Otvoren 14. festival vina i kulinarstva VINOcom

Otvoren 14. festival vina i kulinarstva VINOcom

Dragan Kovačević 2 (1) Dragan Kovačević Jan Spark Olivera Majić sudionici (2) VINOCOM2019 004 VINOCOM2019 011 VINOCOM2019 015 VINOCOM2019 017 VINOCOM2019 025 VINOCOM2019 031 VINOCOM2019 055 VINOCOM2019 058 VINOCOM2019 063 VINOCOM2019 064„Možemo biti ponosni na više od 120 autohtonih sorti vina i na mozaik od četiri vinske regije od kojih svaka regija ima svoje sortne i položajne specifičnosti. Ova vrhunska vina koja imamo mogućnost kušati etablirana su na globalnim vinskim kartama, a naši vinari nose odličja najprestižnijih svjetskih natjecanja“, rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na otvaranju 14. festivala vina i kulinarstva – VINOcom 2019. koji se danas i sutra održava u hotelu Esplanade u Zagrebu.

Kovačević je istaknuo da naši vinari obogaćuju gastronomsku ponudu čime se stvara vrhunski turistički proizvod i daje izravan doprinos vansezonskoj ponudi i produženju turističke sezone. Najavio je da će HGK u narednom razdoblju pod zajedničkim brandom Vina Croatia – vina mosaica još snažnije raditi na međunarodnoj promociji hrvatskih vina.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek je istaknuo kako Vlada i Ministarstvo ulažu napore kako bi poboljšali uvjete poslovanja u sektoru vinogradarstva i vinarstva. “Donesen je novi Zakon o vinu u suradnji s našim proizvođačima koji donosi značajna administrativna rasterećenja i uštede vinarima u odnosu na dosadašnje propise. Ukinute su sve naknade za kontrole  stavljanja vina u promet te evidencijske markice čime je 12 milijuna kuna vraćeno sektoru vinarstva. Uspostavljene su četiri nove vinogradarske regije povezane s organizacijama vinara. Ove godine usvojen je i petogodišnji Nacionalni program za pomoć sektoru vina vrijedan 54 milijuna eura”, rekao je Tušek.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić istaknula je da vinari obogaćuju . zagrebačku agroturističku ponudu.

Ovogodišnja priredba okupila je više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira i slatkih delicija.“Drago nam je da se i ove godine odazvao velik broj vinara i drugih izlagača, a vjerujemo i da biti i dosta posjetitelja, čija ćemo očekivanja nadam se ispuniti kao i prethodnih godina”, zaključuje organizator, osnivač i direktor festivala Ivan Dropuljić.

Novost ovogodišnjega festivala je predstavljanje različitih okusa pršuta, konkretno pršuta od crne slavonske svinje, od mangulice i pata negra, a rezat će dalmatinski, istarski i parma pršuti.

Zemlja partner ovogodišnjeg VINOcoma je Slovačka, a predstavljaju se tri slovačka vinara. Savjetnik u slovačkom veleposlanstvu u Hrvatskoj Jan Štar ističe kako očekuje nastavak ovako započete suradnje dvije slične zemlje.

Ovaj unos je objavljen u KULTURA i OBRAZOVANJE. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori