HAZUD predlaže Zastupnički dom dijaspore u Hrvatskome saboru

HAZUD

Inicijativa

Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dijaspore – HAZUD-a u Baselu

Zastupnički dom Hrvata dijaspore u Hrvatskome Saboru

Obrazloženje Inicijative HAZUD-a za Dom u Domovini

Hrvata u dijaspori s državljanstvom Republike Hrvatske, onih koji potražuju svoje pravo na državljansvo u iskonskoj domovini i onih koji se još osjećaju Hrvatima i voljni su pripadati Hrvatskoj ima prema mogućoj brojidbi oko 4,5 milijuna.
 
Nažalost, spletom okolnosti diktiranih propisima Europske Unije, koje je neodgovorno prihvatila Republika Hrvatska, u zadnjem Popisu stanovništva obavljenom u travnju 2011. godine Hrvati dijaspore su u tome Popisu zanemareni od RH. To je službeni korak za gubitak državljanstva RH ili njegovo otežano zadržavanje, iako iz sadašnjeg maćehinskog odnosa Republike Hrvatske prema dijaspori, zadržavanje državljanstva RH se pokazuje bezsvrhovito.
 
Druga "nažalost", Hrvati povratnici iz dijaspore u Republiku Hrvatsku umjesto svih potrebnih susretljivosti, nailaze na razne, ponekad i nepremostive birokratske barijere, iznuđivanje mita i druge poteškoće pri željenom povratku u iskonsku domovinu Hrvatsku. Nakon uzaludno potrošenog novca i vremena bez ostvarenog željenog cilja, ne preostaje takovim Hrvatima sa svojim obiteljima ništa drugo nego  povratak u dijasporu, koji je također vezan uz probleme obzirom na višak nezaposlenih u svima državama. U domovini ne dobivaju, a vani gube.
 
 
Hrvati dijaspore su u RH ispod razine nacionalnih manjina
 
Slijedi i treća u nizu "nažalost": Naime, Dijaspora, u koju se pogrješno uvrštavaju starosjedilački Hrvati u susjednim državama ima pravo na samo dva zastupnika u Hrvatskome saboru, a nacionalne manjine, među kojima ima nomadskih useljenika imaju pravo na 14 zastupnika u Hrvatskome saboru. Obzirom, da su Hrvati u susjednim zemljama tretirani kao dijaspora, to znači da prava dijaspora ili Hrvati u rasijanosti nemaju pravo na niti jednoga zastupnika u Hrvatskome saboru. Ovo je ispod razine žalosno i vrlo zabrinjavajuće.
 
Iz toga još jedna "nažalost", oko 4,5 milijuna Hrvata, koji su Hrvati i većina ih želi Hrvatima ostati, nemaju pravo na niti jednoga svoga zastupnika u Hrvatskome saboru, a trebali bi ih imati barem toliko, koliki se broj daje nacionalnim manjinama.
 
 
HAZUD predlaže Zastupnički dom dijaspore u Hrvatskome saboru
 
Zastupnike za Dom dijaspore u Hrvatskome saboru imaju pravo birati samo Hrvati u dijaspori s propisanom dobnom zrelosti, žene i muškarci s državljanstvom RH. Broj zastupnica ili zastupnika bi trebalo odrediti po dogovorenom ključu prema broju Hrvata u nekoj državi ili (i)  zajedno u nekoliko susjednih država s manjim brojem dijasporskih Hrvata u njima.
 
Broj zastupnica i zastupnika u Domu dijaspore ne bi smio biti veći od broja u Hrvatskom državnom saboru.
 
Zasjedanje Zastupničkog doma dijaspore trebalo bi propisima odrediti. Na primjer, redoviti saziv dva ili četiri puta godišnje u Zagrebu i izvanredno zasjedanje ako to potrebe iziskuju.
 
Najvažnije je uz ovo reći da saborski zastupnici i zastupnice Doma dijaspore u Hrvatskome saboru ne primaju plaću niti bilo kakove naknade niti privilegiranu mirovinu. To znači da zastupnice i zastupnici moraju dati jamčevinu, da će svoje dužnosti u Zastupničkom domu obavljati dragovoljno, požrtvovno, pošteno i častno o svojem trošku ili o trošku hrvatske udruge, koja preuzima  podmirivanje troškove za njih
 
Sve ovdje spomenuto i sve drugo iz odnosa Domovina – Dijaspora, što treba biti u odrednicama Zastupničkog doma dijaspore u Hrvatskome saboru mora se regulirati Pravilnikom, usuglašenim s odgovarajućim propisma Republike Hrvatske.
 
Institicija Zastupničkog doma dijaspore u Hrvatskome državnom Saboru (razlog da se "državni" povrati u uporabu!) treba ući u Ustav Republike Hrvatske.
 
Izbori za Dom zastupnica/zastupnika Hrvatske dijaspore  mogu, ali ne moraju se odvijati zajedno s odgovarajućim izborima RH. Radi boljeg poznavanja stanja u RH i uspješnije koordinacije u Zasupničkom domu dijaspore s Hrvatskim (državnim) saborom može sudjelovati izborni ili plaćeni odvjetnik iz RH.
 
Sva ova pitanja bi trebali preuzeti na sebe Hrvatski svjetski kongresi, Hrvatske institucije, Hrvatske udruge i zainteresirani pojedinci – Hrvatice i Hrvati u dijaspori.
 
Predlagač Inicijetive HAZUD u Baselu ostaje otvoren i spreman za svaku suradnju na predloženom projektu.
 
Ovo se razašilje u Hrvatsku javnot i mole se primatelji da razašilju dalje i objavljuju na svojim portalima. Za početak, do odlučujućeg dogovora, prijedlozi i svi drugi reflexi primaju se na e-mail: <hazud@gmx.ch>
 
Hrvati domovine Hrvatske i Hrvati dijaspore trebaju radi zajedničkih interesa međusobno surađivati na svima poljima, uključujući i plitičko.
Za dom i domovinu Hrvatsku – Uvijek!
 
Dragan Hazler, predsjednik HAZUD-a  – u službi Hrvatskoj i Hrvatskom narodu
 
Basel, 4. studenoga 2011. –  na Dan Karla Boromejskoga
www.hazud.ch

 

 

avatar

O autoru Dragan Hazler

Utemeljitelj Hrvatske akademie znanosti i umjetnosti u diaspori # Za Vaš kontakt popunite formular: www.hazud.ch/kontakt/ ili pošaljite e-mail: Dragan.Hazler@gmx.net Adresa: HAZUD Postfach 328 4013 Basel Švicarska
Ovaj unos je objavljen u POLITIKA i PRAVO, UDRUGE i KOMUNIKACIJA i označen s , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori