5. Barbarinje u Rudama

pc040528pc040460Proteklog je vikenda Župa svete Barbare iz Ruda na posebno svečan način obilježila dan svoje zaštitnice. Od četvrtka, 1. prosinca pa do nedjelje, 4. prosinca, u Rudama je održano niz sakralnih i svjetovnih dogaÄ‘aja koji su u ovo malo mjesto privukli veliki broj gostiju iz Samobora i Zagreba.  
KUD-u Oštrc, jedan od organizatora Barbarinja, kao svojevrsnu uvertiru u nedjeljnu proslavu održao je dan ranije Adventsku propovjedaonicu. U propovijedanju se izmijenilo petnaestak starijih mještana izvlačedi iz zaborava svoja sjedanja na Barbarinje, Advent, Božid i ostale blagdane tijekom godine. Odgovore na pitanja zašto se šopao puran, što su to furmice, kako se radila frizura uz pomod perušine, tko vam mora prvi čestitati Novu godinu, kakve su poklone djeca nekod dobivala za Božid i zašto se na Božid nisu prali tanjure prije jela  saznat dete za godinu dana kada de se ta kolektivna sjedanja objaviti u prigodnoj brošuri uoči 6. Barabinja u Rudama.  
pc040506U bajkovitom prostoru ispred ulaska u rov, pred okidenim borom odvijao se prigodni programu u kojem su se, kako i priliči, prvi predstavili upravo Bergmani i to rudarskim plesovima. Ovi se plesovi izvode samo jednom godišnje, a posebnost im je i to što se u plesu koristi rudarsko pomagalo za skidanje kore – obručnjak. Nakon plesa otpjevana je Kalabucija – jedna od rijetkih sačuvanih pjesama koja se  Rudama pjevala još davne 1860. godine. Bergmane su zatim na prostoru ispred Rudnika zamijenili folkloraši i tamburaši KUD-a Oštrc izvedbom Alpskih plesova. I ovi plesovi imaju korijene u njemačkoj kulturi i posvedeni su brojnim rudarima njemačkog porijekla koji su se pred više stotina godina doselili u Rude. Gosti iz Udruge Sretno! iz Zagreba izveli su takoÄ‘er nekoliko rudarskih pjesama i segment skoka preko kože – običaja primanja mladih rudara u rudarski stalež. I dok je u rukama Bergmana sveta Barbara krenula u podzemlje, prema 200 metara udaljenom kamenom oltaru u Rudniku, na njeno počivalište su ju i ove godine ispratili kuburaši udruge Gromovnik iz Bestovja pucnjevima iz svojih kubura.pc040711

Ovaj unos je objavljen u KULTURA i OBRAZOVANJE. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori