U Galeriji Klovićevi dvori premijerno predstavljena najiščekivanija izložba godine

Galerija Klovićevi dvori_Izazov moderne Zagreb-Beč oko 1900 (1)

U Galeriji Klovićevi dvori premijerno predstavljena

najišÄekivanija izložba godine

 

Još su samo dva dana ostala do otvorenja najznačajnije izložbe ove godine u Galeriji Klovićevi dvori – Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900. Veliki interes javnosti privlači izložba koja će prvi put predstaviti djela poznatih hrvatskih i austrijskih umjetnika secesije, a na konferenciji za medije u utorak ekskluzivno su predstavljena djela najpoznatijeg austrijskog umjetnika Gustava Klimta. Uz Klimta, čija se najveća zbirka čuva u bečkom muzeju Belvedere i čija se djela jako rijetko mogu vidjeti izvan Beča, najveću pažnju javnosti privlače rijetko viÄ‘ena djela hrvatskih umjetnika secesije: Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Tomislava Krizmana, Slave Raškaj i brojnih drugih._Galerija Klovićevi dvori_Izazov moderne Zagreb-Beč oko 1900 (10)

„Uz podudarnosti dviju kulture ova izložba ukazat će i na specifičnosti domaće likovne umjetnosti u odnosu na likovnost austro-ugarske prijestolnice. Kako je muza Alma Mahler usporediva s miljenicom zagrebačke publike Ljerkom Šram? Na koji je način Beč doživio Dalmatinac Vlaho Bukovac? Što je pridonijelo velikom uspjehu Ivana Meštrovića te kako su njegove skulpture nastale u Beču odražavale jednake tjeskobe razdoblja kao i Klimtove slike? Ukazat će se na snažne veze, do sad neprimjetne podudarnosti, razriješit će se dileme meÄ‘usobnih utjecaja te, kao što to i priliči velikim projektima poput ovog, ukazati na vrijednosti hrvatske likovne baštine u kontekstu europske kulture“, izjavila je  Petra Vugrinec, autorica i kustosica izložbe.Galerija Klovićevi dvori_Izazov moderne Zagreb-Beč oko 1900 (3)

Kako je riječ o godini hrvatsko-austrijskog prijateljstva brojni sponzori i partneri podržali su ovu izložbu. "Raiffeisen banka ponosna je što ima priliku biti glavni sponzor ovakvom važnom kulturnom dogaÄ‘aju. Godina kulture izmeÄ‘u Austrije i Hrvatske je pred nama te smatram da je upravo ova izložba pravi odabir za njeno svečano otvorenje. Austriju i Hrvatsku veže zajednička povijest i kultura te nam je velika čast i zadovoljstvo biti dio ovog projekta. Na ovaj ćemo način podržati i aktivno sudjelovati u očuvanju vrijedne ostavštine najvećih umjetnika ovih prostora", kazao je Michael Georg Müller predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria d.d generalnog sponzora izložbe.

„Vrlo rado smo prihvatili sudjelovanje u ovom divnom projektu, uz koji nas osim ljubavi prema umjetnosti veže i bečka adresa naše matične kuće. Wiener osiguranje podržava sve oblike kulture i umjetnosti, a osiguravati ova renomirana umjetnička djela svjetskog značaja u organizaciji jednog od naših najutjecajnijih muzeja svakako je jedinstven doživljaj i naše veliko zadovoljstvo“, kazao je Božo Šaravanja, član Uprave Wiener osiguranja Vienna Insurance Group d.d.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena, a u četvrtak, 09. veljače svečano će je otvoriti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

 

 

Ovaj unos je objavljen u KULTURA i OBRAZOVANJE. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori