DESET RAZLOGA ZA POSJET BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI



Deset razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
Nekad čuvari granice, danas su čuvari okusa, prirode i baštine. Sjajni su kuhari, još bolji domaćini. Uživat ćete
Slavonski Brod, 23. veljače 2021. –U potrazi za autentičnim, ruralnim i neotkrivenim destinacijama, u kojima se još uvijek bogatstvo mjeri srcem, otputujte u Brodsko-posavsku županiju. Nije daleko, manje od dva sata vožnje od Zagreba, a najmanje je deset razloga zbog kojih je ovog proljeća morate posjetiti.
Cernički ćupteti
Slavonski finger food, slani kolačići od tijesta punjeni nadjevom koji inače ide u kobasice, pravo su otkriće za gurmane. Peku ih samo u Cerniku, mjestu pored Nove Gradiške poznatom po baroknom franjevačkom samostanu i Kulmerovom dvorcu.
Craft gin iz Sičica
U njemu je sedam vrsta začinskog bilja i ima dvije destilacije. Za dobivanje jedne litre gina MB72 potrebno je deset do 15 litara visokokvalitetnog piva, bogatog aromom kvalitetnih hmeljeva. Proizvode ga pioniri hrvatskog craft pivarstva, obitelj Bošnjak.
Stupnička vina
Odmor u hotelu u Stupničkim dvorima pravi je izbor za vinoljupce. Šetnja ili vožnja biciklom u okruženju vinograda liječi, a čaša graševine, rajnskog rizlinga, chardonnayja, sivog pitnoa, frankovke… opušta. Posjetite neke od obiteljskih vinarija iznad Cernika, Oriovca, Sibinja ili Brodskog Stupnika.
Rančevi i salaši
Etno-eko selo Stara Kapela, Ranč Ramarin, Kuća Dida Tunje, Salaš Savus,  Imanje Kereković, Seosko domaćinstvo Opođe, Vila Čop,  rezidencija  Paljevine…, život na selu ponovo je u modi. Tu ćete otkriti i zašto.
Sikirevačka čipka
Ručno rađeni pokrivač za krevet iz 1928. jedan je od najljepših primjeraka sikirevačke sunčane čipke. Sikirevačka čipka nematerijalno je kulturno dobro Republike Hrvatske, sastavni je dio raskošnih brodsko-posavskih nošnji, a jedinstveni primjerci mogu se razgledati u izložbenom prostoru u zgradi Općine Sikirevci.
Ivana Brlić-Mažuranić
Po njoj je brodski korzo dobio ime, na njemu je njezin spomenik i kuća u kojoj je živjela nakon udaje. Na šetalištu uz Savu spomenici su Relji u borbi sa zmajem, Potjehu i šegrtu Hlapiću, poznatim likovima iz Ivaninih priča,  a na obroncima Dilj-gore jedna od šuma dobila je ime po njezinoj bajci Šuma Striborova.
Tvrđava u Brodu
Na njoj se danonoćno radilo punih 60 godina. Ova iznimno očuvana i obnovljena tvrđava iz 18. stoljeća, u to vrijeme izgrađena na graničnom prijelazu između Turske i Austrije, danas je jedna od najvećih atrakcija u Slavoniji.
Slavonska notna bajka
Bisernice, brač, bugarija i berde – ne znate razliku? Posjetite Muzej tambure – Slavonsku notnu bajku u brodskoj TvrÄ‘avi s viÅ¡e od 60 ručno izraÄ‘enih instrumenata, starim notama i radionicom majstora Mladena Jurkovića. Takvog muzeja nema u svijetu.
Vani je sloboda
Crne slavonske svinje, posavski konji i podolska goveda na paÅ¡njacima Gajna i Iva, ornitoloÅ¡ki rezervati Bara Dvorina i Jelas ribnjaci, erozivni kanjon Pljuskare, posebni rezervati Å¡umske vegetacije MuÅ¡ki bunar i PraÅ¡nik, umjetno jezero Petnja na južnim obroncima Dilja… Vani je sloboda! Biciklom ili pjeÅ¡ice, uživat ćete.
Slavonski dućan
Delikatesni čvarci, vrhunske kobasice i suhomesnati proizvodi, fini ajvari, sjajna vina, najljepÅ¡e rukotvorine… – jeste li znali da najfinije slavonske proizvode i  suvenire možete kupiti u autentičnom Slavonskom dućanu u srcu barokne Nove GradiÅ¡ke? Sjajna adresa za kraj vaÅ¡eg proljetnog putovanja.
Link na fotografije (molimo potpišite autore kako stoji u potpisu pod svaku fotografiju):  https://app.box.com/s/hb9ilb0n985hogskrx56i1znfo5nqez8
 
Ovaj unos je objavljen u TURIZAM i PUTOVANJA. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori