Poreč domaćin sedmih Dana hrvatskog pršuta

Poreč domaćin sedmih Dana hrvatskog pršuta

Izložbeno-prodajna manifestacija na porečkoj rivi, proglaÅ¡enje novog Å¡ampiona, dodjela nagrada, stručne radionice, nikad veći broj proizvoÄ‘ača zaÅ¡tićenih hrvatskih prÅ¡uta – najavljena najveća manifestacija posvećena poznatoj deliciji

Tko ove godine ima najbolji prÅ¡ut u Hrvatskoj doznat ćemo uskoro. Ako ste ljubitelj ove delicije, ali i prekrasne Istre rezervirajte datum 18. i 19. lipnja jer je ove godine Poreč domaćin najveće manifestacije posvećene zaÅ¡tićenim hrvatskim prÅ¡utima. Ukupno ih je četiri s EU zaÅ¡titom – krčki, drniÅ¡ki i dalmatinski sa zaÅ¡tićenim geografskim porijeklom, a istarski sa zaÅ¡tićenim izvornim porijeklom. Jedan od njih ponijet će Å¡ampionsku titulu na sedmim Danima hrvatskog prÅ¡uta.

A najbolji pršut Istrijani i njihovi gosti moći će kušati drugog dana manifestacije, 19, lipnja, na porečkoj rivi. Tamo će od 8 do 17 sati proizvođači po promotivnim cijenama prodavati sva četiri zaštićena pršuta. Njima će se pridružiti i proizvođači sira te IQ malvazije i terana u organizaciji Vinistre.

Dani hrvatskog pršuta već sedam godina promoviraju jednu od najtraženijih hrvatskih delicija što potvrđuju i brojke. Naime, na domaćem tržištu godišnje pojedemo dvostruko više pršuta nego što ih proizvedemo. Omjer je 450 tisuća naspram milijun komada, dok više od 400 tisuća komada uvezemo.

Iako smo u pandemiji jeli neÅ¡to manje prÅ¡uta, proizvoÄ‘ači kažu da je prodaja u prosjeku pala za tridesetak posto, potencijal za rast proizvodnje je ogroman, a popuÅ¡tanjem epidemioloÅ¡kih mjera sve bi se moglo vratiti na staro.  Ipak, dok su joÅ¡ na snazi sudionici i posjetitelji Dana hrvatskog prÅ¡uta trebat će ih se pridržavati, poručuju iz Klastera hrvatskog prÅ¡uta, organizatora manifestacije.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Istarske županije, Grada Poreča, TZ grada Poreča i Grada Zagreba.

Fotografije Filip Brala (arhiva 2020.): https://app.box.com/s/vz8kixrs0lm5gdfinhqjeqm30piq4gi

Ovaj unos je objavljen u GOSPODARSTVO i OKOLIS, KULTURA i OBRAZOVANJE, TURIZAM i PUTOVANJA, ZABAVA i STIL ZIVLJENJA. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori