PROLJETNO PUTOVANJE PREMA SLAVONSKIM SALAÅ IMA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Ovog proljeća pravi su hit. Daleko od gradske gužve, u pitoresknim selima Brodsko-posavske županije kriju se prekrasna imanja koja nude odmor za pamćenje

Slavonski Brod, 8. travnja 2021. – Spakirajte kofere i otputujte odgovorno, daleko od gužvi, s obitelji ili u malom odabranom druÅ¡tvu. Sela Brodsko-posavske županije kriju najljepÅ¡a imanja baÅ¡ po mjeri modernog putnika.

Seosko gospodarstvo Salaš

Ime jednostavno i nepretenciozno za ugodnu atmosferu i jedinstvenu kombinaciju tradicionalnog i suvremenog načina života, pa ćete jutro u pitomom selu Ratkovac započeti bogatim slavonskim doručkom, a dan završiti u privatnom wellnessu s jacuzzijem i finskom saunom. Može li bolje?!

Seosko gospodarstvo Opođe

Osim prekrasnih voćnjaka, u kojima je moguće sudjelovati u berbi plodova, na južnim obroncima Psunja u Cerniku krije se i mali zoološki vrt s domaćim životinjama. Rekreacija na sportskim terenima, ribolov na jezeru ili možda pečenje slavonske rakije, zvuči privlačno, zar ne?

Matin i Anin stan

Kuća uređena u tradicionalnom stilu, ribnjak pun šarana, stado jelena lopatara, konji, drvored oraha, stare sorte jabuka i kruški, puno prostora za igru… Prava seoska idila u Gornjim Crnogorcima. Sve što vam se servira na tanjuru zdravo je, svježe i proizvedeno na ovom imanju.

OPG Starci

Sjećate se novozelandskog Hobitona? Sela u filmu Gospodar prstenova s kućicama ukopanim u brdoviti pejzaž i prekrivenima slojem zemlje i trave? U sličnim „podzemnim“ apartmanima možete spavati na OPG-u Starci u istoimenom selu. Bazen, sjenica, roštilj, malonogometno igralište, streličarstvo, badminton… Uživat ćete.

Etno-eko selo Stara Kapela

Poput bajkovite instagramske fotke! Tako izgleda Stara Kapela. Nekoliko tradicionalnih domaćinstava, fenjeri na petrolej daju poseban šarm, mir, tišina… Tu su i poučne staze sa 120 biljnih vrsta, dvadesetak kilometara pješačko-biciklističkih staza… Potpuni „retreat“ duše i tijela uz tradicionalnu slavonsku gostoljubivost. Neprocjenjivo!

Stupnički Dvori

Ljubitelji vrhunskih vina i odličnih jela, biciklizma, adrenalinske zabave i planinarenja već odavno znaju za ovo prekrasno imanje u okruženju vinograda. Naša preporuka: ručak u započnite s legiranom juhom od graševine i svaki slijed sljubite s vrhunskim vinima Galić. U zdravlje!

Kuća za odmor Paljevine

Dobar odabir za sportske tipove, rekreativce, ali i kreativce, ljubitelje prirode, lovce i ribolovce… U brdskom dijelu općine Sibinj, u odvoračkom selu Paljevine, daleko od gradske vreve uz izvrsnu domaću kuhinju i tradicijsku arhitekturu, eto prigode za novu dimenziju odmora.

Gospodarstvo Kereković

Spavanje na štaglju u sijenu, u ambaru u starinskoj sobici ili kampiranje u šatorima? Malo pustolovine uz Savu u pitoresknim Živikama nikom ne škodi. A tek fini slavonski specijaliteti, pecanje na ribnjaku, vožnja fijakerom i zapregama možda jahanje ili plovidba lađom po rijeci… Super provod kod gazde Kerekovića

Eko-etno Salaš Savus

Tradicionalno jelo pripremano kao nekad, na vatri slavonskog hrasta, u starinskom posuđu, obavezno fini, pikantni kulin uz sjajne rakije i vina. To su okusi i mirisi Slavonije, daleko od asfalta i nepoticajne svakodnevice. Salaš Savus u Bukovlju prava je adresa za proljetno putovanje.

Vila ÄŒop

Na imanju je bazen, možete zaigrati pikado ili biljar, a ako ste rekreativac nećete propustiti trčanje ili šetnju po pješačkim stazama Dilj-gore u okruženju stoljetnih šuma. Strastveni jahači uživat će u jahanju s preponama, a pustolovi će se odlučiti za vožnju quadova ili paintball. Sve je to udaljeno petnaestak kilometara od Slavonskog Broda, u mjestu Vrhovina.

Kuća dida Tunje

Mjesto koje se ne propušta na proputovanju Slavonijom. Stari alati, satovi, slike…, pravi mali etnografski muzej u pitoresknim Oprisavcima. Svakako kušajte čobanac, fiš, šarana na rašljama… Sve fino i friško… A tek čvarci. Oaza za gurmane.

Ranč Ramarin

Pravi izbor za iskusne jahače, ali i one koji su oduvijek željeli naučiti jahati. U selu Garčin, samo petnaestak kilometara od Slavonskog Broda, uživat ćete u Slavonskom pladnju ili šaranu u kukuruznom brašnu. Za ljubitelje vina tu je kušaonica s vođenim degustacijama, a rekreativci će zavrtjeti pedale i krenuti jednom od brojnih biciklističkih staza.

Link na fotografije (arhiva TZ Brodsko-posavske županije, Ena Kokanović Nagy, Neven Nagy): https://app.box.com/s/g1vyeu5orpgjr8spyykryf9hfhfgl80y

Ovaj unos je objavljen u GOSPODARSTVO i OKOLIS, KULTURA i OBRAZOVANJE, ZABAVA i STIL ZIVLJENJA. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori