Znate li kakvog je okusa sreća?

Od sitnih zalogajčića do konkretnih zalogaja, od pikantnih jela do najfinijih slastica, kada je hrana u pitanju Srijem i Slavonija su nenadmašni

Za početak sitni zalogajčići, finger food na slavonski način, još ukusniji ako su od crne slavonske svinje fajferice. Čvarci, kulen, kulenova seka, švargl, kobasica, slanina, podlijevani sir, ajvar…, potom krepka juha, tek skinuta s vatre, još se puši, nakon toga sarma ili pečenje, pa ukusni kolačići svih boja i veličina. Prije svega rakija, a uz svako jelo birano vino Srijemskog vinogorja… Jedan sasvim običan dan u Srijemu i Slavoniji izgledat će vam kao prava gozba, pa ako ste gurman svakako svratite. Pozivnica vrijedi neograničeno.

Potvrdio Michelin

Nije da vam se od njega neće zažariti obrazi i zagrijati trbuh. Ima on sve što treba – harmoniju okusa: umjereno je slan, umjereno gust i umjereno ljut, rezanci se tope u ustima, crvena mljevena paprika ne prekriva fini okus ribe, sommelierskim rječnikom, osjeća se dugo na aftertasteu… Jedino mu nedostaju riblje kosti. Zbog toga je dobio nepretenciozno i jednostavno ime – fiš bez kosti.

Ovu inovativnu inačicu jednog od najpopularnijih jela istočno od Zagreba prije mnogo godina osmislili su u hotelu Dunav u Iloku i otada je postao njihov zaÅ¡titni znak. Ovaj hotel, inače prava avangarda u tradicionalnoj slavonskoj, srijemskoj i baranjskoj kuhinji, nije poznat samo po inovativnom fiÅ¡u, nego je i prvi u ovom dijelu zemlje dobio Michelinovu preporuku. Potpuno zasluženo, znaju svi oni koji su barem jednom tamo jeli. Super cijena, vrhunska kvaliteta, sve fino i friÅ¡ko, a za slatki zavrÅ¡etak naÅ¡a preporuka su Å¡nenokli. Možda će vam se činiti prejednostavno, ali upravo je u tome draž. Prava eksplozija okusa u jednom tako tradicionalnom i svakidaÅ¡njem jelu, poželjet ćete odmah zatražiti recept od glavne kuharice. Dobro, ne baÅ¡ odmah… Kad pojedete.

Vinske priče Srijema

Uz fina jela idu i dobra vina, a ona iz Iloka, središta Srijemskog vinogorja, stoljećima zavode najzahtjevnija nepca i piju se na europskim dvorovima još otkada ih je u Starim podrumima kneževska obitelj Odescalchi 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punila u posebne pakovine i tako ih štitila od trgovaca i preprodavača koji su ga nerijetko miješali s onim lošije kvalitete.

Istinski znalci i vinoljupci u Iloku će uživati u mirisnim tramincima, a još se uvijek priča o onom Iločkih podruma koji se pio na krunidbi kraljice Elizabete II. Grožđe za vrhunske tramince ove najnagrađivanije hrvatske vinarije njeguje se na Principovcu, poznatom vinorodnom položaju i ladanjskom imanju Odescalchijevih na kojem je 1710. zasađen njegov prvi trs. Od tada ova kraljevska sorta ne prestaje intrigirati vinski svijet.

U Iloku morate prošetati njegovom prekrasnom povijesnom jezgrom, posjetiti crkvu sv. Ivana Kapistrana, Muzej grada Iloka u dvorcu Odescalchi, Stare podrume iz 15. i 18. stoljeća i uz prethodnu najavu još barem dvije, tri vinarije od njih dvadesetak na Iločkoj vinskoj cesti.

Urbano, a tako slavonski

Domaća, pozitivna atmosfera, kakvu vam mogu pružiti samo u Slavoniji i moderan, profinjen interijer, karakterističan za fine dining restorane u velikim svjetskim metropolama, tako bi se na prvu mogao opisati novi vinkovački restoran Lu. Chefica je Ana Marija Stanković, nagraÄ‘ivana kuharica, državna prvakinja i brončana na kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu. Vatreni burger, domaća dimljena kobasica, svinjski filet, glazirana svinjska rebarca, pileći filet u hrusti od badema, janjeći french rack, beefsteak, rumpsteak, filet smuÄ‘a…, uživat ćete u njezinoj interpretaciji tradicionalne slavonske kuhinje, posebno ako pratite moderne trendove i iznad svega cijenite kvalitetne namirnice, a po njima su u ovom dijelu Hrvatske poznati.

Iako je sve više modernih restorana i pubova, Srijem i Slavonija poželjet će vam toplu dobrodošlicu i u tradicionalnim, provjereno dobrim restoranima u kojima se krčkaju jela, dugo i polako, s puno srca i pokojim tajnim sastojkom, baš kako su nekada radile snaše.

Šećer na kraju

Za kraj vodimo vas u Sotin na jedno takvo mjesto, u popularnu Gondolu, restoran i izletište. Tamo se kuha po tradicionalnim, pažljivo odabranim receptima. Uživat ćete u mirisnim slavonskim kobasicama, poznatom čobancu ili ukusnim šokačkim odrescima sa špeclima…, a masna pogača i najfiniji salenjaci s domaćim džemom vlasnice teta Luce tako dobro izgledaju i mame mirisima da im neće odoljeti ni najjači karakteri. A tek kad zagrizete prvi zalogaj… Takvog je okusa sreća.

Link na fotografije (molimo potpisati autore, imena su u potpisu pod fotografije): https://app.box.com/s/kzb3gmg09uh58f3g3dfzwo74e78gujb9

Ovaj unos je objavljen u DOMOVINA i DIJASPORA, GOSPODARSTVO i OKOLIS, KULTURA i OBRAZOVANJE, TURIZAM i PUTOVANJA. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori