HOK NA MEĐUNARODNOM MINHENSKOM OBRTNIÄŒKOM SAJMU OD 14. – 20. 03. 2012.

Hrvatski obrtnici tradicionalno sudjeluju sa svojim proizvodima na obrtničkom sajmu u Minhenu. Njih trinaestorica svoje izloške smjestili su u hali A5 na dosta skučenom prostoru od četrdesetak kvadrata. Večinom su to inovativni proizvodi, koji su već sudjelovali na sajmovima inovacija, kao na primjer "roto rašpa" a odnose se na obradu metala i drva. Tu su i proizvodi za prehrambenu industriju  i graÄ‘evinarstvo, proizvodi od punog drva, keramika-pločice i bordure, suveniri, IT programi za ugaÄ‘anje strojeva, te ljekovito bilje. Opći je dojam da je sajamska industrija u recesiji, budući je kompletan sajam smješten u 6 hala tipa "A" od kojih dvije ugošÄ‡uju programe "Handwerk und design" gdje obrtnici – umjetnici izraÄ‘uju i prodaju ukrasne predmete od raznih materijala, te "Garten" paviljon s proizvodima za vtr i sjemenskim materijalom. Ostale hale tipa "B" ostale su prazne. Vidi se kako rukovodstvo sajma traži i pronalazi različita rješenja kako  privuči različite i izlagače i da cijeli sajam učini što privlačnijim za posjetitelje raznih profila i želja.

Na putovanju prema Minhenu posjetli smo Herrenchiemsee Novi dvor  jedan od dvoraca Kralja Ludwiga Bavarskog zvanog "Ludi",  svoje strasti radi budući je volio graditi raskošne dvorce u različitim stilovim diljen nekadašnjeg kraljevstva. Bio je očaran i načinom vladavine i raskošem francuskog dvora iz vremena Luja IVX . U New Castle Herrenchiemsee, dizajniran od arhitekata Georga Dollman i Julius Hofmann,ostvario je svoj dugo planirani projekt, doduše nedovršen, pomanjkanja sredstava radi, "novi Versailles" kao simbol apsolutizma i stvaranje neovisnog historicizma.

Kako je na svim putovanjima najbitnije od svega zajedništvo i druženje, organizirana je zajednička večera u jednom hrvatskom restoraniu, gdje smo s kolegama iz Splitsko- dalmatinske županije proveli ugodno vrijeme uz muziku i ples.

Na povratku za Zagreb, na jednom odmorištu s prekrasnim pogledom na još uvijek snijegom pokrivene Alpe, uživali smo u slavonskim specijalitetima, kulenovom sekom i pikantnom kobasicom, kojom nas je pogostila ravnateljica Strukovne škole iz Vinkovaca. Sva ta uživanja popratio je i naš mali orkestar  lijepom muzikom, a i uveseljavo nas je cijelo  vrijeme, na dosta dugom putovanju.

 

 

Ovaj unos je objavljen u GOSPODARSTVO i OKOLIS. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori