Velika obljetnica časopisa ”Meridijani”

Velika obljetnica časopisa ''Meridijani''

Davor Rostuhar i Petra Somek P3200166Dvjestoti broj časopisa ''Meridijani'' svečano je predstavljen u punoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu 20. ožujka 2018. godine. Taj edukativni časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja izlazi već 24. godinu i okosnica je istoimene izdavačke kuće koja izdaje i velik broj udžbenika, znanstvenih časopisa i knjiga.

Hrvoje Gracanin MeridijaniP3200426Meridijani P3200329

Meridijane su kao obiteljski projekt 1994. godine pokrenuli akademik Dragutin Feletar, geograf, znanstvenik i publicist, koji je i dalje glavni i odgovorni urednik časopisa, i njegova kći Petra, povjesničarka umjetnosti i etnologinja, od 2001. godine izvršna urednica časopisa i direktorica izdavačke kuće.

„Usprkos svim nedaćama koja muče hrvatsko izdavaštvo i problemima s financiranjem svih izdanja kuće Meridijani, i dalje nalazimo nalazi načina da ustrajemo“, rekla je na predstavljanju Petra Somek.Hrvoje Decak i Petra Somek P3200118Dragan Damjanovic i Petra Somek P3200198

Časopis ''Meridijani'' 19 je godina izlazio mjesečno, a posljednjih pet godina izlazi dvomjesečno. Riječ je o časopisu kojeg kao dodatnu literaturu u školama preporučuje i mjerodavno ministarstvo, a od sličnih stranih izdanja razlikuje se po tome što je u cijelosti djelo domaćih autora i što se sve teme, domaće i strane, pišu s hrvatskog gledišta i u usporedbi s našim prilikama.

Na predstavljanju 200. broja govorili su neki od dugogodišnjih suradnika Meridijana. Davor Rostuhar prisjetio se desetaka svojih reportaža za taj časopis, od džungli Papue – Nove Gvineje do ledenih prostranstava Sibira i Antarktika. Siniša Golub nadahnuto je govorio o svojim putopisnim člancima iz američkih nacionalnih parkova, a Hrvoje Dečak opisao je kako je došlo do pokretanja dviju stalnih rubrika – intervjua s istaknutim znanstvenicima i prikaza lokaliteta koji mogu biti uzor u prezentaciji naše baštine.

Petar Feletar, Stjepan Sterc i Petra Somek P3200142 MeridijaniP3200487ČasopisiDragutin Feletar i Mirela Altic P3200193   Povjesničar Hrvoje Gračanin najavio je nove portrete slavnih povijesnih ličnosti, kojih je dio izdan i u posebnoj istoimenoj knjizi, a fotograf Romeo Ibrišević živopisno je ocrtao svoju potragu za ekološkim „crnim točkama“ naše domovine. Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić izrazio je zadovoljstvo što se na naslovnici jubilarnog broja našla reportaža o tom gradiću u koji je Škvarić pozvao nazočne da „dođu živjeti zato jer žele, a ne zato što moraju“.

Akademik Dragutin Feletar prisjetio se početaka časopisa i naglasio domoljubni motiv, ali je upozorio i na „sumrak Gutenbergove galaksije“ koji pogađa i izdavaštvo. Ipak je izrazio čvrstu namjeru da se nastavi razgranata djelatnost čitave izdavačke kuće, koja s malim snagama izdaje u prosjeku gotovo dvije knjige mjesečno, a s tim se ne mogu pohvaliti ni mnogo veći nakladnici. – H. D.

Fotografije: Romeo Ibrišević

Ovaj unos je objavljen u KULTURA i OBRAZOVANJE. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori