Plavci s Pelješca na Adventu na Štrosu

može plavacPlavci s Pelješca na Adventu na Štrosubonaparte

Treću adventsku subotu, 15. prosinca, u sklopu Dana otvorenih butelja na Štrosu gostovao je veliki plavac mali sa Pelješca – Vina Rota i PZ i vinarija Dingač. Dvije vinarije, dvije različite lokacije vinograda, dva različita stila vina.

PZ i vinarija Dingač predstavila je svoje plavce – Dingač, Postup, Plavac i Pelješac. Vrhunsko vino Dingač, sa istoimenog položaja, na južnim strminama poluotoka Pelješca, do 60° koji se spuštaju u more. Vino je to posebnog karaktera, snažno, moćno, sa lijepim aromama plavca. Njegov mlađi brat Postup sa istoimenog položaja svidio se onima koji vole plavac blažeg karaktera.

Dingač poljoprivredna zadruga i vinarija osnovana je 1902. godine i sjedište joj je u Potomju na Pelješcu. Njegovala je i razvila dosadašnju proizvodnju vrhunskog i cijelom svijetu poznatog vina Dingač. Jedina je vinarija na svijetu koja je odala priznanje magarcu, vrijednom nosiocu grožđa od vinograda do podruma, stavivši ga na svoju etiketu. 1975. godine zadrugari su probili tunel dug 400m i tako je omogućen lakši prilaz vinogradima. Dingač je prvo je hrvatsko međunarodno zaštićeno vino 1961. u Ženevi, time je zaštićeno njegovo podrijetlo i način proizvodnje.

postup, dingačVina Rota predstavila su svoje plavce – Plavac Vina Rota, Bonaparte, Rose i prošek Celestin. Vinogradi Rota, nazvani po brdu Rota gdje su zasađeni, nalaze u blizini sela Kune, a nastali su meliracijom dalmatinskog krša. Plavci Vina Rota odlikuju se voćnošću, finoćom, mirisima i okusima plavca malog.

Vinogradi Rota zasađeni 2005. godine, nastali su melioracijom krša – pretvaranjem mediteranskog kamenjara obraslog borom i makijom, u prostor pprikladan za uzgoj vinove loze. Vinogradi Rota prostiru se na nadmorskoj visini od 350 – 480 m, čime je Rota najviši vinograd Pelješca. Plavac Bonaparte dobio je naziv po istoimenoj cesti koja prolazi kroz vinograde Rota, a napravio ju je i koristio Napoleon Bonaparte. Prošek Celestin dobio je ime po hrvatskom slikaru Celestinu Medoviću, rođenom u Kuni na Pelješcu.

Uz degustaciju, posjetioci su sva vina mogla kupiti po promotivnim cijenama.

Dane otvorenih butelja – Zagrebačku vinsku špicu u sklopu Adventa na Štrosu već drugu godinu zaredom uspješno organiziraju Hadži i Pajo iz Kraljeva ulica i Saša Zec iz Vina Mosaica.

Ovim projektom žele unaprijediti vinsku kulturu uz  druženje  sa vinima u  jednom  od najljepših  prostora  našega  grada,  uz  ugodnu  glazbu  i  nezaboravni  ugođaj  Adventa  na  Štrosu.

Saša Zec

Vina Mosaica

Šubićeva 6

Tel: 4561 641

vinamosaica@gmail.com

 

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori