Paradoks biljaka i to u tanjuru

Otkrijte skrivene opasnosti u vašem tanjuru

Steven R. Gundry: Paradoks biljaka

Priručnik „Paradoks biljaka“ preispituje predodžbu biljaka kao „zdrave hrane“, razjašnjava skrivene opasnosti koje se nalaze u vašem tanjuru i pronalazi sasvim novi način na koji možete konzumirati cjelovite namirnice.

Većina je nas čula za gluten – protein kojeg je moguće pronaći u pšenici i koji uzrokuje upale u našem tijelu. Svake godine trošimo mnoštvo novca prateći bezglutenske dijete, sve s namjerom da sačuvamo naše zdravlje. No što ako sve to vrijeme nismo uočili pravi uzrok problema?

U „Paradoksu biljaka“ renomirani kardiolog dr. Steven R. Gundry otkriva da je gluten samo jedan od vrlo toksičnih biljnih proteina koje nazivamo lektini. Lektini se nalaze ne samo u žitaricama poput pšenice već i u „bezglutenskoj“ hrani koju većina nas smatra zdravom, uključujući razne vrste voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki i uobičajenih mliječnih proizvoda. Jednom kada konzumiramo te proteine oni u našim tijelima pokreću svojevrstan kemijski rat, izazivajući upalne reakcije koje mogu dovesti do dobivanja na težini i težih zdravstvenih problema.

Duž svoje karijere, dr. Gundry je uspješno liječio desetke tisuća pacijenata koji su patili od raznih autoimunih bolesti, dijabetesa, problema s probavom, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti, navodeći ih na promjenu prehrane koja dovodi do detoksikacije stanica, obnove utrobe i sveopće njege tijela. Stoga u „Paradoksu biljaka“ dr. Gundry dijeli svoj uspješan program s čitateljima diljem svijeta. „Paradoks biljaka“, u prijevodu Mirjane Paić Jurinić, nudi potpuni popis vrsta hrane koje sadrže lektine te zamjenu za svaku od njih, detaljan plan prehrane i detoksikacije te ukusne recepte za hranu koja ne sadrži lektine.

Ovaj unos je objavljen u KULTURA i OBRAZOVANJE, NOVOSTI i ZANIMLJIVOSTI. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori