OTVOREN 13. VINOCOM 2018 U HOTELU ESPLANADA

141Na 13. zagrebačkom međunarodnom festivalu vina i kulinarstva Zagreb Vino.com, otvorenom u petak u hotelu Esplanade, okupilo se više od 300 izlagača, a potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tom je prilikom izrazio nadu da će novi zakon o vinu ispraviti “neke nepravde iz prošlosti” te financijski rasteretiti vinare.

Na otvorenju festivala Tolušić je rekao da je njegov jedini cilj u sektoru vinarstva da vinari bolje i kvalitetnije žive i više zarađuju od svojih vina, najavivši da će im Ministarstvo poljoprivrede u tome maksimalno pomoći.

Izrazio je nadu da će novi zakon o vinu, koji je prošao prvo čitanje u Saboru, ispraviti neke nepravde iz prošlosti, a kada je riječ o novoj vinskoj omotnici, nada joj se od idućeg mjeseca, a najkasnije od siječnja 2019. “Potrudit ćemo se da je iskoristimo i da ipak budemo malo normalniji u procedurama te da naši vinari što prije naprave i prošire svoju proizvodnju”, kazao je Tolušić.

069Festival je u cijelosti posvećen kulturi stola, vina i hrane, koja je nezaobilazan dio gospodarstva i hrvatske turističke ponude. Na festivalu će se i ove godine prezentirati i degustirati vina, sljubljivati vino i hrana, održavati će se suvremeno koncipirane eno-gastro edukacije za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, ljude iz javnog života, novinare i druge ljubitelje vina i hrane. Priredba se i ovaj put održava na površini većoj od 3000 m2, okuplja više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira, ulja, kulena, slatkih delicija i drugih proizvoda iz Europske unije i zemalja našeg okruženja, ali i ostalih dijelova svijeta koji su zastupljeni putem uvoznika. Očekuje se velik odaziv Zagrepčana, posjetitelja iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja. Odabirom hotela Esplanade za domaćina festivala, zajamčeno je uspješno održavanje manifestacije te ostvarenje želje proizvođača da se u zagrebačkoj metropoli predstave na moderno i svjetski prepoznatljivom događanju. Ovom prigodom će se u Esplanadi naći cijela vinska i gastronomska Hrvatska, što se kaže – na dlanu. Festival ima i humanitarnu dimenziju kroz suradnju s udrugom Pink Life, a zemlja partner festivala je Rusija. Njihovi izlagački prostori također će se moći posjetiti na festivalu.

Kako se priredba održava uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, bit će to ujedno i dobar uvid za poslovne ljude i građane o mogućnostima u mjesecu darivanja. Veliki odaziv posjetitelja i izlagača već dugi niz godina dokazao je da je Vinocom jedan od najznačajnijih događaja ovog tipa ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

Radno vrijeme festivala: 23. i 24. studenog (petak i subota) od 11 do 18 sati

Više informacija o radionicama, aktivnostima i izlagačima na www.vino.com.hr

 

Ovaj unos je objavljen u GOSPODARSTVO i OKOLIS. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori