GRAŠEVINA CROATICA OTVARA POLJSKO TRŽIŠTE

U Novinarskom domu u Zagrebu, 25. studenog, članovi udruge Graševina Croatica, uspješno su nastupili na tradicionalnom sajmu vina u organizaciji najpoznatijeg poljskog vinskog časopisa Wino Magazin, izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare i degustaciji vina članovi te udruge.   Udruga Graševina Croatica predtavila je svoj veoma uspješan pohod na poljsko vinsko tržište , te oduševila svojom raznolikošćui kvalitetom prezentiranih vina Graševine  gotovo cjelokupnu poljsku javnost.

Konferenciju za novinre je moderirao Igor Hruskar a o uspješnosti prezentacije Graševina Slavonije. Branje i Hrvatskg Podunavlja govorili su organizator prezentacije Udruge Graševina Croatiaca u Varšavi, glavni urednik najutjecajnijeg časopisa promicanja vinske kulture u Poljskoj – Magazyna Wino, gospodin Tomasza Prange- Barczyńskog, dnedavno kum hrvatskim Graševinama, direktor predstavništva HTZ u Poljskoj, gospodin Bojan Baketa, profesor Edi Maletić, Robert Ślęzak , vrhunski kuhar iz Posljke sa hrvatskom adresom, te predsjednik Udruge gospodin Vlado Krauthaker.

Udruga „Graševina Croatica se predstavila sa iznimnim Graševinama 11 članova Udruge na gala večeri „Magazyna Wino“, a povodom dodjela nagrada tog najutjecajnijeg i najprestižnijeg vinskog časopisa u  Poljskoj.

Predstavljena su vina kako slijedi:

Adzić: Grasevina Hrnjevac 2012

Vina Antunović: Premium Graśevina polusuho 2010

Belje: Graśevina Vrhunsko 2012

Galić: Grasevina Vrhunsko 2012

Ilocki Podrumi: Grasevina Premium 2011

Ivan Buhac: Grasevina Kasna Berba 2011

Kalazić: Graśevina Vrhunsko polosuho 2011

Krauthaker: Grasevina Mitrovac 2012

Misna Vina: Grasevina Kvalitetno 2011

Orahovica: Grasevina Kvalitetno 2012

Zdjelarevic: Grasevina Special Selection

Za hrvatsku graševinu, pa i sva ostala hrvatska vina, tržište Poljske iznimno značajno i zato mu u Udruzi daju veliku, čak najznačajniju, marketinšku pozornost. Ta zemlja ubrzanog gospodarskog razvitka, s 38 milijuna stanovnika, jedna je i od najbrže rastućih vinskih tržišta u svijetu. Prosječna potrošnja po stanovniku od samo dvije litre 1980. godine sada je narasla na 12 litara i raste za litru-dvije na godinu.
Među kontinentalnih hrvatskim vinarima i vinarijama koji su se predstavili u Poljskoj su Adžić, Vinarija Antunović, Galić, Iločki podrumi, Krauthaker, Misna vina, PP Orahovica, Vina Belje, Vina Kalazić Kronos, Vinarija Zdjelarević i Vino Buhač.
Uz graševinu, predstavili su sivi pinot, chardonnay, crni pinot, sauvignon, traminac, cabernet sauvignon i merlot. Za sada, premda još uvijek u simboličnim količinama, vina u Poljsku izvoze Belje, vinarije Zdjelarević i Krauthaker, a odnedavno i vinarije Feravino i Erdutski vinogradi te neki istarski vinari.
Udruga proizvođača graševine Slavonije i Podunavlja Graševina Croatica osnovana je prije dvije godine s ciljem jedinstvene promocije vina sorte graševina i brendiranja Slavonije i Podunavlja kao vinske regije.

Ovaj unos je objavljen u NOVOSTI i ZANIMLJIVOSTI. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori