USUSRET 186. SAMOBORSKOM FAŠNIKU

186. Samoborski fašnik počinje u subotu, 11. veljače, a brojni i raznovrsni programi bit će organizirani u dva vikenda te sve tradicionalno završava na Pokladni utorak 21. veljače, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u restoranu „Gabreku 1929.“ u Samoboru.
Važnost Samoborskog fašnika za Grad Samobor je višestruka, od tradicijske i kulturne, pa do turističke i gospodarske, rekao je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, ujedno i predsjednik Turističke zajednice. Zato Grad nastoji uz sve svoje institucije, u organizaciju uključiti i lokalne udruge i sve građane. Posebno u ova teška recesijska vremena, izazov je organizirati Fašnik na kojem će se svi dobro zabaviti, potrošiti koliko mogu i biti zadovoljni onim što su u Samoboru vidjeli i doživjeli. Zadovoljni toliko, da nam dođu ponovno, a mi ćemo se truditi da, kao i uvijek, budemo što bolji domaćini.

Turistička zajednica grada Samobora predstavila je novost u komunikaciji s posjetiteljima Samobora, pa tako i Fašnika, mobilnu aplikaciju „Samobor info“. Aplikacija će se moći „skinuti“ s plakata i ostalih fašničkih materijala, a omogućava vlasnicima android telefona brze, kvalitetne i sveobuhvatne informacije o Samoboru.

Izložba "Obredi plodnosti u Samoborskom fašniku" otvorena je utorak, 10. siječnja, u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije u Preradovićevoj ulici, u Zagrebu. Autorica izložbe, etnologinja i kustosica u Samoborskom muzeju, Lela Roćenović ovom izložbom podsjeća na bogatu tradiciju "fašnikovanja" na području Samobora te na obrede plodnosti koji su se nekada izvodili u Samoboru i okolici.

Obredi su osiguravali plodnost i napredovanje biljaka, životinja i ljudi. Tako su se na fašnički utorak cijepala drva za ognjište, rulio se kukuruz, izbacivalo se smeće iz kuće, sijalo se sjeme povrtnica, rasipao pepeo po vinogradu i slično. Obrede plodnosti kao i čitavu povijest Samoborskog Fašnika od 1827. do 2010. godine Lela Roćenović detaljno je opisala u monografiji "Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik.

Ovaj unos je objavljen u KULTURA i OBRAZOVANJE. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori