dijelovi svijeta bit će zastupljeni putem uvoznika.

PRESS VINOCOM2019 002Novost ovogodišnjega festival je otvorenje nove dvorane Casino – podrum hotela Esplanade za izlagače i posjetitelje. U dvorani Casino bit će priređena rapsodija okusa pršuta i to prvi dan (22. studenoga) s delicijama: pršut od crne slavonske svinje, pršut od mangulice i pršut pata negra, a drugi dan (23. studenoga) će se rezati dalmatinski, istarski i parma pršuti.

Očekuje se velik odaziv građana Zagreba, cijele Hrvatske i okolnih zemalja, javnih osoba i djelatnika, poslovnih ljudi, ugostitelja i turističkih djelatnika, novinara i drugih poklonika vina i jela.

“Sretan sam zbog toga, i zahvaljujem svim izlagačima što imaju puno povjerenje u manifestaciju i u naš tim koji ju je osmislio i koji je operativno organizira na način da je, kako se eto priča u široj javnosti, postala jednim od najznačajnijih događaja ovoga tipa ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Već sam prijašnjih godina napominjao kako sam ponosan na radionice u sklopu festivala, pa tako nastavljamo i ove godine. Ostajemo vjerni humanitarnoj komponenti festivala Zagreb Vino.com. Na pozornici naše humanitarne akcije kuhat će se i nuditi jela i uz njih i predlagati prikladna vina, porcije smo predvidjeli veličinom takvima, a cijene popularnima, da potaknemo na kušanje i više eno-gastro kreacija. Da bismo bili zanimljiviji i privlačniji – pa, cilj je skupiti određena sredstva u dobrotvorne svrhe! – ove godine naš tradicijski humanitarni dio osvježavamo novom ekipom voditelja i aktera.

Za programski sadržaj brine znani naš eno gastro pisac Domagoj Jakopović Ribafish, on vodi računa o kuharskoj ekipi koja će pripremiti atraktivne sadržaje na tanjurima. Ostvarena sredstva od prodaje specijaliteta prigotovljenih na licu mjesta idu na račun udruge RokOtok. Zahvaljujem i svim drugim sudionicima u realizaciji priredbe na tome što su dali visoki doprinos da Zagreb Vino.com postane, i ostane prepoznatljiv i respektabilan festival. S osobitim zadovoljstvom ističem zemlju-partnera Slovačku Republiku. Dobrodošli na 14. Zagreb Vino.com 2019, međunarodni festival vina i kulinarike. Želim vam da ugodno i sadržajno provedete vrijeme na festivalu” – poručuje Ivan Dropuljić, direktor Zagreb Vino.coma.

Objavljeno u Nekategorizirano | Komentiraj

Vino je emocija, istaknuto je na Iter Vitis konferenciji u Motovunu

Vino je emocija, istaknuto je na Iter Vitis konferenciji u Motovunu

thumb_320Tek što je postala članica europske kulturne rute Iter Vitis, Hrvatska je od četvrtka do subote bila domaćin Generalne skupštine u sklopu koje se održala i zanimljiva međunarodna konferencija o vinskom turizmu Da turizam i vino ne idu jedan bez drugoga potvrdila je međunarodna konferencija Iter Vitis – od baštine do brenda, koja se od 14. do 16. studenog održavala u Roxanich Wine & Heritage Hotelu u Motovunu, u sklopu Generalne skupštine europske kulturne rute Iter Vitis. Više od 200 stručnjaka, turističkih djelatnika, vinara, predstavnika institucija iz 11 zemalja okupilo se u Istri, koja vrhunskim vinima i atraktivnim vinarijama može stati uz bok najpoznatijim svjetskim vinskim destinacijama.

„Kroz bogatu povijest Hrvatske ispreplele su se različite kulture pa se danas naša zemlja može pohvaliti iznimnim kulturnim nasljeđem. Među vodećim smo zemljama u svijetu po zaštićenim materijalnim i nematerijalnim kulturnim dobrima na UNESCO listi, a kroz našu zemlju trenutno prolazi 13 europskih kulturnih ruta, među kojima je i Iter Vitis. Vino je oduvijek bilo neraskidivi dio tradicije, o čemu svjedoči njegova kvaliteta i veliki broj autohtonih sorti, a Hrvatska je bogata vinogorjima od Slavonije, Srijema i Baranje preko zagorskih brega, Istre, Kvarnera do Dalmacije i njezinog krajnjeg juga. Enologija i gastronomija su nerazdvojne  i jedan su od deset ključnih proizvoda na kojima temeljimo razvoj i budućnost hrvatskog turizma“, istaknuo je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Iter Vitis MOTOVUN 08 (2)Stella Arneri, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU osvrnula se na hrvatsko predsjedavanje Strategijom Europske unije za dunavsku regiju koje je započelo 1. studenog pod odabranom temom „Dunavska strategija – deset godina poslije“.

„Tematski prioriteti nužni za održivu viziju razvoja u fokusu su Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje ima ulogu voditelja predsjedavanja. To su zaštita okoliša i ruralni turizam. Oni su dugoročni temelj za afirmaciju naše zemlje u europskom okruženju, kao zemlje koja pametnim, promišljenim i održivim korištenjem resursa osigurava višestruke razvojne pravce. U središtu te vizije bogata je kulturna baština koja umrežena u kulturne rute dobiva dodatnu vidljivost, prepoznatljivost, ali i zaštitu“, zaključuje Arneri.

Iter Vitis MOTTOVUN 13 (1)Emanuela Panke, direktorica Iter Vitisa istaknula je kako je vino oduvijek povezano s tradicijom, identitetom i životnim stilom, ali je i jedan od ključnih  instrumenta interkulturnog dijaloga. Naglasila je kako je Iter Vitis rođen u ovom kontekstu s jakom željom da sve to pretoči u kulturnu rutu. Danas ova europska kulturna ruta, certificirana još  2009. pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe, prolazi kroz 20 država.

Od ožujka nova članica i nositeljica Iter Vitisa je i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. Predsjednica Udruge Dijana Katica, istaknula je kako ruta potiče razvoj vinskih destinacija i promovira primjere dobre prakse, a takvih je u Hrvatskoj uistinu mnogo.

„Kulturne rute imaju veliki potencijal za razvoj ruralnih područja i cjelogodišnjeg turizma, a pristupanje vinskoj ruti u skladu je sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020. i programom Vlade, koji su prepoznali vinski turizam kao turistički proizvod i motiv dolaska. Pristupanje Hrvatske Iter Vitis obitelji događa se u vrijeme značajnih događaja za Hrvatsku u ovoj i sljedećoj godini. Od 1. studenog Hrvatska predsjedava Dunavskom strategijom, u prvih šest mjeseci sljedeće godine Vijećem EU, a 2020. Rijeka je europska prijestolnica kulture“, istaknula Katica.

Iter Vitis MOTOVUN 11 (2)Vino je emocija, a u kontaktu s gostom nije presudna jedino vrhunska kvaliteta nego i dobro ispričana priča. Da tu priču sve više prepoznaju i strani turisti potvrđuje istraživanje Instituta za turizam prema kojem čak trećina stranih gostiju u Hrvatsku dolazi radi uživanja u bogatoj eno-gastronomiji, zaključeno je na konferenciji u Motovunu.

Objavljeno u TURIZAM i PUTOVANJA | Komentiraj

DANI OKUSA HRVATSKE TRADICIJE

Dani Okusa Hrvatske_Zagrebackoga kraja_prospektDani Okusa Hrvatske_Zagrebackoga kraja_jumbo_lokalni_504x238cm_1Dani Okusa Hrvatske tradicije -Zagrebackoga kraja -prospekt 2Dani Okusa Hrvatske_Zagrebackoga kraja_citylight_lokalni_118x175Prvi nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije održavaju se od 15. – 25. 11. 2019. g. u više od 100 restorana nosioca standarda Okusi u 10 županija.
S područja Zagrebačke županije na prvim nacionalnim Danima Okusa hrvatske tradicije sudjeluje 10 objekata, nosioca standarda Okusi tradicije zagrebačkoga kraja.  U navedenom razdoblju po promotivnoj cijeni od 75 kuna i 95 kuna za tri slijeda moći ćete uživati u tradicionalnim gastronomskim specijalitetima zagrebačkoga kraja, a koje će ponuditi objekti nosioci standarda Okusi tradicije zagrebačkoga kraja; Bistro Babriga (Velika Gorica), Ekopark Krašograd (Pisarovina), Hotel Bunčić (Vrbovec), Hotel Princess (Jastrebarsko), Restoran Ivančić (Jastrebarsko), Izletište Suhina (Sveta Nedelja), Restoran Samoborska klet (Samobor), Seoski turizam Kezele (Ivanić-Grad), Seosko domaćinstvo Stara preša (Šenkovec), Izletište Vina Kos-Jurišić (Sveti Ivan Zelina).SVE S MOB15.11.19. 001 SVE S MOB15.11.19. 006 SVE S MOB15.11.19. 004 SVE S MOB15.11.19. 003

S ciljem povećanja vidljivosti projekta i gastro ponude te jačanja tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda „Okusi“,  TZ Zagrebačke županije po prvi puta dodatno promovira objekte nosioce standarda Okusi tradicije zagrebačkoga kraja koji sudjeluju na manifestaciji putem portala Crno Jaje (www.crnojaje.hr).
Jelovnici se nude po promotivnim cijenama i iznose 60,00 kn (za jelovnik od 75,00 kn) te 76,00 kn (za jelovnik od 95,00 kn).

Očekujemo vas na Danima Okusa, uživajte u desetodnevnom gastronomskom doživljaju i tradicionalnoj kuhinji zagrebačkoga kraja.

Više informacija o manifestaciji Dani Okusa hrvatske tradicije možete pronaći ovdje.

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS | Komentiraj

8. DANI OTVORENIH VRATA HAZU

HAZU DAN OTVORENIH VRATA 2019 007

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

organizirala je  tradicionalnu manifestaciju

8. DANI OTVORENIH VRATA HAZU

u srijedu 13. studenoga 2019.

Za javnost bila je  otvorena palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te njezinih tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Zagrebu, Bjelovaru, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Zadru.

U programu DAN OTVORENIH VRATA HAZU 2019.  sadržane su sve izložbe, radionice, predavanja, prezentacije i promocije koje će održati akademici i znanstvenici znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, kako bi javnosti približili bogatu znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost Akademije i njezinu povijesnu baštinu.

HAZU DAN OTVORENIH VRATA 2019 001

 Kao najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija, Hrvatska akademija otvorena je javnosti tijekom cijele godine, o čemu svjedoče brojna događanja: raznovrsna predavanja uglednih stručnjaka, znanstveni skupovi, izložbe, koncerti, promocije i radionice. Interes javnosti i pohvale velikog broja posjetitelja poticaj su nam da manifestacijom Otvorena vrata HAZU i ove godine javnosti predstavimo aktivno djelovanje Akademije i njezinih članova na svim područjima znanosti i umjetnosti. Akademici i znanstvenici iz pojedinih Akademijinih jedinica približit će Vam bogatu znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost Akademije te njezinu povijesnu baštinu.

HAZU DAN OTVORENIH VRATA 2019 002UVOD U 8. DANE OTVORENIH VRATA – akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uz pozdravne riječi o djelovanju akademije, najavio je i glazbeni program. Više nagrađivani, a prva violina  Zagrebačkog kvarteta dvadesettrogodišnji Martin Krpan na violini King Guarneri izvodi 3.sonatu za violinu solo u C-duru Johana Sebastiana Bacha. Odmah je krenuo program predstavljanja svih razreda akademije.

Predstavljanje SADRŽAJA I VAŽNOST BAŠĆANSKE PLOČE I ŠKRINJE SVETOG ŠIMUNA – vode akademik Stjepan Damjanović i akademik Josip Bratulić u (atriju palače) . Predstavljanje BAŠĆANSKA PLOČA I ŠKRINJA SVETOG ŠIMUNA – stručno vodstvo svaka dva sata uz prethodnu najavu .Slijedi predavanje UBOJSTVA U KATEDRALI: FORENZIČKO ANTROPOLOŠKA ANALIZA KOSTURA IZ DUBROVAČKE KATEDRALE – prof. dr. sc. Mario Šlaus, upravitelj Antropološkog centra HAZU, uz uvodnu riječ voditelja Antropološkog centra akademika Pavla Rudana (velika dvorana) . Radionica i prezentacija PARACELSUS I HRVATSKA – vodi prof. dr. sc. Snježana Paušek Baždar (mala dvorana) . Radionica FORENZIČNA ANALIZA ŽRTAVA BITKE NA KRBAVSKOM POLJU 1493. GODINE – za učenike srednjih škola i studente; vode djelatnici Antropološkog centra (mala dvorana) ,

Predavanje OTKRIĆE NOVIH GENOMSKIH SUPERSIMETRIJA – KLJUČA KOGNITIVNOG RAZVOJA ČOVJEKA – akademik Vladimir Paar. Uz suradnju još troje znanstvenika i računalnog programa koji su sami izradili, postigli su na polju genomskih supersimetrija najviši znanstveni uspjeh u svjetskim razmjerima.

Predstavljanje knjige SELO U SJEĆANJU – PETRIJEVCI – autor akademik Ivan Cifrić ; predstavljaju akademik Dragutin Feletar, voditelj Odsjeka za etnologiju HAZU, urednik dr. sc. Jakša Primorac, recenzent prof. dr. sc. Ivan Markešić i predstavnici Hrvatskog sociološkog i Hrvatskog etnološkog društva .

Predavanje ŽIVOTNI STIL I ZDRAVLJE MOZGA – najnovije spoznaje o očuvanju zdravlja mozga – akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda za medicinske znanosti HAZU (velika dvorana).Iz mnogo slikovnih prikaza, bilo je vidljivo što polako uništava mozak , a što ga osvježava i čini ga učinkovitijim.Stresni način života i nepravilna prehrana glavni su uzroci oboljenja mozga.

Izložba HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI KROZ FOTOGRAFIJE (atrij palače) · Izložba BIRANA IZDANJA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI (I. kat palače) · PRODAJA AKADEMIJINIH IZDANJA uz 50% popusta u Priručnoj knjižari.

STROSSMAYEROVA GALERIJA STARIH MAJSTORA, moglo se pogledati –  Izložba STALNI POSTAV STROSSMAYEROVE GALERIJE (II. kat palače) · Izložba STOTA OBLJETNICA OSNUTKA RAZREDA ZA UMJETNOST – prigodna izložba radova redovitih članova Razreda za likovne umjetnosti i odabranih publikacija razreda za umjetnost (II. kat, X. dvorana) · PRIGODNA PRODAJA IZDANJA STROSSMAYEROVE GALERIJE.

KNJIŽNICA HAZU, · Razgled SOBE NOBELOVACA LAVOSLAVA RUŽIČKE I VLADIMIRA PRELOGA – stručno vodstvo akademika Mladena Žinića. Razgled KNJIŽNICE HAZU – cjelodnevni obilazak uz stručno vodstvo.

Multimedijska predavaonica Knjižnice (svakog punog sata): Radionica UPOZNAJMO DIGITALNU ZBIRKU HAZU – vode priređivači Digitalne zbirke HAZU.

Predavanje URBANI RAZVOJ ZAGREBA – akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti DAN OTVORENIH VRATA HAZU.

HAZU DAN OTVORENIH VRATA 2019 015Slijedila je konferencija za medije NOVOSTI UOČI IZBORA U HAZU 2020. Predsjednik akademik Neindhart, te podpredsjednici akademici Miličić i Parač iznijeli su program Akademije za 2020 godinu.

Slijedeće godine je 25 godina od Daytonskog sporazuma s kojim nitko nije zadovoljan. Predložiti će s Akademijom BiH potrebne izmjene.

HAZU DAN OTVORENIH VRATA 2019 008Slijedeće godine 21.svibnja biti će izbori za 48 novih suradnika sa čime se želi pomladiti prosječna dob akademika. Momentalni prosjek je 75 godina , a intencija ja da se prosjek spusti na 70 godina starosti akademika. Novina je da akademici suradnici mogu 2 puta kroz 5 godina mogu produžiti status suradnika i ako u tim terminima ne gudu izabrani za stalnog člana gube mogučnost ulaska u Akademiju.Uvodi se i novost da unutar 9 razreda, dva srodna razreda predlažu nove suradnike.Mogu i znanstvene institucije također predlagati nove suradnike.

Planira se organizirati susret svih Akademija  zemalja uz istočnu obalu Jadranskog mora i Albaniju , kao bi utjecali da vjetar jugo ne donosi sav otpad koji se baca u Jadransko more.Iznijete su još neke inicijative gdje bi važne odluke donosile sve države u EU te pridružene Švicarska i Norveška..

 

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE, Nekategorizirano | Komentiraj

Najavljeni “Dani otvorenih vrata peljeških podruma”

Dani otvorenih vrata peljeških podruma predstavljeni u Zagrebu

Ana BaraćDa vinski turizam može u Dalmaciju privući goste i u zimskim mjesecima potvrđuje Pelješac, koji već 14. godinu prve subote u prosincu otvara vrata vinskih podruma od Stona do Mokala za sve ljubitelje vina i Dalmacije

Manifestacija koja prija svim čulima, Dani otvorenih vrata peljeških podruma, održava se 6. i 7. prosinca duž cijelog Pelješca i okuplja više od trideset vinarija s poluotoka. Službeno započinje svečanim otvorenjem u subotu u 11 sati u stonskom Kaštiju, nakon čega ljubitelji vina, gosti i uzvanici kreću u tradicionalni obilazak peljeških vinarija. Ovo je prigoda za degustaciju najboljih peljeških vina, druženje s poznatim vinarima i upoznavanje juga Dalmacije koji je neodoljiv u svako doba godine.

degustacijaDan ranije, 6. prosinca, u Domu vinarske tradicije u sklopu PZ Putniković dvadesetak mladih peljeških enologa ocjenjuju vina autohtonih sorti berbe 2019., a kuhari amateri natjecat će se u pripravljanju lovačkog gulaša. 

Slobodan Rosić„Ovogodišnje, 14. izdanje Dana otvorenih vrata bit će rekordno po broju posjetitelja i po broju vinarija. Očekujemo više od četiri tisuće gostiju iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Rijeke i Zagreba, a od Stona do Mokala uključene su 32 vinarije“, poručio je Slobodan Rosić, tajnik udruga Plavac mali – Pelješac i Pelješki vinski puti.vina (4)vina (2)zajednička fotografija

Na Rosića se nadovezuje i Ana Barać, predstavnica spomenutih udruga, ističući kvalitetu i posebnost plavca.

 

„U Dalmaciji je stara izreka „Svaku sortu hvali, ali plavac mali sadi“. Na Pelješcu se proizvodi 90 posto od ukupne hrvatske proizvodnje plavca malog. Na južnim stranama okrenutim prema moru sunce tri puta obasjava lozu. Prvi put direktnim zračenjem po vinogradu, drugi put u lomu svjetlosti od mora prema vinogradu te od kamena prema lozi. Zbog neujednačenosti zriobe na grozdu plavca mogu se naći bobice od zelenih nedozrelih do suhvica. Ova nedozrela bobica vinu će dati lepršavu svježinu, a suhvica punoću i bogatstvo mirisa suhog voća. Vinova loza stoljećima osigurava egzistenciju Pelješčana čija se tradicija nastavlja i prenosi s koljena na koljeno. U čast trudu pelješkog težaka i da bi se što vjernije prikazala tradicija uzgoja loze na škrtim i nepristupačnim terenima, u Putnikoviću je ove godine svečano otvoren Prvi hrvatski muzej vinarstva i vinogradarstva.PELJEŠAC PLAVAC MALI PROMOCIJA U HGK 006 PELJEŠAC PLAVAC MALI PROMOCIJA U HGK 009 PELJEŠAC PLAVAC MALI PROMOCIJA U HGK 008 PELJEŠAC PLAVAC MALI PROMOCIJA U HGK 007 PELJEŠAC PLAVAC MALI PROMOCIJA U HGK 011 PELJEŠAC PLAVAC MALI PROMOCIJA U HGK 010 PELJEŠAC PLAVAC MALI PROMOCIJA U HGK 012

Osim struke i ljubitelja vina, ovu manifestaciju prepoznala je i Hrvatska gospodarska komora.

„Sa 70 do 80 milijuna litara pokrivamo tek 75 posto vlastitih potreba, a izvoz nam pokriva tek 50 posto uvoza. Stoga će u razvoju hrvatskoga vinarstva ključnu ulogu imati zaštićene oznake izvornosti i autohtone sorte kojih Hrvatska ima više od 120. To je veliko bogatstvo za ovako prostorno malu zemlju. Ne možemo konkurirati s globalnim sortama i vinima koja se proizvode diljem Europe i svijeta. Rješenje su vina više cjenovne kategorije koja sada i jesu dominantna u izvozu, poput sorte plavac mali,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, naglasivši da HGK i organizacijski i financijski podupire hrvatske proizvođače vina kroz brend Vina Croatia Vina Mosaica.

Uz brojne partnere, Dane otvorenih vrata podržava popularni brend vode – Romerqüelle. „Logično je da uz dobro vino ide i dobra voda, stoga je vrlo bitna povezanost naših brendova kako bi posjetitelji manifestacije dobili savršenu uslugu i bili zadovoljni kompletnim doživljajem najveće pelješke vinske manifestacije“, poručio je Damir Cindrić, rukovoditelj izvedbe u kanalu za neposrednu konzumaciju tvrtke Coca-Cola HBC Hrvatska.

Objavljeno u GOSPODARSTVO i OKOLIS | Komentiraj

U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT PREDSTAVLJEN SREDIŠNJI IZLOŽBENI PROJEKT U 2019. GODINI

U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT PREDSTAVLJEN SREDIŠNJI IZLOŽBENI PROJEKT  U 2019. GODINI, VELIKA BAŠTINSKA IZLOŽBA 
VISOVAC : DUHOVNOST I KULTURA NA BILOJ STINI
STOLJEĆIMA PRIKUPLJANA I ČUVANA SAMOSTANSKA BAŠTINA S OTOČIĆA VISOVCA PRVI PUT STIŽE U ZAGREB

 

 
 
 
USUSRET PRVOM PREDSTAVLJANJU IZLOŽBE – DOLAZAK RESTAURIRANIH PREDMETA S VISOVCA U MUO
U Muzej za umjetnost i obrt nakon dugotrajnih složenih restauratorskih zahvata pristiglo je

 
PROČITAJTE VIŠE
 
BLAGO RIZNICE FRANJEVAČKOG SAMOSTANA MAJKE OD MILOSTI S OTOKA VISOVCA JAVNOST ĆE MOĆI RAZGLEDATI NA IZLOŽBI KOJA SE OTVARA 30. 11. 2019.

 
Kruna, mjed, staklo, kraj 19. st.
Relikvijar Sv. Franjo i Sv. Klara, 19 st.

 
Kalež, Venecija, druga pol. 18. st.
Monstranca, Italija, zadnja četvrt 19. st./ početak 20. st.

 
Bernardo Strozzi, Sv. Franjo Asiški u molitvi, prva pol. 17. st.
Marija u suzama u okviru s moćima, ulje na bakrenoj ploči, prema crtežu Jurija Julija Klovića, nakon 1589.
Crkva Gospe Visovačke, interijer

 
Knjiga poslanica i evanđelja, Pistole i evangelja, Venecija, 1773.   
Oltar Gospe Visovačke, 1679. 
Foto: Vedran Benović
https://www.facebook.com/muozagreb/
https://twitter.com/MUO_ZAGREB
https://www.instagram.com/muozagreb/?hl=hr
https://www.muo.hr/
newsletter@muo.hr
https://www.youtube.com/channel/UCFiLvzS6lawuphr90b6UosA
 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © Muzej za umjetnost i obrt, 2019.
All rights reserved.
listopad, 2019.

 

MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT
Trg Republike Hrvatske 10 
10 000 Zagreb
Centrala: + 385 1 4882 111
Info pult: +385 1 4882 125
Odjel Marketinga & PR: + 385 1 4882 131; +385 1 4882 123

Radno vrijeme
UTO – SUB: 10 – 19 sati
NED: 10 – 14 sati
Muzej je zatvoren ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima.

www.muo.hr
newsletter@muo.hr

 

This email was sent to darko.kuzle@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Muzej za umjetnost i obrt · Trg Republike Hrvatske 10 · Zagreb 10000 · Croatia

 

Email Marketing Powered by Mailchimp

Objavljeno u Nekategorizirano | Komentiraj

28. ZAGREBAČKI MARATON 12. i 13. 10. 2019.

28. ZAGREBAČKI MARATON
12. i 13. 10. 2019.
Start maraton i halfZavršio je 28. Zagrebački maraton! Bilo je spektakularno, dinamično i rekordno po mnogočemu. Po prvi puta uspjeli smo ostvariti san da centralni zagrebački maraton bude više od sporta. Uz spektakularan sportski događaj osigurali smo dobru atmosferu za sve naše trkače i sugrađane tokom cijelog vikenda, veliko svečano otvorenje i tombolu na Trgu bana Josipa Jelačića u subotu u 19:30, DJ Frajman cijeli dan za vrijeme maraton expo-a te koncert Meštrović & Expresto, navečer kao grand finale i uvertira za spektakl u nedjelju.
U nedjelju smo startali revijalno uz ritmove Felvera sa startom Garmin 10 km utrke u 9 sati i preko 1200 nasmješenih sudionika. Zvijezde starta utke su svakako bili braća Sinković i Šime Fantela koji su svoj status vrhunskih olimpijaca u potpunosti opravdali izvrsnim rezultatom u trčanju, Martin i Valent Sinković 38:43, Šime Fantela 40:15. Bravo dečki, pokazali ste izvrsnost i dosljednost kakvu samo najveći imaju! Ukupni pobjednici Utrke Garmin 10 K su ipak zvijezde finisha trke i tu u muškoj konkurenciji: Dino Bošnjak, 0:30:56, Dorian Miškulin, 0:32:25, Tomislav Novosel, 0:32:36 te u ženskoj konkurenciji: Bojana Bjeljac, 0:32:36, Simona Jambrošić, 0:39:22, Breda Škedelj iz SLO za 0:39:49. Start Garmin 10 k Dino Bošnjak Braća Sinković Bojana Bjeljac 20191013-14_33_19-3SP_5101 20191013-14_31_21-3SP_5094 20191013-14_16_44-3SP_5072 20191013-13_48_49-3SP_5028 20191013-13_33_04-3SP_4980 20191013-13_27_57-3SP_4940 20191013-13_09_23-3SP_4756 20191013-12_36_20-3SP_4535 20191013-12_29_19-3SP_4457 20191013-12_20_16-3SP_4375
Sat kasnije, u 10 sati, startalo je skoro 3500 maratonaca i polumaratonaca. Utrka je bila vesela cijelom trasom uz nikad toliko navijačkih punktova, organiziranih, alI I  improviziranih. Naše trkače i navijače zabavjali su Antonio Zuza i Ilija Rudman na Kvaternikovom trgu, Pepi na okretištu Dubrava, bend Ašpergerov sindrom Mkli na Staroj Vlaskoj u finishu Garmin 10 K, najveći navijački punkt kod Tomićeve te glazbeno tekući punkt ispred Pivane gdje su trkači mogli uz malu tekuću pomoć lakše proći zadnja 3 kilometra ili nastaviti hrabro u drugu polovicu maratona. 
Među pobjednicima ovogodišnjeg polumaratona nije se našao Hrvat ni u muškoj ni u ženskoj kategoriji no srušen je dosadašnji rekord staze koji je sada 1:01:45. Čak prva dva plasirana trkača polumaratona su završili unutar 1:01 sa 2 sec razlike. Rezultati muškog polumaratona: Paul TIONGIK, 1:01:45, Joel Maina MWANGI, 1:01:47, Mathew KOSGEI 1:08:06, Miloš Dragović 1:12:45, Alija Imamović, 1:12:59 te u ženskoj: Ruth NUNDU MBATHA, 1:11:47, Vivian KEMBOI, 1:13:51, Nelly JEPCHUMBA, 1:13:51, Clementine MUKANDANGA, 1:16:04, Tünde SZABÓ, 1:18:49.
Utrka maratona je posebno oduševila, osim što je PH u maratonu, ove godine imali smo posebno više prijava na ovoj zahtjevnoj dionici ali i ozbiljne plasmane hrvatskih najboljih trkača i trkačica u top 6 najboljih rezultata utrke. Ukupni pobjednici 28. Zagrebačkog maratona: Wycliffe KIPKORIR BIWOT, 2:19:47, četvrti put nosi pobjedu na zagrebačkom maratonu, drugoplasirani Nelson KIPKOGI CHERUTICH, 2:23:45, Isaac KIMUTAI NGENO. 2:24:36, et Goran GRDENIĆ kao četvrtoplasirani ukupno sa samo 1 sec zaostatka i vremenom 2:23:37. Peto mjesto u muškoj konkurenciji je zauzeo Marko RANKOVIĆ iz Srbije sa rezultatom 2:28:41. Ženski maraton ima čak 3 hrvatice u top 5 rezultata. Prvoplasirana je kenijka Rebecca KORIR, 2:35:50, Nikolina ŠUSTIĆ STANKOVIĆ je zauzela drugo mjesto sa izvrsnim vremenom 2:42:38, treća je Hellen JEPKOSGEI KIMUTAI, 2:42:57, Četvrto mjesto ide Ani ŠTEFULJ 2:48:16 i peto mjesto Veronika JURIŠIĆ, 2:57:31
U sklopu 28. Zagrebačkog maratona održano i pojedinačno i ekipno Prvenstvo Hrvatske. Naslov prvakinje Hrvatske za seniorke osvojila je naša reprezentativka u maratonu Nikolina Šustić Stanković u vremenu 2:42:39. Druga je bila Ana Štefulj (2:48:17), a treća Veronika Jurišić (2:57:33). Kod seniora naslov prvaka Hrvatske osvojio je Goran Grdenić s novim osobnim rekordom 2:24:28, drugi je bio Robert Radojković (2:38:52), a treći Ivan Bulić (2:39:48).
U konkurenciji za ekipno PH kod seniora naslov ekipnog prvaka Hrvatske osvojio je AK Kvarner u ukupnom vremenu 8:00:08, drugo mjesto pripalo je AK Sljeme (8:24:08), dok je treće mjesto pripalo AK Dubrovnik (8:28:40). Kod seniorki najbolje su bile maratonke AK Sljeme s ukupnim vremenom 8:48:30, drugi je bio AK Dubrovnik (9:39:55), a treći MK Festina Lente (10:18:42).
Ovogodišnji humanitarni karakter naših utrka pod nazivom “Pusti baterije, napuni pluća” je također rezultirao uspjehom. Ponosni smo što su naši trkači osobe velikog srca i 1152 trkača je sudjelovalo u donacijama. Udruga INSPIRO je za vrijeme vikenda provodila projne radionice i kvizove za djecu i inforamtivne radionice za odrasle.
Zahvaljjemo svim trkačima, sugrađanima i navijačima što su nam pomogli napraviti fantastičnu atmosferu i prepune ulice nasmijanih trkača. Zasigurno najbolji zagrebački maraton do sada i veliki izazov pred nama za još brojniji i bolji 29. zagrebački maraton koji će biti 11. 10. 2020. 

Sve informacije i rezultati: www.zagreb-marathon.com
Pratite nas na FB: @zagreb.marathon i Instagramu: zagreb.marathon

 

Objavljeno u KULTURA i OBRAZOVANJE, Nekategorizirano | Komentiraj