Segestika i Siscija – naselje s početka povvijesti

ArheoloÅ¡ki muzej u Zagrebu izdao je katalog izložbe “Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti”. Autor pojedinih tekstova i urednik kataloga je Ivan Drnić, koji je ujedino i autor izložbe.
Katalog, kao i izložba prikazuje nastanak i razvoj pretpovijesnog i protopovijesnog naselja smještenog na ušću rijeke Kupe u Savu, na prostoru današnjeg grada Siska, koje je u antičkim pisanim izvorima zabilježeno pod nazivom Segestika i Siscija. Naselje nastaje krajem kasnog brončanog doba u 10. stoljeću pr. Kr., a u željeznom dobu transformira se u ključni regionalni centar koji će zadržati važan status sve do rimskog osvajanja 35. godine pr. Kr.

Dvojezični katalog čije tekstove potpisuje jedanaest domaćih i stranih stručnjaka iz različitih polja arheologije i stare povijesti podijeljen je na devet dijelova. U prvom dijelu dan je povijesni i zemljopisni kontekst i pregled izvora, kako antičkih autora tako i epigrafičkih spomenika u kojima se spominje današnji Sisak. U drugom nalazi se pregled brončanodobnog vremena, obuhvaćajući onodobno ritualno odlaganje metalnih predmeta u vodu, naselje, običaje pokapanja i nalaz zlatnih torkvesa koji se čuvaju u Nemzeti muzeju u Mađarskoj. Željeznodobno naselje obrađeno je u trećem poglavlju, dok je proizvodnja i priprema hrane obrađena u četvrtom poglavlju. U sljedećem poglavlju obrađuje se ženska nošnja i ratnička oprema koja je dodatno pojašnjena rekonstrukcijama u ilustracijama. Slijedi opis Segestike i Siscije kao proizvodnog centra za keramičke posude, tkaninu, metalne predmete i proizvodnju željeza. Trgovina i razmjena obrađena je u sedmom poglavlju koje prikazuje sisačko željeznodobno naselje kao važnu točku u komunikacijskim mrežama kojima su kolali ljudi, predmeti, ali i znanja, ideje i tehnologije. Umjetnost i duhovnost obrađuju se u predzadnjem poglavlju dok je deveto poglavlje posvećeno rimskom osvajanju Segestike/Siscije i obuhvaća povijesni i politički kontekst tog vremena, Oktavijanov pohod u Iliriku, zatim arheološke tragove rimske opsade Segestike/Siscije i najranije vojne prisutnosti na području Siska, te segestanske ratnike. 

Izložba „Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti“ postavljena je u Arheološkom muzeju u Zagrebu prije potpunog zatvaranja zbog širenja pandemije Covid-19 u ožujku 2020 godine, s namjerom da publici bude predstavljena nakon potpunog zatvaranja. Ujutro 22. ožujka grad Zagreb i okolicu pogodio je razoran potres u kojemu je gradski centar, uključujući i zgradu Arheološkog muzeja, pretrpio znatnu štetu. Stalni muzejski postavi morali su biti evakuirani, kao i izložba „Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti“ koja, iako u potpunosti postavljena, do sada nikada nije predstavljena publici u Zagrebu. Kratki dokumentarni film Arheološkog muzeja u Zagrebu „Broken Exhibition“ u režiji Simona Bogojevića Naratha i produkciji studija Neo Kenges posvećen je Izložbi i događanjima nakon potresa u Zagrebu. Film „Broken Exhibition“ premijerno je prikazan na online 6. Međunarodnom festivalu arheološkog filma u Splitu.

Izložba „Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti“ otvorena je 7. listopada u Gradskom muzeju Sisak, gdje je dočekala razorne potrese 28. i 29. prosinca 2020. godine. Kustosi, restauratori i tehnička služba ArheoloÅ¡kog muzeja u Zagrebu evakuirala je 4. i 5. siječnja arheoloÅ¡ku graÄ‘u izložbe iz Gradskog muzeja Sisak.

Arheološki muzej u Zagrebu i dalje planira postaviti i publici predstaviti izložbu u vlastitim prostorima nakon sanacije šteta nastalih u potresima.
Ovaj unos je objavljen u KULTURA i OBRAZOVANJE, NOVOSTI i ZANIMLJIVOSTI. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori