Uz pečenku teran, uz kamenice ili sirove škampe pjenušac

Ako ste gurman i još k tome sjajno kuhate i od svakog ručka ili večere za vikend pripremate pravu malu gozbu, na vašem se stolu mora naći samo vrhunska vina poput onih iz istarske vinarije Kabola

Vina iz Istre u vaš će dom unijeti dozu luksuza i elegancije, osobito ako se odlučite za prave vinske klasike poput onih iz vinarije Kabola smještene na sjeverozapadnom dijelu poluotoka između Buja i Momjana.

Pripremate li, primjerice pečenje, poput teletine ili svinjetine, pogotovo ako je ispod peke, odaberite istarski Teran Amfora, koji se na tržištu prvi put pojavio 2018. i odmah zaintrigirao vinsku scenu. Vino je duboke rubinske boje, bistro i gusto, na mirisu se najprije pojavljuje nota bobičastog voća s dominantnom borovnicom, potom vanilija i tamna čokolada, slijedi cedrovina i na kraju koža. Suho, djelomično toplo i mekano, puno svježine i izbornih sortnih aroma, savršeno uravnoteženo, na aftertasteu s notom suhe šljive. Iznimnog potencijala za čuvanje, sommelieri kažu čak i do 15 godina. Mjesece je proveo na dropu pod zemljom u amforama, koje su na imanje Kabola stigle prije 17 godina iz daleke Gruzije.

Volite li laganija jela, rižota s kremastim umacima ili primjerice sirove kamenice, dondole, kozice i škampe, odabrat ćete Kabolin pjenušac Re proizveden klasičnom metodom vrenja u boci od malvazije istarske. Skladne je zelenkasto-žute boje, suh, uravnotežen i harmoničan. Finog mirisa s dominantnom notom breskve i kruške, osjeti se malo korice limete i kroasana… Lagan i elegantan. Uživat ćete i to bez grižnje savjesti, jer znanstvenici tvrde da čaša do dvije pjenušca dnevno nikom ne škodi. Naprotiv pozitivno utječe na krvni tlak, potiče cirkulaciju, metabolizam i apetit, razgrađuje masnoće, ugljikohidrate i proteine pa nema brige za sve one koji vode računa o kilogramima.

Ovaj unos je objavljen u TURIZAM i PUTOVANJA. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori